Dodaj do ulubionych

Guz prawego jajnika

11.02.06, 09:35
Witam wszystkich.Mam 25 lat i wykryto u mnie sporego guza prawego jajnika.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się może z podobnym przypadkiem i wie co to
może być i jak o się leczy? Guz bardzo pobolewa, mam uczucie wiercenia dziury
w brzuchu od środka po czym robi mi się słabo i gorąco. Od lekarzy nie da się
wydobyć żadnych konkretnych informacji, w Internecie też niewiele o tym
piszą...Boję się, co to może być, czy grozi niepłdonością, czy konieczna
będzie operacja, bo dostałam skierowanie do szpitala. Jakie są skutki
usnięcia jajnika - czy przechodzi się menopauzę? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: dagmi1 Re: Guz prawego jajnika IP: *.zax.pl / *.zax.pl 11.02.06, 09:43
      no to lepiej nie pytaj tylko czym prędzej na ginekologię, tam zrobią ci
      konieczne badania i zdiagnozują, nie przejmuj się na zapas a skoro cię boli to
      powinnaś zgłosić sięszybko i nie przeciągać,zostanie ci drugi jajnik a z
      jednym jajnikiem można żyć i mieć dzieci, a co do menopauzy to nie wiem ale
      pewnie na początku łyka sięjakieś hormony, trzymam kciuki i lecz się.
      • kalipso81 Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 09:53
        Gość portalu: dagmi1 napisał(a):

> no to lepiej nie pytaj tylko czym prędzej na ginekologię, tam zrobią ci
        > konieczne badania i zdiagnozują, nie przejmuj się na zapas a skoro cię boli
        to
        > powinnaś zgłosić sięszybko i nie przeciągać,zostanie ci drugi jajnik a z
        > jednym jajnikiem można żyć i mieć dzieci, a co do menopauzy to nie wiem ale
        > pewnie na początku łyka sięjakieś hormony, trzymam kciuki i lecz się.

Dziękuje za słowa otuchy, ale co będzie jak będą przerzuty i usuną mi drugi
        jajnik, wówczas będe bezpłodna, a jak każda kobieta chciałabym mieć dzieci...
        Jest jeszcze szanasa że to guz niezłośliwy i będzie dobrze. Może za wcześnie
        panikuje, w każdym bądź razie: Dzięki.
        • matysia_k Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 10:28
          Z jednym jajnikiem i jajowodem mozna zyc, miec dzieci i realizowac sie jako
          kobieta i matka, podobnie z menopauzą.. nie ominie ciesmile
        • very_martini Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 10:29
          Zdecydowanie za wcześnie panikujesz. Guzów jest pewnie kilkadziesiąt rodzajów,
          albo jeszcze więcej, i nie wszystkie są złośliwe. Przy stanie nowoczesnej
          chirurgii można usuwać nawet guzy oka zamaiast całego oka, a oszczędzenie
          narządu jest zawsze priorytetem. nie martw się na zapas.

16%VOL
          22%VAT

--
          takie tam... forum homeopatia
      • Gość: betka Re: Guz prawego jajnika IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 10:47
        Witam cie nie smuć sie ja 2 lata temu miałąm na lewym jajniku b.duzego guza
        zrobiona 2 razy usg po czym okazało sie musi byc zabieg czyli laparaskopia w
        ciągu 2 tygodniu wycięto guza byłą to cysta.Teraz się czuje b.dobrze nic wiecej
        nie zostało wycięte a lekarze straszyli mnie. Lepiej nie zwlekaj tylko
        prędziutko na badania do szpitala i na zabieg .wracaj do zdrowia.
        • kalipso81 Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 10:53
          Gość portalu: betka napisał(a):

> Witam cie nie smuć sie ja 2 lata temu miałąm na lewym jajniku b.duzego guza
          > zrobiona 2 razy usg po czym okazało sie musi byc zabieg czyli laparaskopia w
          > ciągu 2 tygodniu wycięto guza byłą to cysta.Teraz się czuje b.dobrze nic
          wiecej
          >
          > nie zostało wycięte a lekarze straszyli mnie. Lepiej nie zwlekaj tylko
          > prędziutko na badania do szpitala i na zabieg .wracaj do zdrowia.

Już mi trochę lżej na duszy, bo do tej pory słyszłam same złe opinie o guzach
          jajnika, teraz pojawiła się iskierka nadziei, że będzie dobrze. Byle nie było
          tylko za późno, bo w Warszawie trzeba się ustawić na szarym końcu długiej
          kolejki oczekujących, a guz rośnie szybko. Można wiedzieć, ile czasu czekałaś
          na zabieg od momentu, w którym dowiedziałaś się o guzie?
    • matysia_k Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 10:27
      Po pierwsze, ciezko odpowiedziec co to jest i jak sie leczy.. Mzoe byc to
      zwykła torbiel, moze byc torbiel czekoladowa, charakterystyczna dla
      endometriozy a moze byc cos powazniejszego.. Raki jajnika (nie straszę Cie
      tylko odpowiadam na pytanie) sa cięzki do leczenia ponieważ bardzo pózno daja
      objawy z tego powodu, ze maja miejsce, by rosnąc.
      Jesli chcesz wiedziec, po prostu zapytaj lekarza.Oni odpowiadaja na pytania
      pacjenta, sami czasem nie wyrywaja sie z odpowiedziami bo czesc pacjentów nie
      chce wiedziec i ma do tego prawo.
      Operację masz klasyczną czy laparoskopową?
      Jesli masz jakies rozpoznanie po lacinie, przeslij, odpowiem ci co to znaczy.
      • kalipso81 Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 10:36
        Na razie dostałam tylko skierowanie do szpitala na rozpoznanie leczenia. Nie
        postawiono jeszcze ostatecznej diagnozy.
        Właśnie szukam szpitalu w Warszawie, gdzie przyjmą mnie możliwie szybko bo ból
        jest zby silny żeby czekać długo. Nie wiem do jakiego szpitala się zgłosić,
        gdzie jest miła i dobra obsługa, bo pierwszy raz idę do szpitala. Podejrzewam,
        że prawy jajnik mam już nieczynny bo guz przekroczył naturalną wielkość
        jajnika, więc jeden jajnik mam 2,5 raza większy od drugiego. Badało mnie kilku
        lekarzy - na pytanie co to może być za guz zbywali mnie słowami: "Nie wiem".
        Mam nadzieję, że w szpitalu dowiem się czegoś więcej.
        • Gość: betka Re: Guz prawego jajnika IP: *.inquad.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 13:46
          to jeszcze raz ja prosze bardzo nie słuchaj opini wielu dobrych .Ja sie też
          nasłuchałąm i opłakałąm idź do lekarza i on Cie pokieruje do szpitala i tak
          dalejk badań miałąm duzo boto np.grupa krwi , markery nowotworowe itp. Ale na
          operacje czekałąm 3 tygodnie guz był b.duży a tydzień przed operacją byłam na
          weselisku 2 dniowym musisz uważać , nic nie podnosić cięzkiego, dużo
          snu,pozdrawiam napewno bedzie dobrze ja do ubikacji chodziłam co 15 minut bo
          tak mnie guz naciskał.wyglądało tragicznie w opini lekarzy a ja sie czuje
          b.dobrze i jajniki funkcjonuja wspaniale okres co do minutki .pozdrawiam
    • dorianne.gray Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 12:48
      A mi wycięto w '98 prawy jajnik, menopauzy nie miałam winkwinkwink

Żadnych hormonów "na menopauzę" też nie trzeba brać wink

Kochana, po to Cię natura wyposażyła w dwa jajniki, żeby w razie utraty jednego
      działał drugi. U mnie działa, i to nawet śpiewająco, jak widać. Nie martw się
      na zapas! smile
      • Gość: dagmi1 Re: Guz prawego jajnika IP: *.zax.pl / *.zax.pl 11.02.06, 13:35
        wiesz kiedyś onkolog na urologi powiedział mojemu znajomemu że nie ma
        przerzutów między narządami parzystymi więc się nie przejmuj tylko leczsmile
        • amikeo Re: Guz prawego jajnika 11.02.06, 16:07
          Po badaniu u lekarza byla u mnie diagnoza TUMOR czyli guz, wielkości cytruny
          zresztą. Ale oczywiścue zostałam skierowana na USG dopochwowe i nne badania. Na
          USG wyszło, że to CYSTIS czyli cysta i to na dodatek dwukomorowa i wypełniona
          płynem. Jestem 5 lat po laparoskopii, miałam badanie histopatologiczne wyciętej
          cysty i zeskrobin z janików obydwu. Nic złego nie było, jajnik się sprawuje
          dobrze, jajeczkuje reguralnie na przemian z drugim. Dopiero dokładne USG pokaże
          co to jest!! Zrób badanie. Aha mnie też lekarz od razu kładł na ginekologie,
          nawet tam leżałam 1 dzień. Ale wcale mu się nie dziwię, bo dmuchał na zimne. W
          szpitalu zrobili USG i morfologię. Wyszła ta cysta i brak stanu zapalnego.
          Wygonili do domu. Zrobiłam szczepienie na żółtaczkę i lekarz próbował leczyć
          hormonami. Nie dało rady więc poszłam na zabieg. Nie koniecznie musi to byc to
          najgorsze, a lekarze mało mówią żeby nie powiedzieć za dużo. Pozdrwaiam Cie i
          nie przejmuj się!!
    • Gość: Aga Re: Guz prawego jajnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 17:16
      Ja mialam małego guza na prawym jajniku. Wycięto go, okazał sie niezłosliwy smile
      Lewego jajnika niestety nie mam sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka