antolkagn 13.02.06, 14:13 Czes dziwewczyny, no właśnie ile kosztuje założenie spiralki (razem ze spiralką) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelinap4 Re: Spiralka 13.02.06, 14:32 u mojego gina w Warszawie 500, proponował mi, ale dla mnie to niestety nie Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Spiralka 13.02.06, 14:42 Zależy, od gina i od spiralki jaką chcesz sobie założyć. Mirena kosztuje chyba ok. 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: Spiralka IP: *.it-net.pl 13.02.06, 16:17 Spiralka to środek wczesnoporonny, jak będziesz zabijać dzieci to pójdziesz do piekła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Spiralka IP: *.devs.futuro.pl 13.02.06, 19:47 Gość portalu: bibi napisał(a): > Spiralka to środek wczesnoporonny, jak będziesz zabijać dzieci to pójdziesz do > piekła! To nie jest środek wczesnoporonny tylko anykoncepcyjny. Jeśli byłoby tak jak mówisz to byłaby niedozwolona w Polsce (tak jak aborcja). A pewnie takich głupot dowiedziałaś się od księży, którzy tylko zacierają ręcę jak pojawia się kolejne dziecko. Najpierw chrzciny, potem komunia i kaska leci do kieszonki!!! -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
emilia_a Re: Spiralka 13.02.06, 20:04 Możecie spróbować tu znaleźć wyjaśnienie tego sporu: www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/wkladki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: Spiralka IP: *.it-net.pl 13.02.06, 20:08 To jesteś nie doinformowana. Do zapłodnienia dochodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateistka Re: Spiralka IP: *.ghnet.pl 13.02.06, 21:22 1. I tak nie dla każdego/każdej zapłodniona komórka jajowa to dziecko, a spowodowanie poronienia (lub nawet aborcja) to morderstwo. 2. Nie każdy/każda wierzy w Boga, niebo, piekło itd. 3. Nawet jeśli wierzy, to ma prawo wybrać piekło - to nie Twoja sprawa! 4. W celu doinformowania: (Chociaż podobne informacje można znaleźć w podanym wyżej linku - tylko do Ciebie to najwyraźniej nie trafia...) Cytaty z książki "Nasze ciała, nasze życie. Książka napisana przez kobiety dla kobiet": "Nie ma całkowitej pewności, w jaki sposób działa wkładka. Najpowszechniej przyjęta teoria mówi, że przeciwdziała ona zapłodnieniu. Miedziane wkładki powodują zapalenie lub chroniczny stan niegroźnej infekcji macicy: odpowiedzią organizmu jest zwiększona produkcja białych krwinek, prostaglandyn i enzymów w macicy i jajowodach. Zmiany te mogą zniszczyć plemniki lub zakłócić ich drogę w narządach rodnych kobiety i tym samym doprowadzić do tego, że zapłodnienie będzie niemożliwe. Moga także przyspieszyć przejście komórki jajowej przez jajowody, sprawiając, że dostanie się do macicy zbyt wcześnie, by móc połączyć się z plemnikiem. Wkładki uwalniające hormony zwiększają gęstość śluzu szyjkowego, uniemożliwiając plemnikom przejście." "Miedziana wkładka wewnątrzmaciczna również może zostać użyta jako środek antykoncepcji doraźnej. Okazała się wyjątkowo skuteczna w zapobieganiu ciąży, jeśli zostanie założona w ciągu pięciu dni od daty niezabezpieczonego stosunku. Działanie jej polega prawdopodobnie na wywoływaniu zapalenia wyściółki macicy, które zapobiega implantacji zapłodnionej komórki jajowej. Umieszczona w macicy wkładka może być tam pozostawiona i służyć jako regularna metoda antykoncepcyjna przez okres nie dłuższy niż 10 lat." Czyli: Podstawową funkcją spirali jest niedopuszczenie do zapłodnienia ("najpowszechniej przyjęta teoria", dla mnie - i nie tylko dla mnie - wiarygodna)i najprawdopodobniej o to chodzi autorce wątku. Skąd masz pewność, że do zapłodnienia dochodzi? Podaj źródło (ale spoza wydawnictw kościelnych)! Spirala może też służyć jako środek wczesnoporonny, ALE: patrz punkt 1. A lekturę tej książki polecam wszystkim kobietom - jest napisana bardzo przystępnym językiem (może będzie trochę mniej "dziwnych" pytań na forum - oczywiście nie mam na myśli pytania zadanego w tym wątku). Napracowałam się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Spiralka IP: *.devs.futuro.pl 13.02.06, 22:05 Gość portalu: bibi napisał(a): > To jesteś nie doinformowana. Do zapłodnienia dochodzi! A zawsze do zapłodnienia dochodzi? Chyba nie a poza tym w normalnie rozwiniętych krajach aborcja jest dozwolona i nikt nie zagląda kobiętą do d..... Odpowiedz Link Zgłoś
fraaszka Re: Spiralka 13.02.06, 22:19 że też takie nawiedzone nawet na zdrowiu kobiety muszą się telepać! szlag mnie trafia,dziewczyna zadała pytanie a zaraz mohery się odzywają no nie... na rozmowy światopoglądowe zmiataj na inne fora no chyba,że cię już z innych też przegonili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_mi Re: Spiralka IP: *.it-net.pl 13.02.06, 23:57 Tobie też życzę jak i pozostałym paniom chcącym stosować spiralę - DZIDZIUSIA A WROŚNIĘTĄ W GŁOWĘ SPIRALĄ. Nie noszę moherowego beretu i nie zamierzam Odpowiedz Link Zgłoś
fraaszka Re: Spiralka 14.02.06, 06:09 za dużo filmów science fiction chwile wolne poświęć na dokształcenie swojego,kipiącego nietolerancją rozumku b/o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Spiralka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 08:01 Gość portalu: mała_mi napisał(a): > Tobie też życzę jak i pozostałym paniom chcącym stosować spiralę - DZIDZIUSIA A > WROŚNIĘTĄ W GŁOWĘ SPIRALĄ. hmmm...z tego co mi wiadomo Mała Mi była złośliwą ale sympatyczną indywidualistką z bardzo pozytywnym w sumie stosunkiem do świata ale,żeby głupią??? nieee... Odpowiedz Link Zgłoś
marym02 Re: Spiralka 14.02.06, 08:46 może i nie nosisz moherowego beretu,ale poglądy oraz nastawienie do ludzi o innym światopoglądzie masz takie jak ci co go noszą; współczuję Odpowiedz Link Zgłoś