13.02.06, 14:13
Czes dziwewczyny, no właśnie ile kosztuje założenie spiralki (razem ze
spiralką)
Obserwuj wątek
    • ewelinap4 Re: Spiralka 13.02.06, 14:32
      u mojego gina w Warszawie 500, proponował mi, ale dla mnie to niestety niesad
      • bri Re: Spiralka 13.02.06, 14:42
        Zależy, od gina i od spiralki jaką chcesz sobie założyć. Mirena kosztuje chyba
        ok. 500 zł.
    • Gość: bibi Re: Spiralka IP: *.it-net.pl 13.02.06, 16:17
      Spiralka to środek wczesnoporonny, jak będziesz zabijać dzieci to pójdziesz do
      piekła!
      • Gość: lena Re: Spiralka IP: *.devs.futuro.pl 13.02.06, 19:47
        Gość portalu: bibi napisał(a):

> Spiralka to środek wczesnoporonny, jak będziesz zabijać dzieci to pójdziesz do
        > piekła!

To nie jest środek wczesnoporonny tylko anykoncepcyjny. Jeśli byłoby tak jak
        mówisz to byłaby niedozwolona w Polsce (tak jak aborcja). A pewnie takich
        głupot dowiedziałaś się od księży, którzy tylko zacierają ręcę jak pojawia się
        kolejne dziecko. Najpierw chrzciny, potem komunia i kaska leci do kieszonki!!!

--------------------------------------------------------------------------------
        • emilia_a Re: Spiralka 13.02.06, 20:04
          Możecie spróbować tu znaleźć wyjaśnienie tego sporu:
          www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/wkladki.htm
        • Gość: bibi Re: Spiralka IP: *.it-net.pl 13.02.06, 20:08
          To jesteś nie doinformowana. Do zapłodnienia dochodzi!
          • Gość: ateistka Re: Spiralka IP: *.ghnet.pl 13.02.06, 21:22
            1. I tak nie dla każdego/każdej zapłodniona komórka jajowa to dziecko, a
            spowodowanie poronienia (lub nawet aborcja) to morderstwo.

2. Nie każdy/każda wierzy w Boga, niebo, piekło itd.

3. Nawet jeśli wierzy, to ma prawo wybrać piekło - to nie Twoja sprawa!

4. W celu doinformowania:
            (Chociaż podobne informacje można znaleźć w podanym wyżej linku - tylko do
            Ciebie to najwyraźniej nie trafia...)

Cytaty z książki "Nasze ciała, nasze życie. Książka napisana przez kobiety dla
            kobiet":

"Nie ma całkowitej pewności, w jaki sposób działa wkładka. Najpowszechniej
            przyjęta teoria mówi, że przeciwdziała ona zapłodnieniu. Miedziane wkładki
            powodują zapalenie lub chroniczny stan niegroźnej infekcji macicy: odpowiedzią
            organizmu jest zwiększona produkcja białych krwinek, prostaglandyn i enzymów w
            macicy i jajowodach. Zmiany te mogą zniszczyć plemniki lub zakłócić ich drogę w
            narządach rodnych kobiety i tym samym doprowadzić do tego, że zapłodnienie
            będzie niemożliwe. Moga także przyspieszyć przejście komórki jajowej przez
            jajowody, sprawiając, że dostanie się do macicy zbyt wcześnie, by móc połączyć
            się z plemnikiem. Wkładki uwalniające hormony zwiększają gęstość śluzu
            szyjkowego, uniemożliwiając plemnikom przejście."

"Miedziana wkładka wewnątrzmaciczna również może zostać użyta jako środek
            antykoncepcji doraźnej. Okazała się wyjątkowo skuteczna w zapobieganiu ciąży,
            jeśli zostanie założona w ciągu pięciu dni od daty niezabezpieczonego stosunku.
            Działanie jej polega prawdopodobnie na wywoływaniu zapalenia wyściółki macicy,
            które zapobiega implantacji zapłodnionej komórki jajowej. Umieszczona w macicy
            wkładka może być tam pozostawiona i służyć jako regularna metoda
            antykoncepcyjna przez okres nie dłuższy niż 10 lat."

Czyli:
            Podstawową funkcją spirali jest niedopuszczenie do zapłodnienia
            ("najpowszechniej przyjęta teoria", dla mnie - i nie tylko dla mnie -
            wiarygodna)i najprawdopodobniej o to chodzi autorce wątku. Skąd masz pewność,
            że do zapłodnienia dochodzi? Podaj źródło (ale spoza wydawnictw kościelnych)!

Spirala może też służyć jako środek wczesnoporonny, ALE: patrz punkt 1.

A lekturę tej książki polecam wszystkim kobietom - jest napisana bardzo
            przystępnym językiem (może będzie trochę mniej "dziwnych" pytań na forum -
            oczywiście nie mam na myśli pytania zadanego w tym wątku).

Napracowałam się wink
          • Gość: lena Re: Spiralka IP: *.devs.futuro.pl 13.02.06, 22:05
            Gość portalu: bibi napisał(a):

> To jesteś nie doinformowana. Do zapłodnienia dochodzi!

A zawsze do zapłodnienia dochodzi? Chyba nie a poza tym w normalnie
            rozwiniętych krajach aborcja jest dozwolona i nikt nie zagląda kobiętą do d.....
      • fraaszka Re: Spiralka 13.02.06, 22:19
        że też takie nawiedzone nawet na zdrowiu kobiety muszą się telepać!
        szlag mnie trafia,dziewczyna zadała pytanie a zaraz mohery się odzywają
        no nie...
        na rozmowy światopoglądowe zmiataj na inne fora
        no chyba,że cię już z innych też przegonili...
        • Gość: mała_mi Re: Spiralka IP: *.it-net.pl 13.02.06, 23:57
          Tobie też życzę jak i pozostałym paniom chcącym stosować spiralę - DZIDZIUSIA A
          WROŚNIĘTĄ W GŁOWĘ SPIRALĄ. Nie noszę moherowego beretu i nie zamierzam
          • fraaszka Re: Spiralka 14.02.06, 06:09
            za dużo filmów science fiction
            chwile wolne poświęć na dokształcenie swojego,kipiącego nietolerancją rozumku
            b/o
          • Gość: anka Re: Spiralka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 08:01
            Gość portalu: mała_mi napisał(a):
            > Tobie też życzę jak i pozostałym paniom chcącym stosować spiralę - DZIDZIUSIA A
            > WROŚNIĘTĄ W GŁOWĘ SPIRALĄ.

hmmm...z tego co mi wiadomo Mała Mi była złośliwą ale sympatyczną indywidualistką
            z bardzo pozytywnym w sumie stosunkiem do świata
            ale,żeby głupią???
            nieee...
          • marym02 Re: Spiralka 14.02.06, 08:46
            może i nie nosisz moherowego beretu,ale poglądy oraz nastawienie do ludzi o
            innym światopoglądzie masz takie jak ci co go noszą;
            współczuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka