08.03.06, 12:30
Dlaczego kobiety które nie rodziły nie moga miec wypalanki lub zamrażania? W
jaki sposób jak ja mam leczyć się skoro w przyszłości planuję dzieci?
Obserwuj wątek
    • Gość: martta Re: nadżerka IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 08.03.06, 12:38
      po porodzie usuniesz nadżerke
      • julita215 Re: nadżerka 08.03.06, 12:41
        ale jesli nie planuję w najblizszym czasie?
        • Gość: martta Re: nadżerka IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 08.03.06, 12:44
          no to jeśli nadżerka nie bedzie dawała zadnych objawów typu krawienia,
          plamienia, stany zapalne i cytologia bedzie ok to usuniesz po porodzie
          ale jeśli będziesz miała plamienia, krawienia, stany zapalne to wtedy ja
          usuniesz przed porodem
          • julita215 Re: nadżerka 08.03.06, 12:46
            Chodzi o to, że mam plamienia caly czas a oprócz tego torbirl i nie mogę usunąć
            nadżerki dopóki nie wyleczę torbieli...
            • Gość: martta Re: nadżerka IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 08.03.06, 12:50
              no ale plamienia mogą być wynikiem torbieli tak więc wg mnie usuń torbiel i
              obserwuj nadżerke i jesli bedzie wszystko ok to nic z tym nie rób jesli bedzie
              coś sie działo to ją np. wymroż lub lekarz posmaruję ją kwasem (solcogyem)
              • julita215 Re: nadżerka 08.03.06, 12:54
                A o co chodzi z tym kwasem?Nigdy o tym nie słyszałam...A ginekolog mówi że
                torbiel trzeba leczyć a nie operować.Mam brać tabletki hormonalne przez 3
                miesiące a potem zrobić cytologię i leczyć nadżerkę.Mam też tabletki na
                krwawienia.Tylko problem w tym że ten jajnik mnie ciągle bolisad
                • Gość: martta Re: nadżerka IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 08.03.06, 12:58
                  do usuwania nadżerki stosuje sie wypalanke, wymrażanie, laser i smarowanie
                  socogynem
                  solcogyn stosuje sie przy małych nadżerkach i ja właśnie tym miałam ją usuwana,
                  za dwie apułki zapłaciłam 115zł i u mnie poskutkowało
                  a pigułki na torbiele tez sie sprawdzaja tak więc bądz dobrem myśli
                  a o tu na forum było tyle pisane że moznaby książke napisac
                  pozdr
                  • julita215 Re: nadżerka 08.03.06, 13:00
                    dzięki wielkie za odpowiedź
                  • kamila862 Re: nadżerka 08.03.06, 13:01
                    bylo bylo sporo. poszukaj.
    • Gość: ola156 Re: nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 13:46
      czesc.ja też miałam wątpliwości czy usuwać nadżerkę czy nie. wiele o tym
      czytałam i chodziłam do różnych gin. niestety podzielone są zdania, jedni piszą
      usuwać inni nie.wczoraj jednak miałam wypalankę(zamrażanie ponoć nie jest tak
      skuteczne), też jeszcze nie rodziłam i też chce mieć dzieci.lekarz mój
      powiedział mi żebym się nie obawiała, że to nie ma związku z zajściem w ciążę,
      może mieć związek z porodem, bo po wypalance tworzy się blizna, ale to nic
      poważnego. moja koleżanka też miała wypalankę i jest w ciąży. bąź dobrej myśli
      i znajdź lekarza któremu zaufasz - to jest najważniejszesmile pozdrawiam gorąco
      • nigela Re: nadżerka 08.03.06, 13:53
        no to ja pojęcia nie miałam że jak się nie rodziło to nie można zamrażać ani
        wypalać nadżerki. ja juz od 2 lat mam nadżerke, i ginekolog ciągle mnie pyta
        kiedy dzieci, bo nie wie co ma robić z nadżerka, zamrażać czy nie. w końcu
        umówiłam się na lato. a po jakim czasie mniej więcej można zachodzić w ciążę? i
        czy są jakieś nieprzyjemne odczucia po tym zamrażaniu/wypalaniu? na czym to
        właściwie polega?
        • Gość: ola156 Re: nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:01
          ja miałam wypalaną wczoraj jak już wspomniałam.zabieg u mnie trwał dość długo,
          ale to dlatego że była duża.trochę bolało, ale jak będziesz miała dobrego gin.
          to będzie zabieg przerywał i znów zaczynał, niektóre dziewczyny piszą, że nic
          nie boli, ale to zależy od progu bólu. po takim zabiegu wszystko goi się około
          5-8 tygodni, to też jest sprawa indywidualna. pozdrawiam
          • Gość: zxx Re: nadżerka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:48
            ja jakos mialam wypalanke a dopiero mam 18 lat i nie mialam dzieci
            • kajaja2 Re: nadżerka 08.03.06, 18:05
              ej ja wlasnie ide w piatek na wypalanke i nie mialam dzieci dopiero
              planujemy,ale jak rozmawialam zlekarzem i z dziewczynami na forum to bylo
              mowiono ze:
              1.wypalanke stosuje sie jak jest duza i trzebanazerke jeszccze zbadac ale jest
              pewnosc prawie 100%ze nie wroci.tak przynajmniej lekarz mowil.ja mam IIIst i
              musze miec i lekarz powiedzial ze nie bede miala problemow z ciaza rowniez
              dziewczyny tez mowily
              2.natomiast wymrazanie jest stosowane gdy jest mala i po wymrazaniu moze
              powrocic,i jak nie trzeba dawac do ekspertyzy 2 raz to wymrazanie moze byc
    • aga55jaga Re: nadżerka 08.03.06, 23:43
      każdy zabieg na szyjce macicy może kiedyś w przyszłości utrudniać, ale nie
      nieumożliwiać zajście w ciąże.
      Zawsze będę powtarzała że nadżerkę należy obserwować i robić przy jej
      wystpieniu co pół roku cytologię. Jestem tego najlepszym przykładem - niestety
      u mnie była III grupa i po dokładnych badaniach + hispopatologia okazało się iż
      należ usunąć część szyjki (amputować) TAkże przed tym zabiegiem pytano mnie czy
      chcę mieć jeszcze dzieci - chodziło o to aby zostawić tyle, abym mogła utrzymać
      ciążę.
      • julita215 Re: nadżerka 09.03.06, 08:43
        Bardzo dziękuję za wszystkie listy.Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka