Dodaj do ulubionych

co zamiast logestu?

IP: *.nowy-targ.sdi.tpnet.pl 13.10.01, 17:08
czy jest ryzyko, ze moj organizm nie bedzie tolerowal zadnych innych pigulek,
skoro nie przypadl mu do gustu logest,ktory ma przeciez najnizsza zawartosc
hormonow ze wszystkich srodkow dostepnych w polsce?czy istnieje zaleznosc
miedzy iloscia hormonow a ewentualnymi dzialaniami niepozadanymi pigulek i czy
odbywa sie to wlasnie na zasadzie im wiecej tym gorzej?jesli nie, to czy
moglaby mi Pani polecic cos w zamian, co moglabym zasugerowac mojemu
ginekologowi przy najblizszej wizycie? mam 21 lat, logest to moj "pierwszy
raz"z antykoncepcja hormonalna.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: co zamiast logestu? 15.10.01, 01:08
      Myslę,że lekarz nie byłby zadowolony z Pani sugestii. Nie wyjaśniła Pani, czy
      ma pani ładna cerę , czy bolały piersi przed miesiaczka i na czym polegała
      nietolerancja logestu!AM
      • Gość: AM Re: co zamiast logestu? IP: 217.11.132.* 18.10.01, 15:52
        Witajcie, no wlasnie ja mam podobny problem, po Logescie bola mnie piersi
        (najbardziej podczas okresu) wiec bedac u pani doktor powiedzialam o moich
        dolegliwosciach, najpierw zalecila stosowanie go jeszcze przez 2 mies. na co
        sie zgodzialm (bo bol jest niemily ale ostatecznie da sie go jakos zniesc no i
        tolerancja organizmu to tez sprawa czasu) a pozniej wspomnialam, ze czekajac na
        wizyte przeczytalam o Cilescie, ktory mi przypadl do gustu i
        razem "uradzilysmy", go ze sprobuje (a dodatkowy plus to to, ze producent ma
        bardzo fajny program dla kobiet decydujacych sie na ten lek). Pozostaje mi miec
        nadzieje, ze w moim przypadku Cilest bedzie ok (bo tak jak przy kazdym z lekow
        wszystko jest sprawa indywidualnego przypadku)
        Pozdrawiam/AM
      • Gość: olena Re: co zamiast logestu? IP: *.nowy-targ.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 22:04
        mam ladna cere, nie odczuwam bolu piersi przed miesiaczka;podczas zazywania
        logestu odczuwalam nudnosci na tyle intensywnie, ze musialam odstawic go w
        polowie opakowania.lekarz proponowal mi cilest,a on ma przeciez wieksza
        zawartosc hormononow niz logest-stad moje pytanie, czy to ma ze soba
        jakikolwiek zwiazek, tzn.dawka hormonow i ewentualna nietolerancja.
        • monika.antepowicz Re: co zamiast logestu? 20.10.01, 14:05
          To jest inaczej W tabletkach antykoncepcyjnych można porównywać tylko ilość
          estrogenów( we wszystkich jest ten sam estrogen- etynyloestradiol) a preparaty
          progestagenne są różne i różnią sie siła działanie - tak wiec momo że Logest ma
          najmniejsz ą dawkę gestodenu, ale ten gestoden jest silniejszy niż np.
          Norgestimat(Cilest) i dezogestrel ( mercilona) Po prostu warto spróbować
          zmienic lek, bo nudnosci moga być związane ze składowa gestagenną !MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka