Dodaj do ulubionych

zęby mądrości

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.06, 13:24
Mam pytanie odnośnie zębów mądrości. Czy one są ukorzenione? w obu zębach na
górze zrobiły mi się dziury i powiedziano mi że tych zębów sie nie leczy bo i
tak się psują! czy to prawda? nie zależy mi na tych zębach bo ich nie widać a
wyrwanie jest o wiele tańsze od leczenia....
Obserwuj wątek
    • ida37 Re: zęby mądrości 19.03.06, 13:30
      zmień dentystę, ósemek nie należy usówać, jeśli można je zostawić - tak mówiła
      mi moja dentystka - chodzi o zgryz i przesuwanie się zębów w przyszłości, też
      miałam próchnicę na ósemce - zaleczyłam ją bez problemu, można też chyba
      polakować takiego ząbka
      • Gość: magda Re: zęby mądrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:26
        Twoja dentystka jednak nie ma racji, ja usunęłam dolne ósemki (były zdrowe)
        właśnie dlatego,że mogłam mieć przez nie krzywy zgryz. Jeśli nie mam na nie
        miejsca należy je usunąć, nie słyszałam też żeby komuś przesunęły się zęby
        przez to, że usunął ósemki.
    • Gość: prazanka Re: zęby mądrości IP: 217.153.216.* 21.03.06, 08:55
      a mi wlasnie w piatek usunięto ósemkę, bo lekarz powiedział, ze lepiej ja
      wyrwać niż się teraz męczyc a za jakis czas i tak bedzie do wyrwania..
      Generalnie slyszalam opinię ze akurat te zeby nie sa nam do szczecia potrzebne
    • Gość: Majaa Re: zęby mądrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 12:03
      Ósemki generalnie sie usuwa ponieważ baardzo rzadko rosną prosto. W 90 %
      przypadków są z nimi problemy bo albo sie kładą, albo odchylają o tyłu a wtedy
      leczenie jest kosztowne i bolesne a wyrywanie wcale nie mniej. Niestety ósemki
      są ukorzenione i to dosyć mocno. Ja wyrwałam wszystkie 4 i wszystkie miały po 3
      korzenie.
      • Gość: AGA Re: zęby mądrości IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 21.03.06, 12:48
        Wczoraj wyrwałam górna ósemke, ząb był mały, ale korzeń za to byl spory...., wszystko poszlo ok nic a nic mnie nie bolało i dziś tez nie boli, czuje tylko taki dynskonfort,( jak to po wyrwaniu zęba), opuchlizna mimialna, ledwo widoczna,ogólnie po przeczytaniu tu wątków na któryms z forum byłam w szoku i wielkim strachu idąć do dentysty, a to odbylo sie normalnie i najlepiej jak samemu sie nie sprawdzi to sie nie dowie , każdy jest inny, i u każdego bedzie inaczej ,tzn. jednego może bolec drugiego nie...pozdrawiam.
        • Gość: Aen Re: zęby mądrości IP: 213.83.100.* 21.03.06, 15:47
          Z tego co slyszalam od dentystow (kilku roznych smile, to 8 nie lecza kanalowo -
          poniewaz raz, ze osemki potrafia miec te korzenie na prawde dziiiwne, a dwa, to
          w przypadku gornych osemek nie bardzo jest mozliwosc wprowadzic do korzenia
          odpowiednich narzedzi (tych do czyszczenia kanalu itd itp). Zbyt malo miejsca
          jest na nie, chyba, ze ktos potrafi otworzyc usta tak, jak hipopotam wink
          Zwykla prochnice lecza na osemkach. Sama mam jedna w ten sposob zaleczona.
          Niemniej bywaja z tymi zebami jakies powiklania, ostatnio slyszalam (podczas
          zabiegu w gabinecie dentystycznym) od chirurga opowiastke, jak to bedzie komus
          usuwal osemke, ktorej korzen wrosl sie po szostke, brrrr...

Pozdrawiam,
          A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka