Dodaj do ulubionych

usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pomóżcie

01.04.06, 20:22
witam
proszę o radę kogoś, kto miał usuwaną macicę z powodu krwotocznych miesiączek.
moze znacie jakiegoś lekarza godnego polecenia? najlepiej z warszawy.
jak samopoczucie po tym zabiegu?
jak sprawy hormonalne? musicie coś przyjmować?
pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: skorpion Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.sdl.vectranet.pl 01.04.06, 20:49
      krwotoczne miesiaczki zawsze maja jakis powod.Inaczej jest jak amputowana jest
      macica 50 letniej kobiecie ktora ma dzieci a inaczej jak 24 letniej,przed ktora
      jest macierzynstwo i cala mlodosc.Dlaczego operacja?Kto podjal taka decyzje?
      Podaje namiar na lekarza w Warszawie Profesor Smolarczyk tel. 0 22 639 85 85.
      Fizycznie po zabiegu szybko dochodzi sie do formy ale psychika to skomplikowana
      materia i trudno przewidziec jak zareagujesz.Kazda kobieta po takim zabiegu jest
      pod opieka lekarza i on dostosowuje odpowiednie dla niej hormony.W twoim wieku
      bedzie to na pewno duzy szok hormonalny ale o leczeniu po operacji musi
      zadecydowac lekarz.Radze skonsultowac twoja sprawe z innym lekarzem i raczej
      wyjasnic i leczyc przyczyne krwotokow bo usuniecie macicy jest bardzo
      drastycznym i ostatecznym wyjsciem dla kobiety w twoim wieku.
      pozdrawiam
      • Gość: ewam81 Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.kablowka.waw.pl 01.04.06, 22:19
        decyzję podjęto po tym, jak co miesiac mdleję...ja już nie mam siły tego
        znosić, mam 26 lat, nie jestem psychicznie jakoś "przywiazana" do macicy,
        próbowano leczyć to hormonami, ale fatalnie reaguje na każde, dla odmiany
        ladowałam w szpitalu z powodu omdleń po koszmarnych bólach głowy...sad
        dziękuję na namiary, wybiorę się na konsultacje, ale ja juz chcę tylko żeby to
        się skończyło...
        • very_martini Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom 01.04.06, 22:52
          Ewa, czy jesteś pewna, że wypróbowałaś już wszystkie możliwości? Piszesz, że nie
          jesteś przywiązana do macicy, ale przecież decyzja o usunięciu jest
          nieodwracalna. Akupunktura, zioła, homeopatia...?

16%VOL
          22%VAT

--
          takie tam... forum homeopatia
        • Gość: dorka Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 23:30
          Kobieto przemyśl to jeszcze, szukaj alternatywy, jesteś taka młoda będziesz może chciała być mamą, jeszcze masz czas na taki zabieg - taka operacja to ostateczność, jesteś pewna że nic nie można zrobić???Może np wkładka Mirena, która w zasadzie zatrzymuje miesiączkowanie byłaby dobrym rozwiązaniem???
          • Gość: ewam81 Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.kablowka.waw.pl 02.04.06, 00:22
            nikt już nie zaryzykuje podania hormonów, nawet we wkładce...lekarz mówił, ze
            skoro po pigułkach mam takie reakcje, to już nie będe próbować hormonów,
            pigułki mozna odstawic, a wkładke będą zaraz musieli wyciągać...ja mogę pisac
            referaty na temat hormonów, przetestowałam chyba wszystkie możliwe środki,
            nawet nie tylko typowe pigułki, ale tez pojedyncze środki hormonalne-różne
            kombinacje w róznej fazie cyklu...efekt mierny a prze 3 miesiace próby pozbycia
            się migren...mam potworne migrenowe bóle głowy-nawet po odstawieniu hormonów,
            potem się to ciagnie, omdlenia z bólu, to jest jakiś koszmar...dostaję wit. k
            bo bym się chyba wykrwawiła...
            co do alternatywnych metod, chodziłam do homeopaty, nie wiem, moze nie trafiłam
            na dobrego, ale nie było jakichś efektów, akupunktura byłą, nawet na NFZ mi się
            udał, chyba do najlepszego centrum akupunktury chodziłam, za kinem ochota.
            u mnie to chyba dziedziczne, wszystkie kobiety z najbliższej rodziny tak
            mają/miały, lekarz mówił, ze to jedyna możliwośc,w końcu nie mogę co miesiac
            trzaśc sie, ze za chwilę wyląduje w szpitalu, w czasie okresu jestem na
            zwolnieniu, nie mogę się nigdzie ruszyć, bo nie daję rady...nie muszę mówić jak
            takie rzeczy uszczęśliwiają pracodawcę...pracowałam w banku-już pomijajac fakt,
            ze omijały mnie wszystkie premie - bo zwolnienia...
            męczę sie tak od ponad 10 lat, do szkoły też w czasie okresu nie chodziłam, na
            studiach jak musiałam to zakładałam podpaski, które powinny starczyć na całą
            noc i zmieniałam je co godzinę, całe przesączone krwią...
        • Gość: ania2066 Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 10:16
          w tym wieku, nawet jak sa wskazania do usuniecia macicy, nie usuwa sie
          przydatkow, wiec hormonalna gospodarka organizmu nie ulegnie zaburzeniu.
          Niestety czasem i w tym wieku miesniaki sa tak uciazliwe, ze zdarza sie, ze
          lekarz podejmie taka decyzje. Moja p. doktor uratowala mi macice, chociaz ta
          kwalifikowala sie do usuniecia, a mam 40 lat i 2 dzieci - teoretycznie macica
          wiec mi juz nie jest potrzebna. Ale ona twierdzila, ze wszystko sie do czegos
          przydaje. Zrobienie USG przed wizyta wskazane, zeby stwierdzic ile i jak duze
          miesniaki, bo to one sa pewnie przyczyna twoich klopotow. Jesli bedziesz chciala
          namiar na moja pania profesor, daj znac, wysle mailem. Jest naprawde swietnym
          specjalista
          • Gość: ewam81 Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.kablowka.waw.pl 02.04.06, 13:03
            bardzo poproszę namiar ewam81@gazeta.pl
            nie wiem czy to miesniaki akurat, nikt nic nie mówił o mięśniakach...
            byle to się tylko skończyło...
            • Gość: gość Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.chello.pl 02.04.06, 13:18
              Chwila, chwila, ktoś Ci robił w ogóle USG? Miałaś badaną krzepliwość - może to
              tam tkwi problem? W ogóle jakie miałaś badania i jaką postawiono diagnozę poza
              "taką urodą" (bo tak wynika z Twojego postu)? To są niby oczywiste sprawy do
              skontrolowania przed zaproponowaniem komuś pozbycia się macicy, ale
              niekompetencja leczących czasem nie zna granic, dlatego wolę zapytać.
              • Gość: ania2066 do ewam81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 13:34
                wyslalam ci mail z namiarami, w pelni sie zgadzam z opinia goscia, wyciecie
                macicy to nie ekstrakcja zeba
                pozdrawiam
                • Gość: clarisa Re: do ewam81 IP: *.broker.com.pl 02.04.06, 15:32
                  Czy mogłabym też prosić o namiary na te panią profesor? clarisa1@gazeta.pl
                • Gość: clarisa Re: do ewam81 IP: *.broker.com.pl 03.04.06, 08:41
                  Aniu dzięki smile
              • Gość: ewam81 Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.kablowka.waw.pl 02.04.06, 15:40
                usg miałam, i dopochwowe i zwykła, nic tam niby nie widać poza bardzo grubą
                śluzówką. krzepliwośc jest ok, miałam robioną przed innym zabiegiem.
                badania
                kilka razy usg - nic nie wyszło, tylko gruba śluzówka
                poziom hormonów w fazie przed jajeczkowaniem, w trakcie i po.
                LH, FSH,Estradiol, prolaktyna, progesteron, tetosteron
                wyszły dobrze
                do tego nawet ekg tsh t3 t4 wszystko dobrze
                test stymulacji LH z LHRH - wyszedł dobrze
                test stymulacji prolaktyny z MCP wyszedł dobrze
                większośc z tych badań była powtarzana, oprócz tych 2 ostatnich, bo były
                koszmarnie drogie...

• Gość: Anka Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: 80.54.169.* 02.04.06, 22:13
                  Przerost błony śluzowej macicy to jedna z przyczyn obfitych miesiączek a czasem
                  nawet i krwotoki.
      • majka995 Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom 02.04.06, 21:16
        Jestem własnie 2 dni po operacji wyłuszczena torbieli przez prof.Smolarczyka.
        Swietny lejkarz. Sportkałam się na oddziale z kobietami po usunięciu macicy,
        ale usuwano im macicę z powodu ciężkich schorzeń. Ja bym ci proponowała również
        konsultacje u prof.Smolarczyka. Jest swietnym specjalistą, jak on poowie że
        trzeba usunąć to bedziesz musiała to zrobić ale najpierw idz do niego
        Pozdrawiam
        • Gość: Gośka Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 14:44
          A badanie tarczycy robiłaś?Czasami przy niedoczynności są takie klopoty z
          miesiączką.
          • Gość: ewam81 Re: usuniecie macicy, kto miał, jaki lekarz - pom IP: *.kablowka.waw.pl 03.04.06, 14:52
            tak, tsh, t3, t4 usg, wszystko ok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka