katala 24.04.06, 09:12 W którym dniu najelepiej oznaczyć prolaktynę? Słyszałam, że 20 dniu cyklu, ale to akurat w długi weekend mi wypadnie, lepiej więc zrobić przed czy po? Czy trzeba byc na czczo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocio-kocio Re: prolaktyna badanie 24.04.06, 09:15 Dzień cyklu nie ma znaczenia. Na czczo i najlepiej powstrzymać się od stosunków na nie mniej niż 24 godziny przed badaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katala Re: prolaktyna badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:32 To dlaczego lekarka kazała oznaczyć w 20 dniu cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: prolaktyna badanie 24.04.06, 09:46 Może razem z progesteronem? Nie mam pojęcia. Ale poziom prolaktyny nie zmienia się w trakcie cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katala Re: prolaktyna badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 15:21 Nie kocio kocio, mam wyraźnie napisane na skierowaniu, Prolaktyna (tylko i wyłącznie) w 20 dn. cyklu. A pytam bo chce iść wcześniej żeby już się nie schizować...i wiedzieć na czym stoję. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: prolaktyna badanie 24.04.06, 15:27 Moim zdaniem spokojnie możesz iść wcześniej. Zobacz, tu masz normy: www.emedica.pl/szczeg_badania_lab.php3?nr=84&typ=5 Nie ma zmian w czasie cyklu. Dla porównania obejrzyj sobie progesteron: www.emedica.pl/szczeg_badania_lab.php3?nr=82&typ=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katala Re: prolaktyna badanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:48 faktycznie, jest w tym jakaś logika, w takim razie pójdę jutro. Dzięki Trzymaj kciuki, żeby była w normie... Odpowiedz Link Zgłoś