Dodaj do ulubionych

torbiel endometrialna

11.05.06, 19:08
Wiem, że temat już się pojawił. Mam jednak nadzieję, że któraś z Was zechce
opowiedzieć mi troszkę o swoich doświadczeniach. Ja dowiedziałam sie
wczoraj(USG), że mam na prawym jajniku właśnie torbiel endometrialną. Szukałam
w internecie informacji na ten temat ale czuję się zagubiona i oszołomiona
natłokiem stron. Wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu a już teraz nie mogę
o niczym innym myśleć. Mam kilka pytań... Czy torbiel może być przyczyną
niepłodności? Jak długo dochodzi się do siebie po laparoskopii? Czy mogą
wyciąć mi jajnik? Czy zanim mnie zoperują może torbiel pęknąć i czy zagraża to
życiu? No i czy torbiel endometrialna oznacza endometriozę? Dziękuję za
odpowiedzi.

Strasznie się boję...
Obserwuj wątek
    • kami_sia Re: torbiel endometrialna 11.05.06, 19:24
      Witaj.Ja miałam wycinana torbiel na prawym jajniku pod koniec grudnnia metodą
      laporoskopi,przyznam ze nie spotkalam sie z okresleniem "endometrialna" ale moge
      podzielic sie z Toba moimi doswiadczeniami.Torbiel nie moze byc przyczyną
      niepodłości(przy mnie na takie zabiegi laporoskopi szły kobiety w ciaży..).Jest
      niby taka "średnia" ze po laporoskopii dochodzenie do sprawnosci trwa około 2-3
      dni.Ja juz biegałam na drugi dzień ale to nie polecam bo przeszarżowałam i przez
      to leżałam w szpitalu dłużej.. Z tego co tez sie dowiedziałam od lekarzy
      wycięcie jajnika jest ostetecznoscią więc większośc torbieli jest usuwana bez
      wycinania jajnika.Torbiel natomiast może peknąć oczywiscie przed zabiegiem
      samoistnie ale mi w szpitalu powiedzieli ze gdyby ona pekła to mogłabym źle
      skończyć (chociaz mój lekarz twierdził inaczej).
      Napewno bedzie wszytsko Ok-Pamiętaj ze wiele kobiet przechodzi takie zabiegi..
      Trzymam za Ciebie kciuki smile)
    • biszkopcio Re: torbiel endometrialna 11.05.06, 20:21
      Mam jeszcze jedno pytanko. Czy znacie może dr Annę Pawłowską-Pelc i dr Ziaję z
      Lublina? Dobrzy są? A może leczyła któraś z Was torbiel endometrialną u nich?
      • Gość: annasylwia Re: torbiel endometrialna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.06, 21:13
        widzisz, mnie lekarz stwierdzil torbiel endometrialna, dal skierowanie do
        szpitala na wyciecie i twierdzil, ze nic sie nie da z tym zrobic
        okazalo sie, ze torbiel byla krwotoczna, ale hormonalna i zniknela po okresie
        (okres wywolany duphastonem)

pozdrawiam i skonsultuj sie z kims jeszcze, bo nie jestem pewna, czy po jednym
        badaniu usg mozna stwierdzic, ze dana torbiel jest wlasnie endometrialna
      • Gość: Gosia Re: torbiel endometrialna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:34
        Ja mialam wycieta torbiel wraz z jajnikiem ( inaczej sie nie dalo) . Polecam
        szpital na Staszica. Praktycznie kazdy dr jest tam dobry. A ordynator wręcz
        cudowny smile Pozdrawiam.
    • vigga Re: torbiel endometrialna 11.05.06, 22:36
      Wejdź na fora prywatne Zdrowie kobiety - tam jest całe forum o endometriozie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka