Dodaj do ulubionych

nadwrażliwosć na testosteron

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:56
Witam!
Mam od dawna problemy z cerą, włosami, teraz jeszcze pojawia się nadmierne
owłosienie na twarzy, ramionach oraz kłopoty z potliwoscią. Endokrynolog kazał
mi zbadać testosteron i okazało się, ze mam w normie. Niestety nie mogłam
pójsć na wizytę,więc telefonicznie powiedział mi, ze najprawdopodobniej mam
nadwrażliwosć na testosteron, tak wynika z objawów. I że to się leczy, no ale
wiadomo, że musi mnie obejrzeć. Nie kazał badać inncyh hormonów (robiłam tylko
testosteron, FSH, LH i glukozę, wszystko w normie).
Mam już dość okropnej cery i przetłuszczających się włosów oraz syzyfowej
depilacji. Czy może ktos tak miał?
Jak to się leczy?
Następna wizyta dopiero za miesiąc, a chciałabym coś wiedziećsad
Do lekarza pójdę, tak pytam z ciekawosci i bezsilności.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: nadwrażliwosć na testosteron 26.06.06, 23:24
      to najprawdopodobniej nadwrazliwosc meszkow wlosowych! musisz zbadac jeszcze
      androstendion i z tym wynikiem udac sie do lekarza, najlepiej do endokrynologa,
      on poprowadzi Cie dalej! moze sprawdz jeszcze jajniki, bo przy PCO bardzo czesto
      wystepuje hirsutyzm...
      jest tez jakies forum "hirsutyzm", poszukaj, moze tam cos poradz!
      powodzenia!
      • Gość: jo-asiunka Re: nadwrażliwosć na testosteron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:18
        No myślałam o hirsutyzmie, choć nie jestem owłosiona jakoś monstrualnie, po
        prostu to się ostatnio zmienia w niepokojącym kierunku. Ale co z tym łojotokiem
        i trądzikiem? Czy to osobna sprawa czy też pojawia sie własnie w hirsutyzmie?
        Jesli chodzi o pco to mam bardzo regularne miesiączki, więc chyba ok.
        • piegoosek Re: nadwrażliwosć na testosteron 27.06.06, 22:15
          PCO niestety nasila sie z wiekiem... wiem to po sobie uncertain ale oczywiscie nie
          musisz tego miec!
          a jesli chodzi o hirsutyzm, moze znajdz dobrego dermatologa, ktory pomoze Ci
          troche z tym powalczyc! lub po prostu laser... jesli zas chodzi o lojotok i
          tradzik nie daj sie namowic na silne srodki, typu Roaccutane czy cos w tym stylu
          (mnie kiedys "lekarz" probowal na to namowic!!) po tym swinstwie wystepuja
          ogromne skutki uboczne w calym organizmie, a kosztuje sporo i do tego moze pomoc
          tylko czasowo! a ten tradzik tez da sie przeczekac jesli nie jest taki
          uciazliwy! powodzenia!
    • Gość: nosek Re: nadwrażliwosć na testosteron IP: *.acn.waw.pl 27.06.06, 22:40
      Prawdopodobnie skończy się na pigułkach antyandrogennych
      • jo-asiunka Re: nadwrażliwosć na testosteron 28.06.06, 19:13
        Dzięuję za odpowiedzi. no właśnie jestem ciekawa, bo chciałabym mieć dziecko.
        Jak długo trwa taka kuracja? Bo rozumiem, ze w trakcie nie mogę zajść w ciażę?
        No i czy po odstawieniu wszystko wróci czy to ma jednak jakieś bardziej
        długodystansowe działanie?
        • Gość: iza Re: nadwrażliwosć na testosteron IP: *.lodz.mm.pl 23.07.06, 17:05
          Na tradzik bardzo dobry jest zineryt, jesli to nie pomoże to poprostu dermatolog
          może przepisac antybiotyki doustne. Zineryt tez jest antybiotykiem-erytromecyna
          w płynie. Czasem poprostu przepisuja tetracykline, ale wtedy należy przyjmowac
          leki osłonowe. Na mnie differin i davercin wogóle nie działają. Jesli chodzi o
          owłosienie to pozostaje ci laser. Ja bym na twoim miejscu przeszła sie prywatnie
          do endokrynologa i skonsultowała się z innym lekarzem. Uaważam, że czasem jeden
          lekarz może cos przeoczyc. Na pewno jest cos z hormonami u ciebie, ponieważ to
          nie jest normalne.Pzdr
      • Gość: jo-asiunka Re: nadwrażliwosć na testosteron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:38
        a jakie to są pigułki? Byłam u innego endokrynologa (nie tego, który zlecał
        badania) i pwoiedział, ze nadwrażliwość na testosteron wystepuje na poziomie
        mieszków włosowych i nei da się z tym nic zrobić. Mogę sobie chodzić do
        kosmetyczki. Ale jest coraz gorzej, większy trądzik i nasila się mskie
        owłosienie, jestem już załamana. Dermatolog zaordynował mi coś tak na twarz
        (differin i devercien), ale nawet jeśli poprawa nastąpi, to pewnie nie na długo
        (już tak miałam ze skinorenem np, działał tylko przez jedno opakowanie). Co ja
        mam zrobić? Nie chcę tak wyglądac!
        • miaau Re: nadwrażliwosć na testosteron 23.07.06, 13:46
          typowa: Diane35
          • Gość: jo-asiunka Re: nadwrażliwosć na testosteron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:45
            kiedyś już brałam, gin mi dał, bo stwierdził, że skoro i tak się truję
            antykoncepcyjnie, to chociaz Diane pomoże na mój trądzik (wówczas innych
            problemów nie miałam). Przytyłam i żadnych innych skutków nie było. Czy czymś
            jeszcze się to leczy?
            • miaau Re: nadwrażliwosć na testosteron 23.07.06, 18:02
              niewiem, ja mialam tylko problem z wypadaniem wlosow - nadwrazliwosc mieszkow
              wlosowych..
              jesli mieszkasz niedaleko poznania to przyjmuje w nim zdaje sie na os. polnym
              pani prof. Warenik (ginekolog-endokrynolog) wlasnie u niej bylam kiedys (8 lat
              temu).. wtedy byla ordynatorem kliniki ginekologiczno-polozniczej, trafilam do
              niej na oddzial i tam mi wszytskie badania zrobili..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka