Gość: ... IP: 62.111.139.* 12.07.06, 13:19 Mam okres i strasznie mnie boli. Już nie moge wytrzymać. Jeszcze jakiejś biegunki dostałam. Jak radzicie sobie z takim bólem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilith76 Re: bolesny okres 12.07.06, 13:24 brałam No Spę kiedy przestała pomagać - Ibuprom jest jeszcze Ibuprom Max nie wiem czy wypróbowywałaś to i nie pomagało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: bolesny okres IP: 62.111.139.* 12.07.06, 13:32 Kiedyś czytałam, że ibuprom nie jest za dobry, że łagodzi ból ale ma w sobie jakieś bardzo szkodzące składniki. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: bolesny okres 12.07.06, 13:47 1-2 tabletki pierwszego dnia okresu to nic strasznego. gorzej jeśli się go łyka po kilka, codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: bolesny okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 13:58 bierz 3x dziennie po dwie tabletki no-spy i moze jak by to bylo za malo to jakis paracetamol trochu powinno pomóc,ale nie przesadzaj z paracetamolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bolesny okres IP: *.chello.pl 12.07.06, 14:03 Mi mo wszystko polecam leki zawierające ibubrofen (jednorazowo na pewno Ci nie zaszkodzi, chyba że jesteś uczulona). No-spa też działa znakomicie, ale niestety wzmaga krwawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lady EsteLLe Re: bolesny okres IP: *.lukman.pl / *.lukman.pl 13.07.06, 20:10 Nospa jest rzeczywiście chyba najlepsza - bo to lek rozkurczowy.Podobno dobrze działają też ciepłe kąpiele(ciepłe,nie gorące!!!)i jakieś ciepłe okłady na brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla Re: bolesny okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:23 Tylko i wyłącznie Pyralginum.Na mnie działa świetnie.Pierwszy dzien najgorszy i praktycznie kazdego miesiaca w pierwszy dzien okresu łykam.Jak okres sie spóźni to gorzej boli.Choc boli to za mało powiedziane.Zdazyło sie ze 2x ze wzięłam 3 pyralginy w ciągu doby:/Na mnie nic innego nie działa.No Spe tez kiedys wzięłam ale po niej mnie "zalało". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milutka31 Re: bolesny okres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 11:35 Ja biore Nurofen Forte, tylko jedna tabletke. Ból przechodzi i juz nie powraca. Nie wiem ile masz lat, ale ja na pczatku miałąm okresy bezbolesna, potem z miesiąc ana miesiąc było coraz gorzej. Teraz jest znów lepej-choc nie mam zbyt obfitych-problemy hormonalne i może dlatego tak nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
saba63 Re: bolesny okres 14.07.06, 11:38 Ja nic nie zażywam, po prostu próbuję przecierpieć. Nie lubię zażywać tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnie też Re: bolesny okres IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.06, 11:42 próbujesz przecierpieć, bo widzocznie ąz tak bardzo tego nie przeżywasz ja niestety nie daje rady no-spa nie pomaga, nurofen słabo. Pierwsze 3-4 godz okresu po prostu umieram. Odpowiedz Link Zgłoś
saba63 Re: bolesny okres 14.07.06, 11:52 Już się przyzwyczaiłam do tego bólu; jak coś sie powtarza ponad 15 lat to można się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viedzma Re: bolesny okres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:45 Moze zdecyduj sie na antykoncepcje hormonalna?Najlepiej na plastry - nie obciazaja organow wewnetrznych tak bardzo jak tabletki a wszyskie srodki hormonalne raczej dobrze dzialaja w kwestii bolesnych miesiaczek Odpowiedz Link Zgłoś
whitemoth Re: bolesny okres 15.07.06, 00:09 nie można. dziwne Twoje tłumaczenie - mówiąc najdelikatniej. jak można się przyzwyczaić do bólu który nie pozwala żyć/pracować/uczyć się/mysleć ... nie przezywasz go pewnie tak jak autorka wątku i cała rzesza innych kobiet . Odpowiedz Link Zgłoś
makwa.lz Re: bolesny okres 14.07.06, 12:52 mi pomogly tylko hormony i raz wzielam - przy okazji zlamanej nogi - pol ketonalu i mi przeszlo, ale te tabletki sa jednak zbyt silne. idz do lekarza i niech przepisze ci jakies dobre pigulki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kattty Re: bolesny okres IP: 82.139.45.* 15.07.06, 00:13 mnie na bole miesiaczkowe ktore mnie doslownie zwalaja z nog..pomaga tylko Ketonal chociaz zdaje sobie sprawe ze to silny lek i rujnuje watrobe..jest jedyny..ktory daje mi zyc w tych pierwszych dniach okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurka.mala Re: bolesny okres 15.07.06, 18:55 U mnie też na początku okres był bezbolesny, ale po ok. roku stał się nie do zniesienia. Zdażało mi się wymiotować z bólu, czasami mało brakowało od utraty przytomności, zawsze biała jak ściana, biegunka w tym czasie to standard. Zaczęłam brać Apap, poźniej przeszłam na Ibuprom, biorę tylko 3 tabletki jednorazowo pierwszego dnia i mam spokój. Mam jeszcze ten standard, że u mnie ból pojawia się po ok. godzinie od krwawienia, więc jesli wezmę odrazu po zauważeniu krwawienia tabletki, to nawet nie zdąży mnie zaboleć i tym sposobem nie odczuwam już tych męk od kilku lat. No Spa na mnie nie działa. Kiedyś gdy spóźniłam się tabletkami, objawy łagodziły też ciepłe okłady na brzuch, nalewałam gorącej wody do plastikowej butelki, owijałam ją w ręcznik, gdyż była zbyt gorąca i przykładałam do brzucha, bądź trzymałam w pewnej odległośći od niego, kontrolując intensywność ciepła. Okładałam też kegosłup w odcinku lędźwiowym gdyż też boli mnie wtedy kegosłup. A ibuprom jest szkodliwy owszem, ale w dużych, regularnych dawkach i może powodować wtedy trudne do wykrycia krwotoki wewnętrzne, ale w ilościach jakie biorę nie może mi zaszkodzić. Tak mi powiedział lekarz. Ginekolog chce mi natomiast zapisać leki hormonalne na tę dolegliwość, ale sama nie wiem czy to nie większe zło, może lepszy już ten ibuprom? Przynajmniej nie powoduje skutków ucbocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mangax Re: bolesny okres 15.07.06, 22:06 ja mam bóle od mniej więcej pół roku, które praktycznie na 2 dni wyłączają mnie z jakiegokolwiek "życia" - no spa nie pomaga, apap też nie, ibuprom słabo, dopiero ketonal działa (więc biorę, bo co mam zrobić jeśli akurat jestem, w całodniowej podróży na wczasy albo muszę iść do szkoły, staram się ograniczać leki jak mogę i innych prawie nie biorę, inaczej się nie da ) no i jeszcze ... przeczytałam ostatni ow jakiejś gazecie, że podobno pomaga branie witaminy E, trzeba brać w czasie okresu po 2 kapsułki 2 razy dziennie i po kilku miesiącach (dopiero- niestety) bóle się zmniejszają pozdr. ___________ forum: Grupa TrzymającaWładzę - jeśli uważasz, że się nadajesz ... próbuj ;> Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: bolesny okres 15.07.06, 22:39 Ja na bolesne @ miałam zlecenie stałe od lekarza na pyralgin 5 doraźnie w razie bólu. Zastrzyk nie uszkadza wątróbki tak jak piguły, a nawet nie było mowy o zażyciu tabletki, bo jeszcze szybciej była ze mnie wydalana mogłam więc zapomnieć o jakichkolwiek tabletkach przeciwbólowych. Potem przeszłam na hormony i miałam spokój, a już zupełnie mi się zmieniło po urodzeniu synka. Zapomniałam co to ból.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazda Re: bolesny okres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 15:24 To totalna bzdura ,że do bólu mozna się przyzwyczaić. Ból bólowi nie równy. Znam problem 25 lat i marzę o menopauzie.Praktycznie po ketonalu została mi juz tylko morfia -chyba. Na pewno pomaga terapia antykoncepcyjna nie wskazana przy kilku schorzeniach jednak.( Np skłonnościach do depresji). Pyralgin jest rewelacyjny ale ktoś z mojej rodziny zmarł na białaczke z powodu naduzywania - tak stwierdził lekarz. Zawsze pomagają leki przeciwzapalne ale muszą byc zazyte chociaz kilka godzin przed miesiaczką . U mnie odpada z powodu nieregularności. Naprawdę wystarczała mała dawka jesli wstrzeliłam się dobrze. Bóle do utraty przytomnosci, wymioty ,rozwolnienie to u mnie standard. Aktualnie biore ketonal ale po bólu miesiaczkowym przychodzi ból trzewi tez przykry.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: bolesny okres IP: *.petrus.com.pl 16.07.06, 20:20 Mam co 25 dni 2 dni wycięte z życiorysu. Pomaga tylko i wyłacznie aleve Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina;-) Re: bolesny okres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 10:10 Hey . Ja też tak mam Co Ty .. Czyli ze biegunka ;/ i wog wymioty ... ale rób sobie okłady z gorącej wody nalej do butelki i pod łóżko i się grzać i zmiejszy Ci się ból .. . Mnie boli brzuch w 1 i 2 dniu najbardziej ;/ masakra ja mam ból straszny nie mogę nawet nigdzie wyjść wszystko mnie boli . A dziecka miec jeszcze nie chce i musze sobie radzić i cierpiec z bolu . Pozdrawiam ))) Odpowiedz Link Zgłoś