k1212 29.08.06, 10:44 jak dlugo bolał was brzuch po porodzie? ja jestem w piatym tygodniu połogu i ciągle boli mnie brzuch z prawej strony i też dość mocno przy stosunku. jak to było/jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta_mil Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 10:54 Dość długo, bo regularne bóle były około 2 miesięcy, potem zrosty parę miesięcy. Ciągnęło mnie w brzuchu po wysiłku, chociaż zagoiło się tak, że nic nie widać, nawet śladu po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
annieska Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 10:54 Miałam cesarkę o 10.20 rano a o 16 puściły mi dwa szwy więc lekarz doszywał mi je na żywca jeszcze na pooperacyjnej sali. Paprało mi się długo a więc i bolało, ale po 8 tygodniach w zasadzie ustąpił ból i wszelkie inne niedogodności, a blizna dzisiaj(17 misięcy temu) jest malutka i nie prezentuje się źle na tyle przejść co miałam związanych z cesarką. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek278 Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 11:12 dziewczyny, po co się męczycie. mi wyciągnięto bliźniaki i nie miałam czasu na ból. lekarz jeszcze w szpitalu polecił mi czopki diclofenac 50. bez obaw można karmić i naprawdę pomaga. poza tym szybciej się wszystko w środku goi. mnie brzych bolał ok tygodnia, a potem jak ręką odjął. bez problemów i bez bólu mogłam zająć się dzieciaczkami i nawet dźwigać ciężary po miesiącu. polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krokre Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 11:22 Jestem już 5 miesięcy po porodzie. Bolało mnie tylko 2 tygodnie. Po 10 dniach zostały mi ściągnięte szwy, po tym czasie minęły jeszcze 3, 4 dni i ból minął jak "ręką odjął". Teraz z perspektywy czasu uważma że był to raczej ból związany z "ciągnięciem" szwów, bo po ich zdjęciu poczułam ulgę. Po samej operacji tylko raz poprosiłam o środek znieczulający bo bolało mnie tylko jak się ruszałam, jak leżałam lub siedziałam to bólu nie czułam. Na sali ze mną leżały jeszcze dwie dziewczyny po cc jedna z nich przez cały czas prosiła o znieczulające środki bo tak ją bolało, a ta druga razem ze mną zniosła to bardzo dobrze. Więc nie wiem od czego to zależy że jedne cierpią przez długi czas a inne (tak jak w moim przypadku) nie. Pozdrawiam i życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
mfka Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 11:28 Bolało mnie jak byłam w szpitalu, jak wyszłam w piątej dobie, to już nie wiedziałam,ze byłam cięta, w 6 tyg. po cc mogłam już ćwiczyć brzuszki i jak do tej pory (4,5 m-ca po cc) nie odczuwam żadnych dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
inconnue1980 Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 15:04 po mniej więcej miesiącu wszystko wróciło do normy teraz, od czasu do czasu, po prawie pięciu miesiącach odczuwam tylko takie kłucie szpilką po bliźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szymciomania Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 15:16 Jestem dwa miesiace po cesarce a juz zapomnialam ze ja w ogole mialam. Dwa dni po operacji czulam bol, potem juz bylo tylko z gorki. Szwy sciagneli w dzien wypisu ze szpitala, czyli w czwartym dniu. Mysle ze to moj synek pozwolil mi tak szybko zapomniec o bolu. Cesarke mialam na zyczenie, przy drugim dziecku tez bede chciala cesarke. Odpowiedz Link Zgłoś
paula47 Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 15:17 po cesarce wyszłam ze szpitala w 5 dobie i następnego dnia wniosłam już wózek na pierwsze piętro. dolegliwości odczuwałam tylko w szpitalu. krwawienie po porodzie ustąpiło w zasadzie po ok. 10 dniach a pierwszy stosunek odbyliśmy z mężem 5 tygodni po narodzinach naszej córci i wszystko było ok. teraz jestem 11 tygodni po porodzie i blizna bardzo ładnie się goi a ja nie odczuwam żadnego bólu. od koleżanek po cesarkach dowiedziałam się, że jeżeli już coś boli po cesarce to w zasadzie tylko zszyte mięśnie i ma prawo boleć do pół roku. tyle też rozpuszczają się założone szwy. mnie tylko swędzi ta blizna. Odpowiedz Link Zgłoś
helen82 Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 19:43 czytam i nie wierze ja dopiero po 3 miesiacach przestalam czuc ból,teraz jest 5 miesiecy i jak cos dzwigne to jeszcze czuje,rana jest zaczerwieniona i taka jakby podpuchnieta,lekarz powiedzial ze jest ok wiec myslałam ze wszyscy tak maja,a tu prosze po paru tyg. brzuszki tez bym tak chciala,seks to dopiero po 2 miesiacach byłam wstanie przezyc.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: do dziewczyn po cesarce 29.08.06, 21:19 Faktycznie bolało jakieś 5 dni potem, odczuwałam jedynie dyskomfort gdy podniosłam coś cięższego ( 3 kg córcie nosiłam bez bólu). 6 tygodni po porodzie gdy byłam u lekarza, moja pani doktor śmiała się, że gdyby nie wiedziała, że miałam cesarkę to chybaby się nie zorientowała. No ale wiadomo, u każdego inaczej się goi i każda z nas ma inny próg bólu. Odpowiedz Link Zgłoś