IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:31
Witam !
Zrobiła badanie TSH wynik to 7,64 To oznacza niedoczynność czy nadczynnośc
tarczycy??
Pozdrawiam Zosia
Obserwuj wątek
    • Gość: majak Re: wynik TSH IP: *.chello.pl 04.09.06, 14:37
      Niedoczynność,nadczynnośc jest jak TSH leci w dół.WARTO zrobić jeszcze badania :
      usg tarczycy żeby spr echogenicznośc ,czy brak guzków,brak /nie zapalenia
      przeciwciała tarczycy--czy nieodczynnośc nie jest wynikiem choroby
      autoimmunologicznej
      oraz wolne hormony tarczycy [tylko te a nie całkowite]czyli robisz ft 4 i ft 3
      gdzie f oznacza free
      Następnie ogólną morfologię ,poziom żelaza w surowicy,ogólne badanie moczu
      cholesterol całkowity oraz prolaktynę z i bez obciążenia.I jak najszybciej
      zacznij się leczyć
      • Gość: majka Re: wynik TSH IP: *.chello.pl 04.09.06, 14:39
        przeciwciała tarczycy to TPO i Tg .Morfologię i żelazo robi się żeby spr czy
        nie masz anemii co jest częste przy chorobie tarczycy[niedoczynność]

Poleciały Ci teraz i inne hormony dlatego możesz się źle czuć i mieć klasyczne
        obajwy niedoczynności,zacznij sie leczyć jak najszybciej i wykonaj te badania--
        wiem co pisze ,pzdr
    • Gość: funia79 Re: wynik TSH IP: 81.255.28.* 04.09.06, 14:40
      niedoczynność, ale podaj jednostki miary, poza tym na wyniku powinnaś mieć też
      normy laboratorium!!!!

Prawidłowe stężenie TSH u osób dorosłych wynosi 2-10 mU/l natomiast prawidłowe
      stężenie TSH oznaczone ultraczułą metodą radioimmunologiczną wynosi 0,32-5,0
      mU/l.

Zwiększony poziom TSH występuje:

w pierwotnej niedoczynności tarczycy
      w gruczolakach przysadki mózgowej produkujących TSH w nadmiarze
      w nowotworach zlokalizowanych poza przysadką a produkujących TSH

jak najszybciej zgłoś się do endokrynologa
      • Gość: majka Re: wynik TSH IP: *.chello.pl 04.09.06, 14:47
        Stara skąd masz takie durne normy????Niepotrzebnie piszesz o przyczynach
        możliwego zwiększenia TSH.90%ludu ma niedoczynność zwykła [jesli już ma
        ch.tarczycy] normy masz z kosmosu!!!
        Do założycielki postu nie martw się tylko spr to co napisałam a potem do lekarza
    • Gość: Funia79 Re: wynik TSH IP: 81.255.28.* 04.09.06, 14:55
      www.zum.org.pl/2.2.1.html#TYREOTROPINA%20(TSH)
      ja mam wynik TSH: 1,36 lekarz powiedział mi, że jest lekko podwyższony,
      tak więc wynik powyżej 7 nie wróży nic dobrego

sama jestes stara smile
      • Gość: majka Re: wynik TSH 1,36 IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:51
        podwyższony dobre sobie ,jaja sobie robisz czy jak?
        • Gość: funia79 Re: wynik TSH 1,36 IP: 81.255.28.* 04.09.06, 16:02
          nie, nie robię sobie jaj, tak powiedział mi endokrynolog
          Twierdzi, ze prawidłowy wynik to 1, na podstawie wyniku 1,36 zlecił mi USG i
          powiedział, że mam lekko powiększoną tarczycę
          naprawdę nie robię sobie jaj, czyli jak rozumiem mój wynik jest OK ?
          • poziomka35 Re: wynik TSH 1,36 04.09.06, 16:16
            Mi przy TSH 1,10 lekarz zlecił USG tarczycy i badania hormonów FT3 i FT4
            (wyszły prawidłowe). Zalecił najmniejsza dawkę euthyroxu, mam brac cały czas i
            kontrolowac poziom TSH co pare miesięcy, które spadło poniżej 1 a on nadal każe
            mi brać ten euthyrox. Więc jak widzisz to jest indywidualne. ja miałam takie
            objawy jak wypadanie włosów, senność.
            • Gość: gość Re: wynik TSH 1,36 IP: *.chello.pl 04.09.06, 20:13
              Te wyniki to pewnie w innych jednostkach wink
              • poziomka35 Re: wynik TSH 1,36 04.09.06, 20:33
                miałam na myśli TSH 1,10 przy normie (podanej na wyniku z lab.) 0,47-5,01
                mikroIU/mL. Więc niby w porządku a euthyrox przepisany.
                • Gość: Funia79 Re: wynik TSH 1,36 IP: 81.255.28.* 05.09.06, 08:05
                  Ja też miałam normę laboratorium na wyniku: 0,4-5,0, a wynik 1,36
                  ale nie miałam żadnych leków przepisanych, lekarz zlecił mi tylko USG i
                  stwierdził, że tarczyca jest lekko powiększona, ale to nie jest duży problem
    • Gość: BK Tylko spokojnie IP: *.icpnet.pl 04.09.06, 15:26
      Masz niedoczynność. Zgłoś się do endokrynologa, a on zleci Tobie dokładniejsze
      badania (jeśli czujesz się dobrze, to spokojnie zapisz się na wizyte, mozesz
      poczekac nawet kilka tygodni).
      Najprawdopodobniej będziesz musiała uzupełniać hormony przyjmując np. Euthyrox
    • Gość: zaraz_zaraz Re: wynik TSH IP: 62.121.129.* 04.09.06, 15:45
      Tak naprawdę to może oznaczać niedoczynność lub nadczynność - rozstrzyga badanie
      poziomu hormonów tarczycy.
      W przeważającej części przypadków jest to jednak niedoczynność, jak pisały
      poprzedniczki.
    • graculka Re: wynik TSH 04.09.06, 19:08
      ja też robiłam TSH u mnie wyszło 1,520uIU/ml, a podano normy 0,27 - 4,2 , więc
      nie wiem czy mam w normie czy tez powinnam udać się do lekarza,pozdrawiam
      • slonko257 Re: wynik TSH 05.09.06, 22:24
        Ja mam pooperacyjną niedoczynność tarczycy. W czerwcu 2005 roku usunięto mi
        prawie całą tarczycę (zostało jej 0,5cm). od zeszłego roku przytyłam 10kg (z 50
        na 60) i chyba nadal "puchnę". biorę Eutyrox 100/75 na przemiennie. Czy może
        mnie ktoś oświecić, czy coś w tej kwestii (schudnięcia) można zrobić, bo jak
        lekarzowi tłumaczę że przytyłam, jestem zmęczona i włosy mi wypadają, to on mi
        na to iż ładnie i dobrze wyglądam (mam 168 cm wzrostu); a ja się nie mieszczę w
        moje stare ciuchy sad( .

Proszę, niech ktoś napisze, jak to jest z tymi wynikami, bo już różne toerie
        słyszłam (jedni mówią, że jak TSH jest w dolnej granicy to jest niedoczynność,
        a inni że nadczynność?).
        Moje TSH to 0,292 uIU/ml (norma laboratorium 0,4-5,5)

Mam pytanie, czy to nadczynność, czy niedoczynność, bo trochę się nie mogę
        połapać

Czy jak lekarz zwiększy dawkę Euthyroxu, to TSH wrośnie, czy zmaleje, a tym
        samym czy to będzie w kierunku nad-, czy niedoczynności?

pzdrawiam
        Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka