Gość: zosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:31 Witam ! Zrobiła badanie TSH wynik to 7,64 To oznacza niedoczynność czy nadczynnośc tarczycy?? Pozdrawiam Zosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majak Re: wynik TSH IP: *.chello.pl 04.09.06, 14:37 Niedoczynność,nadczynnośc jest jak TSH leci w dół.WARTO zrobić jeszcze badania : usg tarczycy żeby spr echogenicznośc ,czy brak guzków,brak /nie zapalenia przeciwciała tarczycy--czy nieodczynnośc nie jest wynikiem choroby autoimmunologicznej oraz wolne hormony tarczycy [tylko te a nie całkowite]czyli robisz ft 4 i ft 3 gdzie f oznacza free Następnie ogólną morfologię ,poziom żelaza w surowicy,ogólne badanie moczu cholesterol całkowity oraz prolaktynę z i bez obciążenia.I jak najszybciej zacznij się leczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: wynik TSH IP: *.chello.pl 04.09.06, 14:39 przeciwciała tarczycy to TPO i Tg .Morfologię i żelazo robi się żeby spr czy nie masz anemii co jest częste przy chorobie tarczycy[niedoczynność] Poleciały Ci teraz i inne hormony dlatego możesz się źle czuć i mieć klasyczne obajwy niedoczynności,zacznij sie leczyć jak najszybciej i wykonaj te badania-- wiem co pisze ,pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funia79 Re: wynik TSH IP: 81.255.28.* 04.09.06, 14:40 niedoczynność, ale podaj jednostki miary, poza tym na wyniku powinnaś mieć też normy laboratorium!!!! Prawidłowe stężenie TSH u osób dorosłych wynosi 2-10 mU/l natomiast prawidłowe stężenie TSH oznaczone ultraczułą metodą radioimmunologiczną wynosi 0,32-5,0 mU/l. Zwiększony poziom TSH występuje: w pierwotnej niedoczynności tarczycy w gruczolakach przysadki mózgowej produkujących TSH w nadmiarze w nowotworach zlokalizowanych poza przysadką a produkujących TSH jak najszybciej zgłoś się do endokrynologa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: wynik TSH IP: *.chello.pl 04.09.06, 14:47 Stara skąd masz takie durne normy????Niepotrzebnie piszesz o przyczynach możliwego zwiększenia TSH.90%ludu ma niedoczynność zwykła [jesli już ma ch.tarczycy] normy masz z kosmosu!!! Do założycielki postu nie martw się tylko spr to co napisałam a potem do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia79 Re: wynik TSH IP: 81.255.28.* 04.09.06, 14:55 www.zum.org.pl/2.2.1.html#TYREOTROPINA%20(TSH) ja mam wynik TSH: 1,36 lekarz powiedział mi, że jest lekko podwyższony, tak więc wynik powyżej 7 nie wróży nic dobrego sama jestes stara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: wynik TSH 1,36 IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:51 podwyższony dobre sobie ,jaja sobie robisz czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funia79 Re: wynik TSH 1,36 IP: 81.255.28.* 04.09.06, 16:02 nie, nie robię sobie jaj, tak powiedział mi endokrynolog Twierdzi, ze prawidłowy wynik to 1, na podstawie wyniku 1,36 zlecił mi USG i powiedział, że mam lekko powiększoną tarczycę naprawdę nie robię sobie jaj, czyli jak rozumiem mój wynik jest OK ? Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka35 Re: wynik TSH 1,36 04.09.06, 16:16 Mi przy TSH 1,10 lekarz zlecił USG tarczycy i badania hormonów FT3 i FT4 (wyszły prawidłowe). Zalecił najmniejsza dawkę euthyroxu, mam brac cały czas i kontrolowac poziom TSH co pare miesięcy, które spadło poniżej 1 a on nadal każe mi brać ten euthyrox. Więc jak widzisz to jest indywidualne. ja miałam takie objawy jak wypadanie włosów, senność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wynik TSH 1,36 IP: *.chello.pl 04.09.06, 20:13 Te wyniki to pewnie w innych jednostkach Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka35 Re: wynik TSH 1,36 04.09.06, 20:33 miałam na myśli TSH 1,10 przy normie (podanej na wyniku z lab.) 0,47-5,01 mikroIU/mL. Więc niby w porządku a euthyrox przepisany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia79 Re: wynik TSH 1,36 IP: 81.255.28.* 05.09.06, 08:05 Ja też miałam normę laboratorium na wyniku: 0,4-5,0, a wynik 1,36 ale nie miałam żadnych leków przepisanych, lekarz zlecił mi tylko USG i stwierdził, że tarczyca jest lekko powiększona, ale to nie jest duży problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BK Tylko spokojnie IP: *.icpnet.pl 04.09.06, 15:26 Masz niedoczynność. Zgłoś się do endokrynologa, a on zleci Tobie dokładniejsze badania (jeśli czujesz się dobrze, to spokojnie zapisz się na wizyte, mozesz poczekac nawet kilka tygodni). Najprawdopodobniej będziesz musiała uzupełniać hormony przyjmując np. Euthyrox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: wynik TSH IP: 62.121.129.* 04.09.06, 15:45 Tak naprawdę to może oznaczać niedoczynność lub nadczynność - rozstrzyga badanie poziomu hormonów tarczycy. W przeważającej części przypadków jest to jednak niedoczynność, jak pisały poprzedniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
graculka Re: wynik TSH 04.09.06, 19:08 ja też robiłam TSH u mnie wyszło 1,520uIU/ml, a podano normy 0,27 - 4,2 , więc nie wiem czy mam w normie czy tez powinnam udać się do lekarza,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko257 Re: wynik TSH 05.09.06, 22:24 Ja mam pooperacyjną niedoczynność tarczycy. W czerwcu 2005 roku usunięto mi prawie całą tarczycę (zostało jej 0,5cm). od zeszłego roku przytyłam 10kg (z 50 na 60) i chyba nadal "puchnę". biorę Eutyrox 100/75 na przemiennie. Czy może mnie ktoś oświecić, czy coś w tej kwestii (schudnięcia) można zrobić, bo jak lekarzowi tłumaczę że przytyłam, jestem zmęczona i włosy mi wypadają, to on mi na to iż ładnie i dobrze wyglądam (mam 168 cm wzrostu); a ja się nie mieszczę w moje stare ciuchy ( . Proszę, niech ktoś napisze, jak to jest z tymi wynikami, bo już różne toerie słyszłam (jedni mówią, że jak TSH jest w dolnej granicy to jest niedoczynność, a inni że nadczynność?). Moje TSH to 0,292 uIU/ml (norma laboratorium 0,4-5,5) Mam pytanie, czy to nadczynność, czy niedoczynność, bo trochę się nie mogę połapać Czy jak lekarz zwiększy dawkę Euthyroxu, to TSH wrośnie, czy zmaleje, a tym samym czy to będzie w kierunku nad-, czy niedoczynności? pzdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś