Dodaj do ulubionych

progesteron w ciąży

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:08
nie mogę znaleźć nigdzie jaka jest norma dla progesteronu w 7 tygodniu ciązy.
Do ginekologa mam sie zgłosić dopiero 25.09 więc troche się naczekam.
Mam 18,2 ng/ml. Czy wiecie moze czy ten wynik jest prawidłowy?

Alicja
Obserwuj wątek
    • dagps Re: progesteron w ciąży 06.09.06, 15:14
      nie znam norm, ale wydaje mi sie ok ten wynik. spokojnej ciazysmile
      • Gość: Alicja Re: progesteron w ciąży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:32
        wybacz, ale skoro jak twierdzisz nie znasz norm, to na jakiej podstawie
        sądzisz, ze ten wynik jest ok?
    • agnieszka.krak Re: progesteron w ciąży 06.09.06, 19:15
      to sredni wynik, wg mnie powinnas dodatkowo wziac duphaston lub luteine, prog
      powinnas miec powyzej 20
      • Gość: Alicja Re: progesteron w ciąży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 19:28
        dzięki za odpowiedź, możesz mi podać gdzie mogę znaleźć jakies normy?
        • agnieszka.krak Re: progesteron w ciąży 06.09.06, 20:34
          nie znam stron internetowych, ale wiem to ze swoich wyników jak i z rozmow z
          ginem, dla I trymestru jest rzopietosc 9,3-33 ng wiec Ty miescicsz sie w normie
          jednak dobrze byłoby go poprawic, bo imponujacy nie jest. 18 ng ja mam po
          prostu po owulacji a bez ciazy. Gdy udalo mi sie zajsc to 2 tyg po owu mialam
          21,5ng, kolezanka ktora jest w 8 tyg ma 30 ng
    • piegoosek Re: progesteron w ciąży 06.09.06, 20:44
      najlepszy wynik to 25, ale powyzej 20, to juz dobry wynik jak na 7tc! moze
      powinnas dostac od swojego gina jakis progesteron, ale nie martw sie na zapas,
      ja startowalam z wynikiem 7!!! a wszystko jest oki!!
      jak tylko znajde normy, zaraz podesle smile
      powodzenia!!
    • piegoosek normy; 06.09.06, 21:11
      www.justmommies.com/articles/progesterone-pregnancy.shtml
      na razie nie moge znalezc wiecej... z tej stronki wynika, ze normy sa bardzo
      rolzegle, ale z ostatnich doswiadczen - wynik miedzy 20 a 25, to dobry wynik!
      • agulka1001 Re: normy; 06.09.06, 21:35
        mi lekarz mowil,ze 25 to taki optymalny wynik...ja mialam 15 i byl do
        niczego,ciaza sie zle rozwija...juz jestem po zabiegu...ale to nie znaczy,ze
        byl on powodem,tylko to juz byl chyba skutek...
        • piegoosek Re: normy; 07.09.06, 00:03
          tak naprawde nigdy nic nie wiadomo, lepiej sie dobrze przebadac, ja np. zawsze
          mialam niedomoge cialka zoltego i bez podawania progesteronu moje ciaze nigdy
          sie nie rozwijaly! mialam 4 ciaze biochemiczne, jedno poronienie w 9tc., ale mam
          tez PCO, ktore nasila sie z wielkiem i wraz z wiekiem coraz gorsze wyniki uncertain
          teraz od samego poczatku ciazy dostawalam Kaprogest w tylek - prog. w zastrzykach!
        • mamaaa7 Re: a 6tc? 07.09.06, 09:06
          ja zbadałam sobie progesteron "na własną rękę" bo gin kazała mi brać duphaston
          mimo, że w pierwszej ciąży nie miałam problemów i teraz też nie doszukała się
          niczego niepokojącego (no może to że ostatnie 5 cykli miałam średnio o 2 dni
          krótsze - ale sama przyznała że daje mi go nawszelki wypadek, bo wszystko jest
          ok)
          w połowie 6tc mam 18ng/ml. Troche się boje brać hormony. Wiem, ze dla wielu
          kobiet to jedyny sposób, aby urodzić dziecko więc gdyby gin powiedział ,ze to
          konieczne to pewnie wcale bym sie nie zastanawiała. Ale ona nawet nie zleciala
          mi badania hormonów (byłam prywatnie więc cena badania dla niej nie miala
          znaczenia)
          • piegoosek Re: a 6tc? 07.09.06, 10:18
            generalnie progesteron rosnie wraz z ciaza i osiaga pewien poziom (dla kazdej
            ciazy ten poziom moze byc inny, zazwyczaj jest to okolo 60-70) na poczatku
            ciazy, moim zdaniem, moze byc wlasnie te 18 i to juz jest dobry wynik! najlepiej
            jest powtorzyc wyniki za np. tydzien i sprawdzic czy rosnie, a nie spada!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka