little_star 19.09.06, 14:22 Drogie kobietki, mam do Was pytanie: jak sie objawia nadżerka? bo podejrzewam u siebie własnie cos takiego albo jakies podrażnienie, ale niestety narazie nie moge sie udać do gina dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sweetu Re: Nadżerka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:27 u mnie to bolalo ta "w środku". Żadne środki przeciwbólowe nie pomagały - przechodziło dopiero na trochę podczas ciepłej kąpieli. Potem doszło całkiem obfite, lekko brunatne plamienie po stosunku. Odpowiedz Link Zgłoś
little_star Re: Nadżerka.. 19.09.06, 14:29 a jak to sie leczy?? bo sie wystraszyłam i w ogole skad sie to bierze?? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Nadżerka.. 19.09.06, 14:33 nadżerka nie boli, poprzedniczka musiała mieć jakieś zapalenie skoro miała takie objawy. Nadżerka nie jest czymś strasznym, konieczna jest właśnie wizyta u gina aby pobrał cytologię, wykonał kolposkopię, zbadał czystość pochwy do stwierdzenia czy nadżerka jest faktycznie nadżerką, czy też zmianą innego typu. W ostatnim czasie powstał też pogląd, iż nie powinno się nawet jej leczyć, pod warunkiem, iż nie powoduje częstych stanów zapalnych Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Nadżerka.. 19.09.06, 14:34 proponuję lekturę forum bo o nadżerce było bardzo duuuuuuuuużo napisane Odpowiedz Link Zgłoś
little_star Re: Nadżerka.. 19.09.06, 14:36 aga ale ja pisałam juz posta na ten temat i wlasnie nikt nie umiał mi odpowiedziec, stad podejrzewam u siebie nadżerke, zacytuje tamtego posta: Otóż mam problem, ostatnio zdarzyło mi sie odczuwac ból podczas stosunku. Pierwszy stosunek tej feralnej nocy był ok, przy drugim już wiekszy dyskomfort, trzeci bolało jeszcze bardziej. Pózniej niestety, jak tylko mój partner próbował we mnie "wejść" kończyło sie to bólem w górnej części pochwy( mysle ze jest to szyjka macicy). Wtedy zastosowalismy tez prezerwatywy Durex Pleasure Max Warming z żelem rozgrzewającym, być moze to on mnie podrażnił. Po około 7-godzinnej przerwie spróbowalismy jeszcze pozycje na jeźdzca odwrotną- i tu był minimalny ból. Prosze mi doradzić co mam zrobic i w ogole co to może byc. Z góry dziękuje za wszystkie odp. Przeczytaj i napisz co sadzisz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Nadżerka.. 19.09.06, 19:35 little_star - alez ta kwestia jest średnio co 3 dni na tym forum. Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki forumowej - znajduje się ona na prawo od miejsca w którym się logujesz na "zdrowie kobiety" miejsce z lupką i wpisujesz tam słowo "nadżerka" i zanzaczasz gdzie ma być to słowo wyszukane i już W twoim przypadku nie można wykluczyć ani nadżerki, ani zapalenia ani reakcji alergicznej - z prostego względu - takie diagnozy stawia TYLKO lekarz ginekolog. O własne narządy trzeba dbać a o te "kobiece" szczególnie. Tak dla nastraszenia ciebie - zwykły nieleczony stan zapalny prowadzi do wielu poważnych schorzeń. ps a ta na marginesie szyjka macicy znajduje się sporo dalej od górnej części pochwy nie jest i ona nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sweetu Re: Nadżerka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:41 Nadżerkom często towarzyszą stany zapalne, czasem to właśnie one sa przyczyną nadżerek. Oczywiście możesz mieć nadżerkę i nic o niej nie wiedzieć. Ja miałam krioterapię (wymrażanie nadżerki) - podobno metoda najlepsza dla kobiet, które jeszcze nie rodziły (nie wiem, jak z tym u Ciebie). Sam zabieg trwa parę minut i jest zupełnie bezbolesny. Potem musisz przez kilka dni wstrzymać się od współżycia A! i dostałam jakies globulki pochwowe - tak profilaktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_star Re: Nadżerka.. 19.09.06, 14:43 ja tez jeszcze nie rodziłam, mam 20 lat ale własnie zastanawiam sie, bo pierwszy raz mi sie tak w ogole zdarzyło ból i w ogole, licze że to jednak tylko Durexy te nieszczęsne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sweetu Re: Nadżerka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:02 ... może być podrażniene, albo jakaś reakcja alergiczna, mogło się trafić jakieś "otarcie" czy "ranka" np. przy zbyt intensywnym stosunku, albo przy aplikowaniu tamponu. Jak już będziesz miała okazję to po prostu spytaj ginekologa Odpowiedz Link Zgłoś