Dodaj do ulubionych

jakie badania

25.09.06, 18:55
dziewczyny ostatnie badania krwi miałam robione 5 lat temu. Treaz chciałam
sobie zrobić znowu tylko że nie wiem jakie? Tzn. wiem że ogólne badanie krwi
i moczu, ale chodzi mi jeszcze o inne choroby które też można wykryć z
badania krwi typu tarczyca, czy badanie wątrobowe, hiv, jak to powiedzieć
lekarzowi że chce mieć jak najwięcej wyników zrobionych przy jednym badaniu
krwi?? Jakie jeszcze badania robicie podczas badania krwi bo to chyba lekarz
musi zaznaczyć w skierowniu. Dziękuję za odpowiedz na moje masło maślane smile
Obserwuj wątek
    • Gość: Kari Re: jakie badania IP: *.smgr.pl 25.09.06, 19:05
      Badania laboratoryjne zalecane są wówczas,gdy są wskazania medyczne ku temu.
      • Gość: majka Re: jakie badania IP: *.chello.pl 25.09.06, 19:10
        Ogólna morfologia i badanie moczu
        glukoza
        TSH[tarczyca] oraz ft4
        wątroba--aminotransferazy
        trzustka --trójglicerydy
        żelazo,wapń i magnez oraz elektrolity to sa podstawy
        oraz OB pozwlaa spr czy nie ma stanu zapalnego w org.
        • Gość: gop Re: jakie badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 19:52
          zamiast OB lepiej oznaczac bialko CRP. pomiar OB powoli odchodzi do
          przeszlosci..przynajmniej w US
      • Gość: emka do Kari IP: *.bulldogdsl.com 25.09.06, 19:17
        taaa, lepiej się o nie nie upominać "bo skoro nie ma zaleceń..." a potem czekać
        na kosę bo już za późno, boszeee co za głupie podejście, dlatego tyle ludzi
        umiera, jak się nie czujesz źle to co cytologii też nie robisz? no to czekaj na
        raka....
        • qwe77 Re: do Kari 25.09.06, 19:25
          no właśnie chodzi mi o to że ostatnie badania robiłam dawno temu i teraz
          chciałabym wziąść dzień wolnego iść do lekarza i porobić najwięcej badań jak
          tylko się da, tylko nie bardzo wiem jakie bo zawsze miałam robione tylko
          badanie krwi i moczu, a dzisiaj kol. mówi mi że miała jakieś badanie terczycowe
          które odczytuje się z badania krwi ona czuje sie świetnie a wyniki takie złe ze
          musi się leczyć, dlatego pytam jakie jeszcze badania robicie, żeby przyjść do
          lekarza i powiedzieć że chcę to to i to.
          • Gość: Kari Re: do Kari IP: *.smgr.pl 25.09.06, 19:28
            Życzę powodzenia w "chceniu".
            • qwe77 Re: do Kari 25.09.06, 19:32
              Gość portalu: Kari napisał(a):

> Życzę powodzenia w "chceniu".

widzę ze mnie rozumiesz, tak to juz jest z tą naszą służbą zdrowia że trzeba
              sie o wszystko prosić dlatego jak przyjdę juz do lekarza to chcęmu powiedzieć
              jeszcze to, jeszcze tamto, to miała koleżanka, to miał brat więc ja też na
              wszelki wypadek też chcę sobie zrobić. (oprócz tego okulista, stomatolog,
              dermatolog i jeszcze coś pewnie wymyślę jak na cały dzień wolnego)
              • Gość: Kari Re: do Kari IP: *.smgr.pl 25.09.06, 19:35
                Niestety nic za darmo. Jeśli nie ma wskazań,to i nie będzie badań.A jeśli
                pacjent sobie "chce" zrobić badania,droga wolna,ale odpłatnie.
                • Gość: emka Re: do Kari IP: *.bulldogdsl.com 25.09.06, 21:26
                  Nie zawsze, to zależy od lekarza, jeśli się go nie prosi-to nie kieruje, a
                  czasami jak się poprosi to idzie człowiekowi na rękę i pisze skierowanie, a
                  nawet jeśli trzeba to zrobić odpłatnie to taki lekarz przynajmniej pomoże w
                  ustaleniu jakie badania przydałoby się zrobić, a to już coś dla kogoś kto nie
                  wie co i jak. To się nazywa profilaktyka, a nie "musztarda po obiedzie",
                  dziewczyna ma głowę na karku i zawczasu chce wiedzieć czy trzeba się o coś
                  martwić czy nie, a ty jej teksty o "powodzeniu w chceniu" z takim
                  podejściem...kłaść się i na kosę czekać, bo czasami jak za późno to lepiej już
                  nie wiedzieć.Eh....
                • Gość: Kari Re: do Kari IP: *.smgr.pl 25.09.06, 22:21
                  Kilka nieuzasadnionych badań=brak pieniędzy na leczenie chorych osób.Kiedyś i Ty
                  możesz ich potrzebować.
                  • Gość: gość Re: do Kari IP: *.chello.pl 25.09.06, 22:34
                    ... a póki co NFZ układa sobie marmury. uncertain//
                  • Gość: emka Re: do Kari IP: *.bulldogdsl.com 05.10.06, 12:42
                    Ty chyba nie widzisz nawet różnicy "finansowej" wynikającej ze stosowania badań
                    profilaktycznych, a ewentualnego leczenia wcześniej nie wykrytych w porę
                    chorób, jasne lepiej wydać kasę na drogie leczenie niż kilka złotych na
                    badania, boszeee co za myślenie-skąpca. Poczytaj coś na temat kosztów
                    związanych chociażby ze zrobieniem zwykłej mammografi, a kosztów związanych z
                    leczeniem zaawansowanego raka piersi-no i co dalej lepiej się nie badać, nawet
                    jak nie ma uzasadnienia, co ludzie są jasnowidzami i badania robią tylko jak
                    już wiedzą, że są chorzy? Dlatego na leczenie już chorych nie ma kasy, bo
                    wszyscy poważnie chorzy są leczeni za późno, a to wymaga ekstra kasy, to tak
                    jak z przeziębieniem-jak zaczniesz od razu leczyć to szybko, tanio i sprawnie,
                    a jak przegniesz pałkę to lądujesz w szpitalu na zapalenie płuc np. i wtedy ta
                    kasa to idzie.

Myśleć, myśleć-żaba mówi.
    • lilith76 Re: jakie badania 26.09.06, 09:21
      Ja po prostu poszłam do internistki i powiedziałam, że fatalnie się czuję, jestem strasznie rozdrażniona, a w mojej rodzinie jest wiele przypadków nadczynności tarczycy - akurat wszystko było prawdą, ale co szkodzi pokłamać.
      Wysłała mnie na badania krwii, Tsh (tarczycowe, powiedziała, że ona może wysłaś tylko na to, a jeśli wynik będzie zły to wypisze skierowanie do endokrynologa), poziom cukru, w gabinecie zbadała ciśnienie.

Też uważam, że raz na 2-3 lata kazdy powinien zrobić sobie takie podstawowe badania. Kiedyś pilnował tego zakład pracy, a teraz - żenada...

Dzięki okresowym badaniom pracowniczym moja koleżanka dowiedziała się, że ma małopłytkowość i zaczęła być leczona. Żaden z lekarzy do których trafiała prywatnie nie wziął jej na poważnie, tylko wciskali jej pigułki antykoncepcyjne (jednym z objawów była miesiączka co dwa tygodnie).
    • magdusia11 Re: jakie badania 26.09.06, 10:18
      Właśnie chciałam założyć podobny post...
      Moje pytanie jest ciut inne..
      Czy podstawowe badania tzn.morfologia,OB i badanie moczu (plus jonogram w moim
      przypadku bo miewam niezdiagnozowane spadki potasu) są w stanie wykryć
      nieprawidłowości..dają wiarygodny obraz tego czy dzieje się coś złego (choroba)
      czy jest wszystko ok???
      Staram się robić taki badania córci i sobie dwa razy do roku,jakoś boję się,że
      któregoś dnia całkiem niespodziewanie okaże się,że któraś z nas jest bardzo
      chora..
      A mamy tylko siebie!!!

Pozdrawiam
      Magda
    • magdusia11 Re: jakie badania 26.09.06, 14:58
      Podnoszę ciut do góry bo to dość istotny dla mnie wątek...
      Może kto kto się zna odpowie mi na to co mnie nurtuje...
      Chciałam kiedyś zapytać lekarza ajk byłam w przychodni ale bałam się,że posądzi
      mnie o to,że mam świra na punkcie własnego zdrowia a to nie jest tak...
      • lilith76 Re: jakie badania 26.09.06, 15:17
        Od interpretacji wyników jest lekarz.
        A ciężko poprosić go o "badania na wszystko", bo boję się choroby wink
        Chyba podstawowe badania krwii i moczu wystarczą.
        Nie ma tak, że ktoś czuje się świetnie, a okazuje się, że jest poważnie chory. Zawsze ciało daje jakieś sygnały.
        Nie można wpaść też w hipochondrię smile
        • katerina24 Re: jakie badania 26.09.06, 20:01
          RAZ na rok raz na pół roku od 20 roku życia można się przebadać ,najlepiej
          prywatnie tzw podstawy nie sa drogie można nawet w Wawie wyszukać odp
          laboratorium jak chocby to htp://republika.pl/lecznica_dla_ciebie/lab.htm
          zrobić morfologię ,mocz
          wapń ,magnez ,potas ,elektrolity
          TSH aminotansferazy
          trójglicerydy
          OB zadna filozofia
          • katerina24 Re: jakie badania 26.09.06, 20:02
            poprawny link republika.pl/lecznica_dla_ciebie/lab.htm
    • frutinka Re: jakie badania 05.10.06, 13:08
      Chyba troche przesadzacie... Jeśli poprosiecie o podstawowwe badania, lekarz na
      pewno wypisze skierowanie. Ale po co badać hormony tarczycy itp, skoro dobrze
      się czujesz? Nadczynnośc czy iedoczynność dają wiele objawów, więc jesli nie ma
      podstaw to po co dodatkowe badania? Wiecie ile jest chorób, o których nie macie
      pojęcia, a które nie dają specjalnych objawów przez wiele lat???
      A porównywanie cytologii do specjalistycznych badań krwi jest wg mnie
      nieporozumieniem.
      A najwięcej objawów daje hipochondria. Coś o tym wiem, bo sama z niej
      wychodziłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka