Dodaj do ulubionych

PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK?

IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 08:38
Dzień dobry, proszę o poradę. Jaki sposób antykoncepcji wybrać zamiast
tabletek? Pewny, bezpieczny i nieskomplikowany? Metody naturalne mnie nie
interesują. Na forum przekonałam się, iż brak ochoty na seks jest częstym
skutkiem ubocznym. Jestem młoda, tabletki brałam przez 3 lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: vika# Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: 194.204.138.* 08.11.01, 14:17
      Też jestem ciekawa. Chcę odstawić tabletki (też biorę je kilka lat) i nie wiem
      jaką inną równie skuteczną jak tabletki metodę zastosować .
      Pozdrawiam
      • Gość: Doktor Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.ibngr.edu.pl 08.11.01, 14:25
        Nie ma innej pewnej metody. Ewentualnie spirala.
        • Gość: Kajtek Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: 212.134.55.* 09.11.01, 11:07
          Ale tu pisza dziewczyna mlode i na pewno bezdzietne. Przeciez spirale mozna
          zalozyc dopiero po chociaz jednej ciazy.
        • borzar Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? 14.11.01, 08:02
          Gość portalu: Doktor napisał(a):
          > Nie ma innej pewnej metody. Ewentualnie spirala.

Oj doktor!
          Cos nie douczony jestes. Te dziewczyny ktore regularnie ostatnio czytaja to forum
          juz wiedza iz istnieje antykoncepcja w zastrzyku raz na trzy miesiace i nazywa
          sie Depo-Provera. Oczywiscie glownie jest to promowane do kobiet tuz po urodzeniu
          dziecka lub do kobiet palacych, ale mysle ze i inne moga o tym pomyslec. Co
          wiecej z ulotki mozna przeczytac, ze Depo-Provera ma bardzo wysoki prog
          skutecznosci - 99,7%.
          Pozdrawiam,
          B.
    • Gość: Xsara Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: 213.77.118.* 09.11.01, 14:18
      Też byłam w takiej sytuacji jak Ty, gdy przestałm brać
      po paru dniach było lepiej. Chyba zostaja Ci
      prezerwatywy, w zasadzie nie Tobie tylko twojemu
      mężowi. Początkowo możesz odczywać pewien dyskonfort,
      ale po pewnym czasie można się do tego przyzwyczaić,
      czasami może być nawet seksownie i nie czuje się ich.
      Są o różnych zapachach i kształtach.
    • on Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? 09.11.01, 14:32
      No cóż... Nie ma równie skutecznej metody antykoncepcyjnej jak tabletki, chyba
      tylko wstrzemięźliwość smile
      Szkoda, że nie napisałaś jakie tabletki brałaś, można zmienić je na nowe - o
      mniejszej zawartości hormonów...
      Prdz dr On
      • Gość: Monika Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.*.*.* 14.11.01, 07:59
        Mozna tez zdecydowac sie na zastrzyk antykoncepcyjny. Raz na trzy miesiace,
        tanio i bez koniecznosci ciaglego pamietania o wzieciu pigulki.
        Troche wiecej o Depo-Proverze mozna przeczytac na Forum w watku skuteczna
        antykoncepcja dla karmiacych.
        Jest to rowniez swietny rodzaj antykoncepcji dla palaczek i karmiacych.
        Pozdrawiam.
      • Gość: Anka Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 09:18
        Witam ponownie, aktualnie biorę Harmonet - od ok. 8 miesięcy. Zwracałam się do
        lekarza kilkakrotnie z problemem, zmieniali mi leki co 4-5 miesięcy (w ciągu
        2,5 roku miałam z 5 preparatów: Cilest, Diane 35, Triquilar, Harmonet).
        Poradźcie co robić!
        • Gość: ja Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.devs.futuro.pl 14.11.01, 09:28
          rozumiem Cię ale niestety ja też zmieniałam kilkakrotnie tabletki i nic nie
          pomagało, zaczynam mysleć o spirali ale lekarka mi powieziała że nie jest to
          pewne na 100% niestety!
          • Gość: Bibi Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.pnu.com 14.11.01, 09:41
            Gość portalu: ja napisał(a):
            > zaczynam mysleć o spirali ale lekarka mi powieziała że nie jest to
            > pewne na 100% niestety!

Nic nie jest pewne na 100%.
            Odsylam do pimiennictwa - Hatcher, Trussell, Stewart i wsp. "Contraceptive
            Technology". 17th rev, New York, NY: Ardent Media; 1998.
            Podana jest tam szacunkowa liczba ciaz w grupie 1000 kobiet stosujacych okreslona
            metode antykoncepcji. I tak:
            prezerwatywy 140 ciaz na 1000 kobiet
            pigulki od 1 do 50 (przy typowym, a nie perfekcyjnym stosowaniu pigulek)
            wkladka z progestagenem - 20
            wkladka Cooper T380A - 8
            Depo-Provera - 3
            sterylizacja - 5 (!!!)
            Jak widac nic nie jest na 100% pewne.
            • Gość: Monika Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.*.*.* 15.11.01, 13:06
              Wszystkie dziewczyny zainteresowane nowa forma antykoncepcji zapraszam na
              strone:
              www.depoprovera.com

pozdrawiam
    • monika.antepowicz Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? 17.11.01, 22:40
      Depo provera jest podobnie jak pigułki w prawiw 100% pewna(wskaźnik pearla
      0,3), ale ze wzgledu na to ,że jest progestgenem tez może wpływać na libido.
      Mo.żna spróbować zmienić na pigułki trójfazowe, lub stosować prezerwatywe ze
      srodkiem plamnikobójczym plus metode objawowo- termo=iczna ( tzn. współżycie w
      dni niepłodne) Taki sposób antykoncepcji wydaje sie dośc skuteczny, aczkolwiek
      wymaga olbrzymiego zdyscyplinowania. Jeszcze jedno-po zaprzestaniu stosowania
      Depo provery powrót płodności trawa kilkanaście miesięcy od ostatniej iniekcji!
      MA
      • Gość: Agata Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.11.01, 20:48
        Nurtuje mnie jeden problem dotyczący stosowania Depo-Provery u kobiet
        karmiących . Dlaczego mozna stosowac D-P , a nie Mirenę , która zawiera
        przeciez o wiele mniejsza dawke hormonu ?
        Mysle ,ze pytanie jest dosyc trudne , ale prosze o odpowiedz
      • Gość: Beata Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.pnu.com 21.11.01, 10:09
        monika.antepowicz napisał(a):

> Jeszcze jedno-po zaprzestaniu stosowania
        > Depo provery powrót płodności trawa kilkanaście miesięcy od ostatniej iniekcji!

Ciekawa jestem co Pani miala z matematyki? Domyslam sie, ze oceny byly raczej
        mierne. Kilkanascie oznacza np. dziesiec i wiecej. Z tego co wiem to Depo-Provera
        dziala 3 (slownie: trzy) miesiace. Ze slow Pani wynika, ze lek ten moze dzialac
        nawet rok - kilkanascie miesiecy. Jest to bledne informowanie wszystkich
        czytelniczek naszego forum.

• Gość: Monika Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: 157.25.119.* 22.11.01, 08:02
          Z tego co wiem to Depo-Prove
          > ra
          > dziala 3 (slownie: trzy) miesiace. Ze slow Pani wynika, ze lek ten moze dzialac
          >
          > nawet rok - kilkanascie miesiecy.

No wlasnie, tez wydawalo mi sie to troche nielogiczne. Przeciez gdyby Depo-
          Provera chronila przed plodnoscia przez rok i dluzej to po co brac ja co trzy
          miesiace????????????????????
          Nie rozumiem dlaczego Pani Doktor probuje nas zniechecic do tego rodzaju
          antykoncepcji stosujac takie metody.
          Sadze, ze czytelniczki Forum maja poziom inteligencji wystarczajacy do tego by
          zrozumiec argumenty natury medycznej.
          Majac wystarczajaca ilosc WIARYGODNYCH informacji kazda z nas moglaby sama wybrac
          metode, ktora jest dla niej najwygodniejsza. (Podkreslam - metode - nie namawiam
          tu nikogo do samodzielnego wybierania sobie np. konkretnych pigulek - to
          pozostawmy lekarzom.)
          • Gość: Aga Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.*.*.* 22.11.01, 09:23
            Moje panie, czy Wy umiecie czytać ze zrozumieniem? DP bierze się co trzy
            miesiące, ale powrót płodności wymaga kilku miesięcy. Wszędzie o tym piszą.
            Czytajcie dokładnie!
    • monika.antepowicz Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? 22.11.01, 14:47
      Depo provera na prawie 100% zabezpiecz przed ciażą przez 3 m0ce, ale moze
      hamowac przysadke na okres kilkunastu miesiecy i trzeba mieć tego swiadomosc
      decydując sie na taki sposób antykoncepcji. A z matematyki rzeczywiscie zawsze
      byłam kiepska... Poza tym Depo Provera powoduje znaczne zmiany zanikowe
      endometrium i to wszystko wymaga czasu na powrót do stanu fizjologicznego. Nic
      o tym nie wiem, by Mirena była przeciwskazana w czasie laktachji- producent
      zapewnia,że działanie hormonu jest miejscowe! A lewonorgrstrel jest przeciez
      składnikiem "minipigułek", które własnie sa zalecane w czasie laktacji.
      Pozdrawiam i dziekuję częsci internautek za zaufanie!MA
      • Gość: Monika Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: 157.25.119.* 23.11.01, 07:35
        Taka odpowiedz jest dla mnie i sadze, ze dla innych dziewczyn satysfakcjonujaca.
        Pani Doktor, to nie jest kwestia zaufania ale mysle, ze wiekszosc kobiet
        czytajacych Pani porady chce sie dowiedziec czegos wiecej ponad sucha
        informacje jaka zwykle otrzymuje sie podczas wizyty u lekarza (niezaleznie od
        specjalnosci). Od porad na forum oczekuje uzyskania bardziej wyczerpujacej
        odpowiedzi i tlumaczenia dlaczego cos sie dzieje i dlaczego wlasnie tak powinno
        sie to leczyc. Pewnie nie jestem jedyna osoba, ktorej zrozumienie mechanizmu
        choroby (czy tez sposobu dzialania lekow) pozwala lepiej przetrwac ten czas.
        Informacja na temat mechanizmu dzialania antykoncepcji jest rownie wazna. Majac
        te informacje, ktore Pani przedstawila mozna sprawe przemyslec i sie zastanowic
        czy to jest wlasnie to czego chce.
        Na koniec jeszcze raz bardzo prosze by nie traktowala nas Pani jak lekarz
        majacy 30 pacjentow w ciagu godziny ale dawala wyczerpujace odpowiedzi.
        Pozdrawiam,

Monika
        • Gość: Ola Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 11:42
          Mam podobne zdanie.
          • Gość: Monika Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? IP: 157.25.119.* 26.11.01, 07:48
            Dzieki za wsparcie.
            Niestety dzisiaj poczytalam sobie inne watki i musze przyznac, ze czesto porady
            czytelniczek duzo bardziej mi pomagaja w zrozumieniu problemu niz lakoniczne
            odpowiedzi pani doktor.
            • yak-ona Re: PANI DOKTOR - CO ZAMIAST TABLETEK? 29.11.01, 18:39
              Mama pytanie dotyczace Depo-Provera!
              Wyjechalam z Polski w czerwcu i jest zainteresowana taka forma antykoncepcji
              ale mam pytana...
              Czy trzeba zrobic jakies badanie przed stosowaniem Depo-Provera?
              Rozumiem , ze ginekolog przepisuje zastrzyk ale kto go robi? ( nie mam pojecia
              jak funkcjonuje sluzba zdrowia- slyszalam ,z e koszmarnie?)
              Czy przed kazdym zastrzykiem nalezy robic badania ( krwi, moczu) czy tylko
              rutynowe badanie ginekologiczne???
              Ile kosztuje Depo-Provera w Polsce i czy jest na recepte???
              dziekuje za odpowiedzi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka