Dodaj do ulubionych

progesteron

IP: *.gorzow.mm.pl 07.11.06, 19:57
Witam, moj problem to plamienia ok 10 dni przed miesiaczka (od 3mies),cykle
regularne (28-30dni), usg, cytologia, prolaktyna ok. Lekarz zalecil
przyjmowanie progesteronu (16-25 dzien cyklu), nie skierowal na inne badania.
Mam w zwiazku z tym pytanie: brac czy nie brac? Moze progesteron nie jest
potrzebny, a plamienia maja inne podloze? (mam 33lata, nie mam dzieci i w tej
chwili ciazy nie planuje)
Z gory dziekuje za wszelkie rady i wskazowki!!
Obserwuj wątek
    • Gość: dag07 Re: progesteron IP: *.chello.pl 07.11.06, 20:01
      Zaczynają się u ciebie cykle bezowulacyjne więc musisz uzupełnić niedobór
      progesteronu; a jaki konkretnie dostałaś?
      • Gość: ora Re: progesteron IP: *.gorzow.mm.pl 07.11.06, 20:32
        jeszcze nie wykupilam, nazywa sie luteryl; takie sa objawy cykli
        bezowulacyjnych? pojecia nie mialam, lekarz tez nic nie powiedzial, pytal tylko
        czy planuje ciaze..
        kurcze, moze juz czas...najwyzszy...baaaardzo Ci dziekuje za tak szybka
        odpowiedz, jesli wiesz cos wiecej napisz prosze, pozdrawiam
        • Gość: kasia Re: progesteron IP: *.chomiczowka.waw.pl 07.11.06, 22:03
          Ja mam plamienia zaczynające się w 20 dniu cyklu ,lekarz stwierdził, że to jest
          owulacja, w związku z tym iż planuję ciąże przepisał mi duphaston
          • Gość: gućka Re: progesteron IP: *.media4.pl 08.11.06, 08:20
            ja mam tak od roku, dopiero teraz lekarz powiedział ze to cykle bezowulacyjne,
            wcześniej móił ze tak moze byc i zeby z tym życ, powiedziałam ze byc moze zw
            przyszłym roku bede chciała zajsc w c iaze wiec przepisał 2 opakowania
            duphastonu, akle nie dopytałam czy jakbym sie rozmysliła z ta ciaza to mam go
            brac czy nie, czy odstawic po tych 2 mieiacach czy przyjsc po nastęopnesad
            • Gość: ora Re: progesteron IP: *.gorzow.mm.pl 08.11.06, 08:58
              czesc, ja mam brac 2 miesiace i odstawic, powinno sie wyrownac, ale nadal nie
              wiem czy to cykle bezowulacyjne i czym jest to spowodowane...wiek?
      • Gość: m Re: progesteron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 08:25
        Czy w przypadku takiego plamienia, cykle bezowulacyjne mają związek z wiekiem,
        czy oznaczają np. zaburzenia hormonalne? Mam 27 lat i plamiłam w ostatnim cyklu
        na tydzień przed @, nie chce mi się wierzyć że to z powodu wieku...
        • Gość: kinga Re: progesteron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 14:26
          a mi przepisał luteinę żeby okres dostać, bądź tu mądra,
          • Gość: monia Re: progesteron IP: *.chello.pl 08.11.06, 17:38
            Mam podobny problem sad( cykle mam regularne, okres co 29 dni, ale od 3-4
            miesięcy okres "właściwy" poprzedzały plamienia - bardzo słabiutkie, brązowe, 2-
            3 dniowe. Specjalnie się tym nie przejęłam, niestety w tym cyklu plamienie
            zaczęlo mi się już w 23 dniu cyklu, trwa już 6 dni.... okres pewnie dostanę
            planowo, no ale chyba tak długiego "wstępu" to już nie powinnam lekceważyć? też
            mi się wydaje że to objaw niedoboru progesteronu.... Mam pytanko czy powinnam
            iść do lekarza już w tym cyklu, czy jeszcze się poobserwować w następnym, bo
            moze to taki jednorazowy "wyskok"? mam 29 lat
            • Gość: gućka Re: progesteron IP: *.media4.pl 08.11.06, 19:25
              radze poobserowoac, chociaz mnie sie nie zmieniło - mam to od roku, wydaje mi
              sie ze to cykle bezowulacyjne bo cysty tez mam co chwile to na jednym to na
              drugim jajniku - + ze znikaja samesmile, nie wiem czemu sie tak dzieje, mam 27 lat
              wiec podobnie jak wy, nie rodziłam, aha - dzisiaj dostałąm info ze mam
              cytologie nieprawidłowa - wiec porażka na całej linii, mam też nadżerke od 7
              klasy liceum - nie kaza leczyc bo mówia ze to nei choroba - i jak tu byc
              spokojnymsad
      • maja_sara Re: progesteron 08.11.06, 19:35
        Plamienia przed miesiaczka maja byc objawem cykli bezowulacyjnych?? I tak to
        stwierdzasz bez badań?? Pierwsze słyszę o czyms takim. No ale nie jestem
        lekarzem....tylko cos nie chce mi sie w to wierzyc.
        • Gość: kika Re: progesteron IP: *.acn.waw.pl 08.11.06, 20:25
          Krwawienie przedmiesiączkowe to plamienia do 10 dni przed terminem spowodowane
          niedomogą ciałka żółtego lub endometriozą. Mogą również wystąpić krwawienia
          pomiesiączkowe wywołane stanem zapalnym śluzówki macicy, polipami macicy,
          torbielami jajników (opóźniony zanik ciałka żółtego lub przetrwały pęcherzyk
          Graafa), nowotworami. Torbielom towarzyszy uczucie rozpierania, a nawet bólu w
          podbrzuszu, ucisk na pęcherz, bóle w czasie współżycia seksualnego, brak
          miesiączki, krwawienie poza terminem miesiączki.
          • Gość: gucka Re: progesteron IP: *.media4.pl 08.11.06, 23:27
            po @ tez mamsad
        • Gość: gućka Re: progesteron IP: *.media4.pl 08.11.06, 23:27
          a jakie badania moge wykonać?
    • Gość: ps. gućka Re: progesteron IP: *.media4.pl 08.11.06, 19:26
      aha, dodam ze nie biore antykoncepcyjnych
    • Gość: ora Re: progesteron IP: *.gorzow.mm.pl 08.11.06, 23:15
      a czy przyjmowanie progesteronu (16-25 dzien cyklu)moze miec jakies skutki
      uboczne? a nie przyjecie czym moze skutkowac? zastanawiam sie czy rozlegulowanie
      cyklu moze byc spowodowane czynnikami zewnetrznymi (stres, zmiana klimatu,
      podroze itd)i czy jest mozliwe ze sam sie ureguluje..? czy lepiej nie ryzykowac
      i lykac tableki bez ostatecznej diagnozy, tak naprawde...
      • Gość: dag07 Re: progesteron IP: *.chello.pl 09.11.06, 10:53
        Wykup wreszcie lek i w ulotce przeczytaj o skutkach ubocznych, które mogą lecz
        nie muszą wystąpić u ciebie.
        Informacja jest po to aby obserwować swój organizm i w przypadku złych objawów
        odstawić lek oraz poinformować lekarza.
      • Gość: gooska Re: progesteron IP: 80.48.237.* 09.11.06, 12:15
        bralam luteine przez 3 cykle od 16 do 25 dc.
        przyplacilam to depresja i strasznym tradzikiem....gdybym wiedziala ze tak
        bedzie nigdy bym jej nie brala.

pozdrawiam,
        gooska
        • Gość: ora Re: progesteron IP: *.gorzow.mm.pl 10.11.06, 20:03
          o kurcze, ja od zawsze mam problemy z cera, jesli moglaby sie jeszcze pogorszyc
          to bym sie powaznie wkurzyla, a czy przyjmowalas luteine w zwiazku z
          plamieniami? jesli tak powiedz prosze czy wszystko wrocilo do normy po trzech
          cyklach?
          ja nie mialam nawet zbadanego poziomu progesteronu, troche drazni mnie to ze
          lekarze przepisuja lek bez ostatecznej diagnozy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka