michasia24 28.12.06, 13:23 tabletki gumki spirale czy co macie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanna56 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 13:51 Kiedyś npr. Bardzo sobie chwaliłam choć wiem że ta metoda ma wiele przeciwników. Ostatnio pigułki bo bardzo pomagają mi na moje problemy z cerą. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 13:54 Woda mineralna. I elektryczny przyjaciel Odpowiedz Link Zgłoś
hmika Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 14:00 plastry antyk.ktore zmienia sie co tydz.przez 3tyg. a potem tydz.bez i krwawienie.Jestem zadowolona! Odpowiedz Link Zgłoś
pacia811 do hmika:) 28.12.06, 14:17 mam pytanko ile kosztują orientacyjnie takie plastry?? czy dobrze przyklejają się te plastry, czy nie odklejaja się np podczas kąpieli czy ubierania się, czy dobrze trzymają się na skórze??? Odpowiedz Link Zgłoś
hmika Do pacia811!! 28.12.06, 18:32 Mialam obiekcje przed bo wczesniej bralam tabletki i balam sie czy to cos dziala!?ale jestem zadowolona.Koszt miesieczny ok.50-55zl w zaleznosci od apteki.Trzymaja sie dobrze,mozna sie kapac i chodzic na basen itp.Zabezpieczenie jest juz po pierwszym tyg.noszenia!jesli masz jeszcze jakies pytania to sluze pomoca!pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pacia811 do hmika:) 29.12.06, 09:58 sorki, że tak wypytuję, ale też myśle nad plastrami, bo jakoś tabletki mnie nie przekonują ( za zwględu na żołądek) !! właściwie to ja nie zabezpieczałam się, bo chciałam maluszka, ale teraz po urodzeniu Zuzi przydałoby się jakoś zabezpieczyć! chciałabym jeszcze wiedzieć czy miałaś jakieś skutki uboczne, nie wiem może przytułaś albo jakoś źle się czułaś....???? a są jakieś przeciwskazania i czy każda kobieta może "brać " plastry ahaa czy lekarz sam zaproponował Ci plastry czy ty mu podsunełaś taką myśl???? dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
hmika Do pacia811! 29.12.06, 12:04 Hej!uzywam plastrow od wrzesnia i zadnych skutkow ubocznych nie zaobserwowalam wrecz przeciwnie mam lepsze libido bo na tabletkach niestety ochoty na sex mialam malo.pod tym wzgledem jest super a to dla mnie wazne-hihi.Ginekolog sam mi zaproponowal a zna mnie juz 5 lat i prowadzil tez moja ostatnia ciaze.P- wskazania sa chyba standardowe jak przy tablet.bo to sprawa indywidualna.Ponoc to lepiej na zoladek i watrobe.A na koniec to pozdrawiam Zuzie od mojej Zuzi ktora ma 2,5r. i ma siostre blizniaczke Asie!aloha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 18:43 Wystarczy, że dziecko śpi razem z nami między nami nalepszy środek antykoncepcyjny Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 23:25 dziecko śpi razem z nami między nami nalepszy środek > antykoncepcyjny mąż również podziela twoj entuzjazm ? Odpowiedz Link Zgłoś
patssi do erka235 28.12.06, 22:58 na novynette zaszłam w ciążę hehe )mój Skablulek ma już pół roczku... miałam zaburzanie hormonalne- badania miałam w konkretnych dniach cyklu-w takich jakich wymagał....zaraz powiedział mi,że mogą nie zadziałać..4 lata działały... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
patssi Re: do erka235 28.12.06, 22:59 acga-dodam,że zmieniałam tabletki 4 razy i po tych czułam się najlepiej...) Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 19:11 PCOS nie wystarczało (to żart, bo chciałam mieć dzieci, choć z racji wielu chorób nie spodziewałam się ich, że tak powiem), więc obecnie mam niedrożne jajowody. Na razie działa i oby tak zostało, bo biorąc pod uwagę stan zdrowia wyczerpały mi się jakiekolwiek możliwości bycia mamą więcej niż dwójki dzieci A. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 20:29 Gumki, ale mąż wysyła mnie po tabletki Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski NPR + prezerwatywy 28.12.06, 20:55 Prezerwatywy tylko w dni płodne oczywiście pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tiramisu.tort Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 20:59 Co mam pod ręką. Czasem poduszka. Czasem piwa puszka. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 21:00 gumy. Tabletki mi nie sluzyly. Przerobilam na sobei rozne. No fucking way Odpowiedz Link Zgłoś
tiramisu.tort Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 21:03 A dlaczego naturalne metody nie sa modne? Może nie umiecie stosować? Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 22:36 tiramisu.tort napisała: > A dlaczego naturalne metody nie sa modne? > Może nie umiecie stosować? Tabletki. Naturalnych metod nie umiem stosować i nie chcę umieć. Jeszcze mi tego brakuje, żeby sobie codziennie temperaturę mierzyć i śluz oglądać. To dobre dla kogos, kto ma za dużo wolnego czasu i wstaje codziennie o tej samej porze. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 22:38 Aż tak wiele czasu nie trzeba. Ze dwie minuty rano. Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 22:59 Zapomniałaś o regularnym mierzeniu temperatury codziennie o tej samej porze. U niektórych to niewykonalne. Poza tym dwie minuty rano to cała wieczność, kto jest sową ten wie o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 10:58 janka przez wiele lat poświęcałam rano te 2 minuty mniej więcej o tej samej porze ( były odstępstwa do 2 godzin). Fakt, nie pracowałam na zmiany, wtedy byłoby gorzej. Więcej czasu rano poświęcam na kąpiel, malowanie, mycie włosów.... Dwa razy zaszłam w ciążę dokładnie co do miesiąca to planując. Od paru lat używam pigułek, ale z innych względów. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 11:39 tiramisu, nie cierpie takiego nachalnego przekonywania do NPR. nie stosuje dziewczyna to nie stosuje. To > dobre dla kogos, kto ma za dużo wolnego czasu i wstaje codziennie o tej samej > porze. nie trzeba wstawac o tej samej porze bron Boze ) temperatury nie zmierzylam sobie nigdy (no moze te 8 lat temu jakos na poczatku mierzylam), cykle mam nieregularne. ja tam wole proste odpowiedzi dlaczego nie stosujesz NPR? bo nie po Rodzynku wymyslilam sobie tabletki- zupelnie mi nie podpasowaly, wrocilam do NPR obecnie mysle nad spiralka w ramach odmiany ) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 11:45 wieczna-gosia napisała: > temperatury nie zmierzylam sobie nigdy (no moze te 8 lat temu jakos na poczatku > mierzylam), cykle mam nieregularne. Ja akurat temperaturę mierzyłam i to ona najbardziej pomagała mi interpretować cykle. Dwa razy po 16 dniach wyższej temp. wiedziałam że jestem w ciąży. A kiedy wyjątkowo zdarzył mi się cykl 38 dniowy, nie panikowałam ze jestem w ciąży bo wiedziałam że owulacja była dopiero coś koło 25 dnia cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 17:46 wieczna-gosia napisała: > nie trzeba wstawac o tej samej porze bron Boze ) No coś ty, właśnie czytałam w róznych opisach, ze musi być mierzona o tej samej porze, żeby była porównywalna. A żadnej metody o niestuprocentowej skuteczności stosować nie mam zamiaru. To się też wiąże z innym aspektem NPR, w każdym razie w takiej formie, w której bym to zaakceptowała. Nie mam zamiaru powstrzymywac się w te dni kiedy akurat mamy ochotę, tylko dlatego że to są dni płodne. Zostaje guma, a guma jest skuteczna w 86 proc. > ja tam wole proste odpowiedzi dlaczego nie stosujesz NPR? bo nie No może jak ktoś działa na zasadzie nie bo nie, to daje takie odpowiedzi, ale nie można zakładać, że ludzie nie myślą i nie mają swoich racji za albo przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
tiramisu.tort Re: wieczna gosiu 29.12.06, 23:23 Napisałam: A dlaczego naturalne metody nie sa modne? Może nie umiecie stosować? A Ty na to: tiramisu, nie cierpie takiego nachalnego przekonywania do NPR. nie stosuje dziewczyna to nie stosuje. Wieczna gosiu - ani przez sekundę nie przekonywałam, a tym bardziej nie mogłam robić czegoś nachalnie, skoro czegoś nie zrobiłam ;-D Zapytuję jedynie, bo jestem ciekawa. Nawet nie wiesz, czy jestem fanką tej metody, czy nie. Czy umiem stosować i nie stosuję, czy nie umiem, a usilnie się katuję starając się stosować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: wieczna gosiu 30.12.06, 19:52 Nawet nie wiesz, czy jestem fanką tej > metody, czy nie. Czy umiem stosować i nie stosuję, czy nie umiem, a usilnie się > > katuję starając się stosować. jasne jasne alez oczywiscie ze masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 13:03 tiramisu.tort napisała: > A dlaczego naturalne metody nie sa modne? > Może nie umiecie stosować? moz wolimy mniej wymagające i mniej klopotliwe metody ;D Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 22:51 Ostatnio: szklanka wody zamiast. A ogólnie to gumki. Odpowiedz Link Zgłoś
agysa Re: jak się zabezpieczacie? 28.12.06, 23:37 Narazie gumki, wcześniej używałam tabletek, ale przytyłam i odstawiłam a nastawiam się na spiralkę tylko się trochę boję Odpowiedz Link Zgłoś
boziaj ciążą :) 29.12.06, 06:50 teraz do maja/czerwca wpadka mi nie grozi a tak powaznie to tabletki, potem prezerwatywy Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 07:36 były tabletki - logest - ale trochę przytyłam teraz gumki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-ewa Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 07:58 gumki, były tabletki rok, i wcześniej gumki cały czas, bo po tabletkach tyłam.Przed ciążą kalendarzyk 7 lat, i nie zawiódł-dziecko planowane. Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 08:14 tabletki, a jak mi się (sporadycznie) zdarzy spóźnienie to dodatkowo gumki Odpowiedz Link Zgłoś
ankus2 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 09:18 Przez 5 lat tabsy -Harmonet, Naturalne metody tylko dla zaciązenia ...teraz gumy i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 09:20 W ogole nie musimy sie zabezpieczac - maz kazal sobie zrobic vasectomy jak stwierdzilismy, ze juz wyprodukowalismy stosowna ilosc progenitury (ale to zdaje sie jest w PL uwazane za ciezkie okaleczenie ciala a co za tym idzie karalne ). W Anglii robia bez problemu, takoz w Hiszpanii i we Wloszech. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 10:34 E tam! W Warszawie urolog podwiązuje facetów od lat i nikt go nie zamknął. Nie wiem jak sie gośc nazywa ale przed kamerami sie pokazał z podpisem . Nie zapamiętałam. Odpowiedz Link Zgłoś
zojkaojka Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 11:15 podwiązane jajowody-niestety kolejna ciąża to byłoby duże ryzyko dla mnie i dla dziecka. A swoją drogą jaki sens ma NPR + prezerwatywa w płodne , bo chyba nie ze względu na wiarę? Przecież to totalnie wbrew nauczaniu kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 11:21 Kiedy stosowałam npr, to nie robiłam tego bo kościół tak nauczał ale dlatego że jest to moim zdaniem skuteczna metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 11:43 zojkaojka ubieranie sie w uzywane ciuchy ci sie miesci w glowie a NPR stosowany przez niewierzacego ci sie nie miesci? Swiatopoglad trzeba poszerzyc ja sadze ze stosowanie NPR plus prezerwatywy ma taki sens ze wiem kiedy moge bez przezerwatywy a kiedy nie moge bez przezerwatywy to stosuje prezerwatywe. Tak na logike ja osobiscie prezerwatywy nie lubie nawet w dni plodne na szczescie mam bojka wyobraznie Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: jak się zabezpieczacie? 30.12.06, 19:14 Dokładnie tak Nie chcę brać żadnych tabletek, spirali sobie w ogóle nie wyobrażam. A że wolę się kochać bez przerwatywy niż nią, to w dni płodne jej używam a w niepłodne nie. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 11:22 Spirala.Tablety odstawilam po 8 latach jak mi zaczely zle wychodzic proby watrobowe.Straszne gowno to jest i zaluje ze tyle lat to bralam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 11:33 babsee napisała: > Spirala.Tablety odstawilam po 8 latach jak mi zaczely zle wychodzic proby > watrobowe.Straszne gowno to jest i zaluje ze tyle lat to bralam. Ja już biorę je parę lat. Próby wątrobowe robię regularnie. Na razie jest OK. Ale trochę mnie przestraszyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 13:02 U mnie też wątroba nie wytrzymała, a z tabletkami mi było tak wygodnie... Teraz sie zastanawiamnad spiralą lub plastrami - spirala trochę mnie odrzuca, mam małą schizę ze ten kawałek plastikubedzie mnie uwierał albo coś ) , wiem, że to trochę głupie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 mustardseed!!! 29.12.06, 19:09 Co to znaczy nie wytrzymała? skąd poznałaś że cos nie tak bolał cię brzuch czy co? Jakie badania się robi bo ja juz biorę ładnych pare lat a nic takiego nie słyszałam. oświeccie mnie dziewczyny!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 12:57 Gumki...od zawsze Najróżniejsze...kolorowe, smakowe...jakie tylko dusza pragnie No i tak od 11 lat ciągniemy, mamy jedno zaplanowane dziecię i tak sobie myślę, ze może coś ze mną nie tak, skoro jeszcze nie wpadliśmy, skoro tak dużo par wpada przy stosowaniu prezerwatyw hmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Spiraloposiadaczki :) 29.12.06, 17:59 Moze ktoras blizej zna temat i zna odpowiedz na nastepujace pytanie: Informacje na temat nowoczesnych wkladek zawieraja wzmianke, iz wydzielanie hormonow jest tylko miejscowe, domaciczne. NO logiczne rzecz jasna. Nie rozumiem jednak, dlaczego w takim razie jednym z przeciwsskazan do stosowania spirali jest guz watroby? Zupelnie tak jak przy tabletkach antykoncepcyjnych. Jest tez informacja, ze wsrod skutkow ubocznych moga sie znalezc: napiecie piersi, tradzik i wahania nastroju (hormonalne podloze). NO wiec jak w koncu: hormony sa uwalniane tylko lokalnie czy przedostaja sie do krwioobiegu i oddzialuja na caly organizm? Odpowiedz Link Zgłoś
pa.trycja Re: Spiraloposiadaczki :) 30.12.06, 19:57 vibe-b,wydaje mi się,że hormony z Mireny przenikają w minimalnym stopniu. W każdym razie ja przy ciężkiej niewydolności nerek mam założoną Mirenę-tabletki są w moim przypadku wielkim zagrożeniem.Skoro tak,to chyba jednak Mirena nie taka zła.W każdym razie ja jestem zachwycona-nie mam żadnych skutków ubocznych (a już pół roku ją mam). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-paula Re: jak się zabezpieczacie? 29.12.06, 19:05 Kaloszki czyli prezerwatywki Odpowiedz Link Zgłoś
juliaaaaa spirala nt/ 30.12.06, 19:47 Najpierw tabletki. Po porodzie spiralka Mirena Odpowiedz Link Zgłoś
aarian Re: jak się zabezpieczacie? 30.12.06, 21:00 michasia24 napisała: > tabletki gumki spirale czy co macie? 'czy co macie' ;PP a tak na powaznie, to 100% zabezpieczeniem, ktore stosuje jest... brak seksu!! Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka35 Re: jak się zabezpieczacie? 03.01.07, 19:17 Prezerwatywy, a w dni przed miesiączką bez. to takie proste i skuteczne, po co truc sie sztucznymi hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś