Dodaj do ulubionych

Pytanie do noszących okulary

01.02.07, 08:30
Witam,
Zawsze wydawało mi się że mam sokoli wzrok, ale jakieś pół roku temu zaczął
mi sie "zamazywać" obraz tzn nie całkowicie tylko coś w rodzaju
przemieszczających się plam-przezroczyste ale zamazane (podczas pracy na
komputerze-monitor jest nowy). Ponadto często piekły mnie oczy i łzawiły, z
daleka widziałam wszystko wyraźnie natomiast na monitorze już nie. Byłam u
okulisty, przebadał mnie i wypisał receptę na okulary +1. Noszę je od 3 dni i
wszystko z bliska jest większe ale niekoniecznie wyraźne i muszę "pracować"
okiem żeby widzieć wyraźnie.
Poprostu nie czuję poprawy, nadal oczy mnie pieką, łzawią a w okularach jest
mi niewygodnie i nie chce mi się ich zakładać.
Moje pytanie jest takie: czy to normalne, że trzeba "przyzwyczaić" oczy do
okularów? czy poprostu mam źle dobrane szkła i powinnam jeszcze raz wybrać
się do okulisty?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • klymenystra Re: Pytanie do noszących okulary 01.02.07, 08:48
      sama sobie odpowiedzialas- odczekaj jeszcze kilka dni i, jesli nie przejdzie,
      idz do innego okulisty. w tych badaniach automatowych latwo o pomylke.
    • lilith76 Re: Pytanie do noszących okulary 01.02.07, 09:28
      Oko powinno się przyzwyczaić do szkieł kilka dni. Jeśli niedogodności nie miną wróć do okulisty i powtórz badanie wzroku/badanie szkieł.

Mam minusy.
      Raz zmiana szkieł spwodowała mdłości i zawroty głowy. Wróciłam się do optyka już nazajutrz i okazało się, że przez pomyłkę wstawili o dioptrię silniejsze.
      Drugim razem reagowałam podobnie, ale wiązało się to ze zmianą rodzaju szkieł (z dużych okrągłych, na wąskie prostokątne) - odbiór bodźców był dla oka kompletnie inny i wariował mi mózg. Oczy powolutku przyzwyczajały mi się prawie miesiąc. Było ciężko, ale teraz nie wyobrażam sobie innych szkieł.
    • Gość: szkielko Re: Pytanie do noszących okulary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 11:26
      To normalne, powinno przejsc po paru dniach.jak ja zalozylam po raz pierwszy
      moje -3 (przedtem nie nosilam) to poczulam jakbym w leb obuchem dostala a
      pzredmioty widzialam takie wybrzuszone
    • sigrid.storrada Re: Pytanie do noszących okulary 01.02.07, 20:38
      to normalne, że oczy muszą się przyzwyczaić.
      Ja na początku czułam się w okularach dziwnie, też musiałam "pracować okiem" i
      łapać ostrość. Teraz już często zapominam, że mam je na nosiesmile

ktoś tu wspomniał o badaniach komputerowych - moim zdaniem są mocno
      przereklamowane. Nie wykryły u mnie astygmatyzmu, tylko wadę w dioptriach.
      Dopiero jak poszłam do lekarza, który zrobił mi komplet badań dowiedziałam się
      dlaczego źle widzę i dostałam dobre szkła.
      • nightmaress Re: Pytanie do noszących okulary 03.02.07, 04:03
        Komputerowe badanie moze byc tylko wstepem do badania wzroku. Jesli ktokolwiek
        probuje na podstawie wynikow badania komputerowego dobrac moc okularow to trzeba
        od niego wiac jak najszybciej.
        Podczas badania nalezy dobrac tzw. korekcje a "komputer" pokazuje jedynie wade
        oka i to przyblizona.
    • Gość: girl20 Re: Pytanie do noszących okulary IP: *.gorzow.mm.pl 02.02.07, 15:16
      okulary mam juz dosc dlugo, w zaleznosci od wykonywanej przeze mnie pracy i
      "korzystania" z oczu, moja wada wynosila +0,5 , bywalo i +0,75 czy nawet +1 i
      przy każdej zmianie szkiel - moje oczy potrzebowaly czasu zeby sie dostosowac.
      Pieczenie oczu moze wiazac sie z zapaleniem spojowek ale oczywiscie nie musi. W
      aptece mozesz zakupic popularnego "świetlika", ktory daje ulgesmile
      A co do okularow, jezeli czujesz dyskomfort w noszeniu ich, radze Ci robic to
      stopniowo, np kiedy siadasz przed tv czy komputer - zakladaj je jak najczesciej,
      zeby pozwolic swoim oczom sie przyzwyczaicsmile Pozdrawiam
      • Gość: mp Re: Pytanie do noszących okulary IP: *.aster.pl 02.02.07, 17:25
        Noszę okulary od kilku lat. Mam kilka par, bo lubie nosić różne oprawki,ale
        takze dlatego, że do dali potrzebuję okularów mocniejszych (przydają mi sie na
        wykładach). Przez kawał czasu nawet nie zdawałam sobie sprawy, że mam jakąs wadę
        wzroku. Wydawało mi się, ze to normalne, ze po długim ślęczeniu nad książką
        obraz sie zamazuje, a ludzie z daleka nie są zbyt wyraźni.
        Okulary zrobiłam przypadkiem, gdy wyszło na jaw przy okresowym badaniu
        okulistycznym, że wadę mam. Moje oko wcale nie musiało sie do niczego
        przyzwyzajać, Gdy włozyłam okulary na nos okazało się, że wszystko jest
        ostrzejsze, wyraźniejsze. Oczy nie łzawiły, głowa nie bolała, obraz sie nie
        zamazywal.
        Podobno to kwestia doboru okularów. Wiem jednak, że nie jest normalne kiedy coś
        co miało Ci pomóc, wcale tego nie robi. Proponuje wizytę u innego okulisty wraz
        z okualarami. Być moze są źle dobrane.
        Z własnego doswidczenia wiem, że wielu okulistów potrafi pomylić rubryki w
        recepcie, albo nie rozpoznać astygmatyzmu. Niestety nikt nie zwraca za zakupione
        na błędne recepty okulary. Ale nie warto męczyć swoich oczu jeszcze barzdiej.
        Polecam innego okulistesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka