Dodaj do ulubionych

nazębny aparat stały - pytanie

20.02.07, 21:42
dziewczyny z doświadczeniem proszę o sugestie.
noszę aparatosa 1,5 roku, +/- rok przede mną jeszcze. ale już pod drutami
pojawiają się okrutne przebarwienia. płyn denivit nie działa sad(
i pytanie brzmi: czym wywabiałyście takie przebarwienia? czy we własnym
zakresie można coś z tym zrobić? jeśli nie, to czy upora się z tym piaskarka
stomatologiczna?

z góry dziękuję za info.
Obserwuj wątek
    • driadea Re: nazębny aparat stały - pytanie 20.02.07, 23:15
      A czy z takim stałym aparatem można, że tak powiem, oralnie się kochać?
      "Ściekawosci" pytam wink
      • demarta Re: nazębny aparat stały - pytanie 20.02.07, 23:20
        można wink)
        aczkolwiek nie bezwolnie, więcej ostrożnosci trza. przez 1,5 roku mężowi jedna
        ryska na fafulcu się zdarzyła, ale mówi, że nie bolało, dostrzegł dopiero na
        drugi dzień podczas oddawania moczu, więc.... może być wink)))
      • fergie1975 Re: nazębny aparat stały - pytanie 21.02.07, 00:42
        fuj, no normalnie jak mozna takie pomysły mieć big_grin tongue_out
    • 74l Re: nazębny aparat stały - pytanie 20.02.07, 23:24
      Nad tym samym zastanawiałam się kiedyś DDD
      Może to zależy od rodzaju aparatu?
      Ale poczekamy na info od experta ...
      Oj coś czuję przez skórę, że zaczyna się sexistowski wątek DDD
      • driadea Re: nazębny aparat stały - pytanie 21.02.07, 00:16
        Bo to moje "ściekawości" to dlatego, że za chwilkę będę miala takie cudo na
        zębach i wolę wiedzieć, czy jednak zakładać wink
    • bunny.tsukino Re: nazębny aparat stały - pytanie 21.02.07, 09:32
      Ortodonta i to szybko! Często, gęsto odwapniają się zęby od aparatu. Trudno go
      doczyścić z resztek jedzenia i żeby w newralgicznych miejscach narażone są na
      próchnicę i odwapnienie. Nie miałaś profilaktycznie raz na pół roku nakładanego
      takiego preparaty a' la lak dla dzieci? Ma on ochraniać zęby.
      Mi to i tak nic nie dało. Po ściągnięciu aparatu musiałam nakładać sztuczne
      szkliwo.
      • nisar Re: nazębny aparat stały - pytanie 21.02.07, 09:51
        bunny, rozwiń proszę temat sztucznego szkliwa!
        Moja córka ma potwornie poprzebarwiane zęby, diabli wiedzą dlaczego, być może
        to antybiotyki w dzieciństwie, a może cecha osobnicza, w każdym razie wygląda
        to nieciekawie i zbieram pomysły na "zrobienie z tym czegoś".
        • demarta bunny 21.02.07, 10:42
          no toś mnie ucieszyła.....
          za godzinkę mam termin u ortodonty, mam nadzieję, że nie potwierdzi twojej
          wizji........
        • bri Re: nazębny aparat stały - pytanie 21.02.07, 16:18
          Które ząbki jej się przebarwiły? Mleczne czy stałe? Moja też co i raz bierze
          antybiotyki sad
    • gosika78 To ja też mam pytanie do posiadaczek 21.02.07, 12:08
      Zbieram się do założenia sobie tego cuda tylko niestety żeby miało to sens muszę usunąć sobie zęby (górne czwórki) uncertain Tak średnio mi się widzi usuwanie zdrowych zębów i teraz pytanie - czy gra jest warta świeczki ????
      • bunny.tsukino Re: To ja też mam pytanie do posiadaczek 21.02.07, 12:36
        Do nisar: sztuczne szkliwo to nic innego jak licówki. Tylko, ze ja je miałam
        przytwierdzane nie na cały ząb, a w miejscu, gdzie tego szkliwa ubyło. Jeżeli
        cały ząb jest przebarwiony, to trzeba całego pokryć licówką. A to dość drogie
        jest. Jedna licówka od 1 tys do 1, 5 z zależności, gdzie robisz. Tańsze jest
        wybielanie zębów. Coś koło 1 tyś za łuk.

Czy się opłaca? u dobrego ortodonty-tak. Policz na spokojnie wszystkie koszty:
        aparat najzwyklejszy ok 1,5 tyś , wizyta 100 do 200 zł, co miesiąc, czasami co
        dwa, aparat retencyjny do 400 zł, pokrywanie szkliwem ubytków po zamkach do 500 zł.
        I ważne: przed założeniem aparatu dobrze jest wyleczyć wszystkie zęby, udać się
        na fluoryzację, zrobić rtg każdego łuku. Ja wyrwałam 4. Niestety, mimo zapewnień
        pani ortodonty dziura pozostała. Przednie zęby się wyprostowały, ale dziura po 4
        straszyła. Powód? Nie mam 8 w kościach. Miały się nasunąć, a tego nie zrobią, bo
        ich po prostu nie ma. Czasami trzeba usunąć 8 bo rośnie w bok, krzywo, lub
        wyrżnie się już zepsuta i dziura pozostaje. Rzadko, bo rzadko, ale tak się też
        może zdarzyć.Dlatego mnie czekała jeszcze koronka podklejana darmowa, bo gabinet
        uznał zaniedbanie pani dr, która nie zleciła rtg.
      • driadea Re: To ja też mam pytanie do posiadaczek 21.02.07, 13:07
        Gosika, ja jestem wlasnie w trakcie usuwania (to u mnie skompliwkowany proces,
        konieczna jest hospitalizacja nawet do głupiego zęba), nawet się nie
        zastanawialam, bo pewnie, że warto - piękny, zdrowy i nareszcie równy uśmiech smile
      • demarta gosika78 21.02.07, 14:32
        mi by serce pękło, jakbym zdrowych zębów się pozbyć musiała. myślę sobie, ze
        czasami ortodonta proponuje najprostsze dla siebie wyjscie, a ludzie na to
        przystają, a czasami faktycznie innego nie ma. ja łaziłam po ortodontach do
        skutku.... wszyscy na początku chcieli zebym usunęła wszystkie ósemki. wiem, ze
        ani ich nie widać, ani wartościowe nie wiadomo jak nie są, ale żal mi było
        zdrowych zębochów, w razie potrzeby zawsze jest o co mostek zachaczyć...
        szukałam, szukałam i znalazłam. bardzo dobra pani ortodonta, zainwestowała w
        super sprzęt i program amerykański, który dokładnie badał strukturę i
        ustawienie zębów. ten program pokazał pani, że jeśli spiłuje mi szkliwo
        pomiędzy zębami, to akurat zostanie miejsce na ustawienie moich stłoczonych
        zębów. dziś cieszę się, ze nie poszłam do pierwszego lepszego ortodonty i że
        zachowałam wszystkie swoje zęby smile)
        • gosika78 Re: gosika78 21.02.07, 15:06
          No, moją paszczękę widziało dwóch ortodontów i każdy mi o tych czwórkach mówił.
          Muszę poszukać innego w takim razie smile
          A sama myśl o wyrywaniu wywołuje dreszcze - z dentystą widuję się jedynie na przeglądach (zero próchnicy) a i te mnie bolą smile

No i bardzo się cieszę że będziesz miała piękne zęby bez brzydkiego osadu tongue_out

I jeszcze odnośnie aparatów - oststnio się dowiedziałam, że można nawet ozdoby na nich nosić big_grin
          • demarta Re: gosika78 21.02.07, 15:14
            a daj spokój, z ozdobami, czy bez to wystarczająco uciążliwe jest. właśnie po
            nowym ustawieniu aparatu pęka mi łeb i bolą wszystkie zęby. znów 2 tygodnie z
            głowy mam. ani jeść, ani odpocząć od tego bólu.... wrrrr!
          • hipopotamama Re: gosika78 21.02.07, 15:59
            Mi usunęli i z góry i z dołu, jakoś żyję choć to raczej wynik nieudolnego
            eksperymentowania (19lat temu!) na pięcioletnim dziecku sad
            Jeden lekarz poprawiał po drugim. Ostatecznie jest o.k., a nawet bardzo o.k.
            Ale na Twoim miejscu przmyślałabym tę decyzję. U dorosłego trudniej będzie się
            pozbyć dziur po zębach.
    • demarta a odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie brzmi: 21.02.07, 14:38
      dookoła powierzchni klejonych (zamek na każdym zębie jest przyklejany)łatwiej o
      osad z kawy, herbaty, wina. a nagromadzony osad w ciagu paru sekund usuwają
      ultradźwięki, których używa chyba każdy ortodonta.

cieszę się, że problem, który jeszcze wczoraj spędzał mi sen z powiek dzisiaj
      już nie istnieje smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka