Gość: BLAGAM O POMOC IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.03.07, 14:13 Streptococcusto paciorkoiec ale co znaczy te sp.???????? szukam juz 2 dni i nic nie znalalam....... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to_jaaa Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 14:24 zapewne, ze jest to Streptococcus pyogenes Odpowiedz Link Zgłoś
dorotac82 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 14:33 jestes pewna na 100% ja myslalam ze Streptococcus sp. to: -s. pneumoniae -s. pyogenes -s. viridans -s. faecalis Mam nadzieje ze sie myle dlatego prosze o pomoc co oznacza te _- sp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 14:35 moze byc pneumoniae w kazdym razie nie oznacza, ze natychmiast zejdziesz z tego świata Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 14:50 Streptococcus species - co oznacza "jakiś gatunek paciorkowca", bez precyzowania jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotac82 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 15:01 dlaczego nie okreslili gatunku tego paciorkowca? nie rozumiem.specjalnie jechałam 100 km do labolatorium mikrobiologicznego we Wrocławiu. jestem wsciekła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: 62.121.129.* 15.03.07, 15:04 Nie wiem. Może z jakichś przyczyn się nie dało. Spróbuj zadzwonić i zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotac82 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 15:13 jutro rano zadzwonie do tego labolatorium bo teraz nikt nie odbiera pewnie juz nikogo tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: 62.121.129.* 15.03.07, 15:26 W ten sposób zdaje się opisuje się też czasem bakterie, których obecność nie ma znaczenia klinicznego np. ze względu na ilość bakterii. Jeżeli jest ich tak mało, że nie stanowią zagrożenia i nie są w tej ilości uznawane za źródło objawów, podaje się ilość, gatunek i nie określa się typu, bo i tak takie badanie nie powinno być powodem leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotac82 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 15:32 do zaraz-zaraz tak rozumiem cie ze tak jest tylko ze moje wyniki wyszły: streptococcus sp. (+++) więc bardzo liczne kolonie i co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
sjena1 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 15:41 ale chyba nie każdy streptococcus jest zły co? no bo na moim jogurcie bałkańskim pisze ze zawiera streptococcusa termofilusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: 62.121.129.* 15.03.07, 15:54 Nie każdy jest zły. Są też sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: 62.121.129.* 15.03.07, 15:52 Nie wiem, czy bardzo liczne, tego typu oznaczenia zależą od laboratorium. Daj znać, co Ci powiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotac82 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) 15.03.07, 15:56 ok jutro sie odezwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotac82 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.03.07, 09:50 juz jestem. a więc ..dzwoniłam i jej nagadałam troche...pytalam dlaczego nie podawali rodzju tego paciorkowca..mowiła ze nie maja takich potrzeb....ciekawe...dopiero mnie to wkurzyło. ale się dowiedziałam ze moj paciorkowiec to VIRIDANS czyli zieleniący. pytam się ją czy jest pewna na 100% powiedziała ze tak. przecież on występuje w gardle...więc co on robi w pochwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: 62.121.129.* 16.03.07, 10:35 > przecież on występuje w gardle...więc co on robi w pochwie? Nie tylko w gardle, zobacz sobie tabelkę: textbookofbacteriology.net/normalflora.html Do paciorkowców zieleniejących należą tu S. mitis, salivarius i mutans - jak widać są spotykane jako flora fizjologiczna pochwy i nie są dla tego miejsca patogenne. To też tłumaczy, dleczego laboratorium nie widziało sensu w dokładnym typowaniu bakterii - to jest właśnie przypadek, kiedy to jest klinicznie nieistotne. Jeżeli masz jakieś problemy, wynikają one z czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotac82 Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.03.07, 10:53 do zaraz zaraz nawet nie wiesz jak twoje informacje są dla mnie istotnie. dziękuje ci bardzo za pomoc!!! a jak ty sie czujesz? masz tez problemy zdrowotne? pozdrawiam cie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Streptococcus sp. ( sp.?-co to znaczy?) IP: 62.121.129.* 16.03.07, 11:00 Nie ma za co, przyjemnie jest się czasem komuś przydać, coś komuś rozjaśnić. A u mnie wszystko OK - tu plączę się raczej w celu edukacyjno-rozrywkowym Ja również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś