Dodaj do ulubionych

na co to ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 22:39

witam własnie wróciłam od ginekologa ,,,nie wyjasnil mi co jest zapisal
doxsycyline (jesli dobrze odpisałam z recepty) to co mi jest ? czy to jest
antybiotyki i jaki ma wpływ na tabletki antykoncepcyjne ?
Obserwuj wątek
    • toffie Re: na co to ? 17.04.07, 22:44
      Jest to silny antybiotyk z grupy tetracyklin. Ma zasadniczy wpływ na tabletki
      antykoncepcyjne - obniża skuteczność ich działania.
      • emilia_k Re: na co to ? 17.04.07, 22:47
        Może lekarz Cie nie lubi i chce cie sprytnie wpakować w kłopotysmile
        • emilia_k Re: na co to ? 17.04.07, 22:49
          A tak na serio: poradź się innego lekarza, i zapytaj, co Ci dolega - skoro
          lekarz przepisuje Ci tak silne leki bez słowa wyjaśnienia, to chyba minał się z
          powołaniem.
          • toffie Re: na co to ? 17.04.07, 22:54
            Jeśli przepisuje, znaczy, że są konieczne. Nie są aż tak silne, żeby zaraz
            wnioskować o powołaniu lekarza, który je przepisał i nic Ci do tego (swoją
            drogą nie wiem co ma piernik do wiatraka). Pozdrawiam.
            • emilia_k Re: na co to ? 17.04.07, 23:38
              Toffie, dziewczyna pytała, więc odpowiedziałam, chyba nie zabronisz mi kochana?
              Wyraziłam swoje zdanie - lekarz ma obowiązek poinformowania Cie o tym, co Ci
              dolega. Ty wziełabyś do gęby wszystko bez pytania na co i po co?
              • toffie Re: na co to ? 18.04.07, 17:40
                Lekarz owszem powinien informować, ale jeśli tego nie zrobi (bo np. nie pomyśli
                akurat, że pacjentka bierze leki antykoncepcyjne, a przy 5 minutach
                wyznaczonych na pacjenta w poradni może nie pomyśleć) to pacjent ma obowiązek
                zapytać w razie wątpliwoścismile, a nie z tak ważnymi sprawami lądować na forum.
                Nie wzięłabym do gęby wszystkiego bez pytania - nie mam potrzeby pytać, umiem
                czytać.
                PS. Nie odpowiedziałaś na pytanie - wymądrzyłaś się bez sensu...to tyle.
    • Gość: ola Re: na co to ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 07:05
      nie wierze
      tak usiadł, wypisal recepte i powiedzial nastepna? a ty co? pobiegłaś szybko do
      domu, zeby spytac na forum? kompletna bzdura
      • Gość: w kropce Re: na co to ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 07:27

Sytuacja wyglądała następująco

13 marca byłam u innego ginekologa - uznał że to grzybica i dostałam
        fluconazole doustnie przez 3 tygoodnie

i sterovag - przez 3 dni po 2 tabletki ...

nie mialam ani świądu, ani pieczenia ale na zewnątrz powchwy widoczna byla
        biała maź

wiec sie wybrałam do innego - opowiedziałam ,zbadał i zapisał ..

pytam go czy to grzyb ..a on mi powiedział że namnożenie czegoś tam ...

i zapisał ten antybiotyk ,,,,wieczorem juz po napisaniu postu czytałam
        ulotkę od swoich anty i tam jest zapis że antybiotyki z tej grypy obniżają
        skuteczność

kompletnie nie wiem co to może być , dodam jeszcze że od stycznia nie ws
        pożyłam bo chłopak był na stypendium do marca ...wiec to chyba żadna choroba
        weneryczna ..
        • toffie Re: na co to ? 18.04.07, 17:48
          Mogą to być bakterie, jesteśmy na nie tak samo narażone, jak na grzyby.
          Najlepiej byłoby je wyhodować, żeby stwierdzić dokładnie jakie to cudo tam się
          wykluło, ale skoro już dostałaś i zaczęłaś brać antybiotyk, to nie przerywaj,
          tylko dokończ.
          Choroba weneryczna....jeśli masz stałego partnera i ufacie sobie wzajemnie, to
          nie ma powodu do obaw. Można by ewentualnie brać pod uwagę rzeżączkę albo
          zakażenie rzęsistkiem pochwowym. Ale mówię, ewentualnie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka