Dodaj do ulubionych

dokad sie udac z tym problemem

IP: *.stacje.agora.pl 28.11.01, 16:41
Kochana Pani doktor
Od półtora roku, co 6 mieięcy powtarzam cytologię w ćentrum Onkologii. Wynik: wg. papa - bez grupy.
Obecność koliocytów, podejrzenie infekcji wirusowej. Robię rownież cytologię w �normalnej� ale
bardzo przyzwoitej klinice (ESSO), ktorą podpisuje prof. Olszewski i tam cały czas jest wynik - gr II,
słaby odczyn zapalny, albo lekko nasilony odczyn zapalny. Pani ginekolog, do której chodzę,
przepisuje mi rozne globulki, potem mam zrobić cytologię i kółko się zamyka. Teraz odebrałam wynik
w Centrum i sytuacja się powtórzyła.. brak grupy wg. papa, kontrola za 6 miesięcy..... chciałabym
zrobić dla siebie coś więcej, co mi Pani radzi.. czy taką infekcję można leczyć?, zaleczyć?, moze jakiś
zakład wirusologii??. 8 - 9 lat temu maiłam wypalaną nadżerkę i wtedy ( przed wypalaniem) była
grupa II/ III. A potem przez całe lata miałam cytologię z gr I. Aż do sytuacji, którą opisałam wcześniej.
Bardzo proszę o radę i serdecznie dziękuję. J.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: dokad sie udac z tym problemem 29.11.01, 16:25
      Ma Pni wynik wskazujący na zakażenie wirusowe- poleczałabym dalszą diagnostykę
      i leczenie w poradni cytodiagnostycznej instytutu onkologii. W prawidłowych
      warunkach zaka.żenie wirusowe powinno być wyeliminowane po okołó 6
      miesiącach.Należy też przebzdać partnera. Oczywiście chodzi o infekcję wirusem
      brodawczaka- HPVMA
      • Gość: jasia Re: dokad sie udac z tym problemem IP: *.stacje.agora.pl 30.11.01, 11:27
        Kochana Pani doktor! Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź. problem jednak polega na tym, że
        właśnie w tej poradni( Centrum Onkologii) mam wykonywaną cytologię -co pół roku i nic naprawde z
        tego nie wynika.
        Nikt mi nie zaproponował żadnego leczenia, jedynie co mi robią to właśnie cytologię. I tak trwa już
        ponad półtora roku. Jeśli chodzi o partnera, to ostatni raz mialam stosunek wiele lat temu ( mam 45
        lat i od wielu lat jestem sama), a te �podejrzane� cytologie czyli - bez grupy wg. papa - pojawiły się
        właśnie półtora roku temu. Pani doktor, co to znaczy w praktyce, że wirus powinien zostać
        wyeliminowany????, skoro oprocz leczenia przeciwzapalnego nikt mi nic nie proponuje???
        Pozdrawiam bardzo jasia
        • monika.antepowicz Re: dokad sie udac z tym problemem 30.11.01, 14:22
          Ja wtakich przypadkach polecam leczenie Kolpotex Oval 230( oprócz działąnia
          antykoncepcyjnego 9nonoxinol ma też działanie przeciwwirusowe), wiem,że właśnie
          w Centrum Onkologii izolowane śa typy wirusa i w razie potrzeby proponowane
          leczenie zabiegowe-np. krioterapia lub elektrokoagulacja> Myślę,że powinna Pani
          udać sie na konsultację - bo te rutynowe badania w Por cytologicznehj pobieraja
          położne, a warto skonsultować sie z lekarzem, który na tym się zna. Z drugiej
          strony już sama kontrola cytologiczna jest dzialaniem profilaktycznym- gdyby
          zaczeło się coś dziac- wykryje taki proces w najwcześniejszym stadium. Nie
          bardzo wiem jak organizacyjnie można trafić na taką konsultacje, ale powinna
          Pani dostać skierowanie od ginekologa, który Panią sie opiekuje.MA
          • Gość: jasia Re: dokad sie udac z tym problemem IP: *.stacje.agora.pl 30.11.01, 15:25
            Pani Doktor
            Poproszę swojego lekarza o takie skierowanie. Trochę się boję, czy nie jest już za późno, czy nie toczy
            się jakiś �zły� proces. Ale skoro te cytologie mam robione systematycznie, tzn co pół roku, to mam
            nadzieję, że gdyby do tej pory coś złego się działo, to zostałabym o tym poinformowana. W końcu
            gdzie jak gdzie, ale w Centrum Onkologii powinni być szczególnie �wyczuleni� na tego typu zagrożenia.
            Pani doktor bardzo Pani dziękuję i serdecznie pozdrawiam Jasia
            Ps,. Czy choroba Hashimoto, która niestety przypadła mi w udziale, może mieć jakiś wpływ na wyniki
            cytologii ? Pewnie nie, ale na wszelki wypadek pytam.
            Serdeczności J.
            • monika.antepowicz Re: dokad sie udac z tym problemem 01.12.01, 22:06
              Z parktyki przekonałam się,że wszelkie procesy autoimmunologiczne usposabieją
              do kłopotów z szyjką. Tak jak pisałam - sama cytologia wykonywana co pół roku
              stanowi dla Pani parasol ochronny i nie dopuszcza, by niepostrzezenie mogła
              rozawinąć sie jakaś powazna choroba!MA
              • Gość: jasia Re: dokad sie udac z tym problemem IP: *.stacje.agora.pl 04.12.01, 11:51
                Dziekuje Pani doktor za szybka odpowiedz i slowa otuchy. Bardzo pozdrawiam Jasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka