Dodaj do ulubionych

Gastroskopia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:45
Po ostatnich "przejściach" podejrzewam u siebie wrzody. Zapewne będę musiała
zrobić badania- gastroskopię,a słyszałam że jest to bardzo nieprzyjemne.
Trochę jestem przerażona i dlatego bardzo proszę o opisanie jak to badanie
wygląda w praktyce.
Obserwuj wątek
    • cassandra.pl Re: Gastroskopia 29.04.07, 11:52
      No na pewno nie jest ono przyjemne, ale do przezycia. A zdrowie jest najwazniejsze prawda?
      • Gość: malwa Re: Gastroskopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:57
        Bez względu na to czy przyjemne czy nie, to pójść muszę. Ale lepiej się
        psychicznie przygotować- dlatego pytamsmile
        • Gość: m Re: Gastroskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 12:11
          • Gość: Maleńka Re: Gastroskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 12:20
            badanie trwa ok.4-5min.najpierw jest znieczulane podniebienie takim czymś w
            sprayu,potem kładziesz sie na lewy bok,ręce mas luźno ułożone) no i potem to
            najgorsze,lekarz ci wprowadza do środka cienką rurkę z kamerką,która bada twoje
            "wnętrzności"smile
            badanie nie boli ale najgorszy jest moment wprowadzenia tej rurki,od razu masz
            odruch wymiotny,nie przejmuj sie jak ci sie kilka razy obije,przełyk sie wtedy
            przyzwyczaja do tek rury(chociaz moja kolezanka ze strachu to bąka
            puścila-powazniesmile
            na początku miałam luzik grzecznie lezalam i czekalam,przyszło do włożenia rurki
            i mimo że ręce powinno sie mieć luzno ułozone to moje z tego wszystkiego złapały
            za ręke pielęgniarkę która mi przytrzymywała ta rurkę i nie puściły aż do konca
            badaniasmilefakt,myślalam tylko o tym,żeby to sie juz wreszcie skończyło ale nie
            było tak strasznie
            pomaga w miarę możliwości równomierne, głebokie oddychanie
            mam nadzieję że juz jesteś nstawiona psychiczniesmile??
    • Gość: mewa Re: Gastroskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 12:51
      Badanie jest okropne, mnie akurat bolalo, bekalam i lzy mi starsznie ciekly od
      tego wpychania. Nie wiem w sumie po co to znieczulenie skoro wszystko dokladnie
      czuc.
      • ewamarchewa Re: Gastroskopia 29.04.07, 13:52
        Nic strasznego. Badanie takie jak opisała moja przedmówczyni (ale nie to o tym,
        że takie straszne). Dla mnie najgorszy jest moment wyciągania tej rurki. Nie
        przejmuj się niczym, bo wiem sama po sobie, że jak jestem spięta to za dobrze
        nie jest. A kiedy rozluźniona-nie jest źle. Wiem, że łatwo tak mówić, ale
        spróbuj chociaż się rozluźnić. Miałam 9 razy, więc mam "doświadczenie'. Trzymaj
        się i się nie denerwuj!
        • Gość: Maleńka Re: Gastroskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 14:12
          aaaa zapomniałam w swojej relacji prezbiegu badania o ustniku,który piel.ci
          wkłada po znieczuleniu
          przede mną wszedł facet,któremu robili kolonoskopie,to jest dopiero
          DRAMAT:////zwłaszcza,że miał to robione po raz 2gi,u mnie to trawało niecałe
          5min a on tam siedział chyba z pół godz,a jak mi jeszcze przed wejściem zaczął
          opowiadać na czym to polega,to od razu mi ulżyło,że ja mam mieć tylko takie badanie
          • Gość: malwa Re: Gastroskopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:08
            Dzięki bardzo dziewczyny! Odrazu mi lepiej. Byłam na konsultacji u lekarza
            (teściowejsmile). Najpierw czeka mnie badanie krwi na bakterie, a potem
            gastroskopia. No cóż, ja wytzymam ten raz, skoro koleżanka przeżyła aż 9!!! A
            swoją drogą, to Służba Zdrowia powinna przyznawać medalebig_grin
            • Gość: ja jestem Re: Gastroskopia IP: *.toya.net.pl 29.04.07, 20:38
              Ja miałam dwa razy w przeciągu ostatniego miesiąca. Naprawdę nic strasznego! Nie
              boli, jest lekki dyskomfort, nie trwa długo. Według mnie spokojnie do przeżycia
              nawet bez medalu smile
        • ewamarchewa Re: Gastroskopia 30.04.07, 19:43
          Zapomniałam jeszcze o czymś. Oddychaj spokojnie i przez nos, bo inaczej rzeczywiście możesz mieć odczucie, że się dusisz. Jeśli byś miała chociażby drobny katarek bądź kaszel, to się nie wybieraj, ale o tym powinien poinformować lekarz. To powodzenia!
          • ewamarchewa Re: Gastroskopia 30.04.07, 19:46
            No i znowu zapomniałam, zbytnio się spieszę. Najgorsze jest to znieczulenie, bo czujesz, jakby Ci coś stało w gardle, ale da się przeżyć. Mam nadzieję, że o niczym ważnym znowu nie zapomniałam. Trzymam kciuki!
    • lemiwawa Re: Gastroskopia 30.04.07, 10:08
      dla mnie też to badanie było straszne. Łzy mi leciały, miałam odruch wymiotny,
      problemy z oddechem. Okropne, myślałam, że już nie wytrzymam. Okazało się, że
      nie jestem na nic chora.
    • Gość: giss-ell Re: Gastroskopia IP: *.tvtom.pl 30.04.07, 10:53
      Badanie nie jest bolesne, ale strasznie nieprzyjemne. O ból nie musisz się
      martwić, bo nie boli... ale chyba wolałabym, żeby trochę pobolało niż to
      okropne uczucie rurki w przełyku. Miałam dwokrotnie przeprowadzane to badanie,
      i u mnie wyglądało to mniej więcej tak:
      1. Oczywiście trzeba być na czczo w dniu badania.
      2. Przed badaniem pielęgniarka psikała mi w gardło jakimś sprayem o okropnym
      smaku (zapewne znieczulającym).
      3. Kładę się na boku na tej leżance, w ustach mam ustnik, i lekarz zaczyna mi
      wpychać do gardła sondę.
      4. Badanie dla mnie byo koszmarem - cały czas odruch wymiotny, łzy mi ciekły po
      policzkach, trudno się oddychało, myślałam że się uduszę, cała się spociłam.
      5. Na szczęście badanie trwa krótko, po nim podeszłam do umywalki, żeby
      przepłukać gardło (troche "usunąć" ten nieprzyjemny smak spraya), i przez 2
      godziny nie olno jeść.
      Wiele osób spokojnie podchodzi do tego badania, że nie robi ono na nich
      większego wrażenia. Ale dla mnie było straszne. Gdy miałam je pierwszy raz, to
      oczywiście nie wiedziałam co mnie czeka, ale gdy musiałam iść kolejny raz, to o
      mało nie uciekłam spod gabinetu.

• florencja29 Re: Gastroskopia 01.05.07, 18:42
      Moim zdaniem badanie nie jest takie straszne. Ja zwlekałam ze 3 lata z jego
      zrobieniem, bo tak się bałam. Ale wierz mi niepotrzebnie. To prawda, jest
      trochę nieprzyjemne, ale do przeżycia. Sama będę miała niełdugo kontrolną
      gastroskopię i teraz wiem, że nie będę się tak bała jak wcześniej. Bardziej
      boje się wyniku, bo mam już nadżerki przełyku, właśnie przez to zwlekanie. Mmam
      refluks, kt. już dawno powinien być leczony, a leczę go dopiero od ok 1,5
      miesiąca.
      • gosia.badowska Re: Gastroskopia 01.05.07, 20:02
        to zalezy od lekarza, jesli bedzie delikatny to i badanie bedzie spoko,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka