Dodaj do ulubionych

Pytanie do pani doktor

26.05.03, 17:41
Droga pani doktor
Właśnie zakupiłam naturalny progesteron w kremie. Czytałam że jest skuteczny
w leczeniu wielu dolegliwości. Przyznam się, że moim głównym celem jest
wyleczenie hirsutyzmu, który podobno ma zniknąć lub znacznie zmniejszyć się
po ok. 6 miesiącach stosowania.
Chciałam zapytać, co pani sądzi o tym specyfiku, i czym on mam jakieś skutki
uboczne?
Bo przeczytałam o nim w pewnej książce, że nie ma absolutnie żadnych.
Proszę również dziewczyny, którem miały do czynienia z tym preparatem, czy
daje jakieś efekty.
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: Pytanie do pani doktor 26.05.03, 19:14
      nie ma absolutnie żadnych działań ubocznych??? w takim razie na pewno nie
      działa. Jeśli jakas substancja ma zadziałać, to niestety nie obejdzie się bez
      efektów dodatkowych. Szczególnie, że mówimy o hormonie.
      Hirsutyzm leczy się inaczej- na pewno nioe na własną rękę.
    • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 26.05.03, 19:22
      A jak się leczy? Bo z tego co wiem, tabletki hormonalne (np. Diane 35) leczą
      tylko objawy, a choroba postępuje w ukryciu i po odstawieniu problem powraca. A
      naturalny progesteron podobno reguluje gospodarkę hormonalnę i pobudza
      produkcję własnych hormonów, przy czym działa anty-androgennie.
      • justy1 Re: Pytanie do pani doktor 07.06.03, 21:30
        leczy się zywkle hormonalnie,np. dianą, antyandrogenami, spironolem, z tym ,że
        jest to leczenie objawowe zwykle.
    • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 29.05.03, 22:14
      Pani doktor, bardzo proszę o odpowiedź.
    • barcelonka1 Re: Pytanie do pani doktor 06.06.03, 19:53
      Podciągam wątek, też mnie to interesuje.
    • pozytywka Re: Pytanie do pani doktor 07.06.03, 13:26
      Mnie tez to bardzo interesuje, pierwszy raz o tym słyszę i dlatego mam kilka
      dodatkowych pytań:
      1. Jaka jest nazwa tego kremu, ile kosztuje, jest tylko na receptę?
      2. Jak się go stosuje? Czy na skórę pokrytą niechcianymi włoskami? Może byc
      bezpiecznie u zywany na piersiach?
      3. Czy wpływ jest jedynie miejsowy i czy pomaga ulżyć w hirsutyzmie
      idiopatycznym? (Zbyt duża wrażliwość mieszków włosowych na androgeny)

Pozdrawiam serdecznie i proszę panią doktor o wypowiedź oraz dziwczyny, które
      to stosowały

Pozytywka
      • justy1 Re: Pytanie do pani doktor 07.06.03, 21:31
        kremy z progesteronem są dostępne za granicą.
    • dixi Re: Pytanie do pani doktor 07.06.03, 18:58
      martynka - powiedz, kupiłas ten krem po konsultacji z lekarzem? czy na wlasna
      reke? i normalnie w aptece? pytam, bo tez mam problem z nadmiernym owlosieniem
      (nad górna wargą) i zadnych innych symptomow wskazujących na PCO czy tego typu
      schorzenia; wlasnie dzis bylam u endokrynologa, pani doktor zleciła szereg
      badań, dodajac jednak ze podejrzewa jedynie nadwrazliwosc mieszkow wlosowych
      na androgeny; moze taki specyfik pomoglby i mnie?
      • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 07.06.03, 22:27
        Polecam książkę "Lepsze zdrowie dla każdej kobiety" Tomasza Nocunia. Kosztuje
        ok. 17 zł. Wszystkiego się dowiesz. A krem zamawiam u pana doktora Tomasza
        Nocunia. Przesyła pocztą. Płacę 104 zł wraz z kosztami przesyłki. Ale najpierw
        polecam przeczytanie książki.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Gabi182 Re: Pytanie do pani doktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.15, 23:17
          Dziewczyny, a propo tego kremu z naturalnym progesteronem, czy też spotkalyscie się z informacją ze jest on dla kobiet od 35 roku życia? Czy któraś z Was stosuje go mimo młodszego wieku?
    • pozytywka Re: Pytanie do pani doktor 09.06.03, 01:23
      Hm ... Czy ktoraś z Was jesli stosowała taki krem, może coś powiedziec o jego
      skuteczności?

A moze pani doktor umie określić w jakim stopniu hisrutyzmu warto stosować ten
      środek?

Aha, no i jeszcze nie pojawiła się nazwa tego specyfiku, a ja jestem strasznie
      ciekawa smile

Pozdrawiam
      Pozytywka
    • pozytywka Re: Pytanie do pani doktor 11.06.03, 09:33
      Moze jedna znajdzie się ktoś zorientowany ... ?

Pozdrawiam
      Pozytywka
      • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 11.06.03, 10:31
        Też mam taką nadzieję. Ja zużyłam już jedno opakowanie kremu. (Zużywa się
        początkowo 1 opak. na miesiąc). Za jakieś 5 miesięcy powinnam zauważyć efekt
        dotyczący hirsutyzmu. Ale myślałam, że może ktoś go już stosował i wie czego
        można się spodziewać. W Stanach ten krem jest bardzo popularny, zwłaszcza dla
        kobiet w okresie menopauzy. Reguluje równowagę wszystkich hormonów, także jak
        ktoś ma hirsutyzm z powodów nadnerczowych to też wyleczy.
        Wszystko to przeczytałam w książce Tomasza Nocunia i postanowiłam zaryzykować.
        (Chodzi mi tu o ryzyko pieniężne). Jak nie wyleczy hirsutyzmu to może pomoże mi
        na coś innego?
        Pozdrawiam.
      • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 11.06.03, 10:37
        Aha, nie podawałam nazwy kremu Pozytywko, gdyż ja po prostu dzwonię do pana T.
        Nocunia i zamawiam krem z naturalnym progesteronem. Właśnie mam przed sobą ten
        krem, więc przepisuję nazwę: "Natural Progesterone Cream". Jak ktoś już napisał
        wcześniej jest on sprowadzany z zagranicy, więc nie kupisz go w aptece. W
        internecie widziałam inne kremy z naturalnym progesteronem oferowane do
        sprzedaży o innej nazwie. Na wszelki wypadek radzę Ci ich nie zamawiać, gdyż
        mogą to być podróby.
        • pozytywka Re: Pytanie do pani doktor 11.06.03, 13:14
          Dzięki Martynko smile

A czy wiesz moze, czy ten krem moze być stosowany na skórę piersi?
          No i czy stosowanie go wraz z pigułkami anty nie przyniesie jakichś
          niepożadanych efektów (jak na przykład zmniejszenie skutecznosći), a moze jest
          całkowicie niewskazane?

Z tego co tu czytam jest drogi ...
          Pojawiają mi się niechciane włoski na piersiach i na brzuchu.
          Hormony mam w normie, zadnych zabuzreń miesiączkowania. Więc moze to coś dla
          mnie?

Pozdrawiam
          Pozytywka

Ps. Napisz koniecznie, kiedy zaczną siepojawiać pozytywne efekty smile
          • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 11.06.03, 14:01
            Pozytywka, wysłałam Ci wiadomość. Sprawdź w Swojej skrzynce.
            • pozytywka Re: Pytanie do pani doktor 14.06.03, 01:31
              martynka10 napisała:

> Pozytywka, wysłałam Ci wiadomość. Sprawdź w Swojej skrzynce.

Serdeczne dzięki Martynka,

Teraz już jestem nieco zorientowana!

Pozdrawiam
              Pozytywka
    • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 13.06.03, 00:15
      • piegoosek Re: Pytanie do pani doktor 13.06.03, 19:41
        musze Wam to powiedziec, otoz jak Wy i ja mam problemy z tymi wloskami, ale
        aktualnie staramy sie o dzidzie wiec problem wloskow odsuwam na dalszy plan!
        rowniez mam wszystkie hormony w normie i nie chce sie faszerowac
        niepotrzebnie! ale... mialam inseminacje, po niej, nastepnego dnia doktor
        zapisal mi Utrogestan100, jest to po prostu progesteron, tabletki sa
        dopochwowe i bralam dwie dziennie, co 12 godzin! zauwazylam spowolnienie
        wyrastania wloskow!! serio!! czyli ten progesteron na pewno dziala!! a taki w
        masci, stosowany bezposrednio na skore, zapewne szybciej! ja jednak nie
        stosowalabym hormonu, tak ot po prostu bez konsultacji z lekarzem! co innego
        kobiety w trakcie menopauzy, kobiety, ktore maja juz swoj dorobek (dzieci), a
        my, mlode dzieczyny, wiadomo, ze problem nadmiernego owlosienia nam bardziej
        doskwiera, gdyz chcemy byc piekne, atrakcyjne... ale czy wiemy jakim kosztem??
        kazdy ginekolog i endokrynolog, z ktorym sie dotychczas zetknelam, proponowal
        raczej usuniecie wloskow laserem! zreszta mysle, ze w naszym kraju "leczenie"
        hirsutyzmu jest jeszcze na nienajwyzszym poziomie!
        pozdrawiam
        piegoosek
        • martynka10 Re: Pytanie do pani doktor 13.06.03, 20:07
          Piegoosek, dzięki za odpowiedź. Trochę mnie podbudowałaś. A po jakim czasie
          zauważyłaś ten efekt?
          Muszę tu dodać(bo to bardzo ważne) że ten progesteron w kremie jest naturalny,
          to nie to samo co sztuczny. W Polsce chyba jest niedostępny, jest sprowadzany
          ze Stanów, no a tam to już wiadomo, że poziom leczenia jest wyższy niż u nas.
          • piegoosek Re: Pytanie do pani doktor 13.06.03, 20:16
            ten moj lek, tez jest lekiem nie zarejestrowanym u nas, to lek francuski...
            te moje objawy, to byly tylko przypuszczenia, ale czytajac Wasze wypowiedzi,
            jestem pewna, ze tak bylo... ja mam glownie problem z wloskami na brodzie
            (blee) i co wieczor siadam przed lusterkiem i dlubie... a jak nie musialam to
            bylam w szoku i tak sobie pomyslalam, ze to moze ten progesteron!
            bralam go zaledwie 14dni, a te "efekty specjalne" zauwazylam juz gdzies po
            tygodniu!
            pozdrawiam
            piegoosek
    • kaladia Re: Pytanie do pani doktor 16.06.03, 18:38
      Podciągam wątek. Pani doktor, proszę o odpowiedź.
    • monika.antepowicz Re: Pytanie do pani doktor 17.06.03, 21:16
      Według mniw ma taki skutek jak progesteron stosowany np. dopochwowo czy
      domieśniow. należy jednak pamietać ze w zadnym wypadku niw jest to pamnaceum na
      wszytskie dolegliwosci, podejrzewam że na nadmierne włoski też nie pomoże, bo
      jednak naturalny wydzielany przez nasz organizm progesteron ma powinowactwo do
      receptorów androgenowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka