Dodaj do ulubionych

nadzerka i II gr cytoligii

IP: 194.125.126.* 16.05.07, 21:51
hej!
Na ostatniej wizycie lekarz stwierdzil u mnie mala nadzerke i wyszla mi II
gr. cytologii. Lekarz powiedzial ze nie ma czym sie przejmowac i nie trzeba
tego leczyc. Tylko tak sie zastanawiam czy mial racje. Czy Wy leczylyscie II
gr cytologii i mala nadzerke??? Co myslicie o tym???
Obserwuj wątek
    • Gość: hej! Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 21:55
      hej, na II grupe na ogól dostaje się globulki, zeby przeleczyć zapalenie
      na małą nadzerke tez mozna dostać globulki
      • Gość: aga Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.sieci.fonet.pl 16.05.07, 23:32
        na grupę II cytologii nie dostaje się globulek - z tego względu iż cytologia
        jest oceną komórki pod innym kątem niż zapalny. Chociaz dobry cytolog może
        wychwycić takowy stan. Nadżerka dobrze wcześniej zdiagnozowana nie wymaga
        leczenia
        • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bulldogdsl.com 17.05.07, 08:38
          Na II gr cytologii nie dostaje się globulek, na nadżerkę tak-jak najbardziej.
          II gr cytologii to przeważnie standard- I gr głównie mają dziewice i kobiety po
          porodzie-tak twierdzi mój ginekolog. Mnie zawsze wychodzi II gr-trzeba tylko
          obserwować czy nic się nie dzieje niedobrego.
          • Gość: aga Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.sieci.fonet.pl 17.05.07, 10:53
            nie emka - jeśli nadżerka jest dobrze zdiagnozowana (kolpo, ew wycinki na
            histo, prawidłowo wykonana cytologia) nie dostaje się globulek z tego względu,
            iż wówczas jest to stan fizjologiczny.
            • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bulldogdsl.com 17.05.07, 20:47
              No to wiesz widoczniej "lepiej" niż mój lekarz, miałam 2 razy nadżerkę i lekarz
              przepisał mi globulki właśnie na nią-na nic innego i od tamtego czasu od kilku
              lat po ostatniej nic mi na szczęście nie powróciło-także nie pisz tak stanowczo
              NIE bo co lekarz i przypadek to inne leczenie. Co do Twojego "nie" to chyba
              chodziło Ci o to,że przy tych badaniach które wymieniłaś nie wykonuje się
              bardziej drastycznego zabiegu jak wypalanie czy wymrażanie-z tym się mogę
              zgodzić. Przy takich prawidłowych badaniach to nie zawsze jest stan
              fizjologiczny, ale taki który wymaga podleczenia farmakologicznego.
              • mapi9 Re: nadzerka i II gr cytoligii 17.05.07, 21:07
                ja miałam II gr i dostałam jakieś globulki.Jak poszłam na kontrole to już
                miałam I gr
                • Gość: Maja Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:33
                  A ja II grupę mam od wielu lat, nigdy nie miałam nadżerki, grupa stała i ani się
                  nie zmniejsza ani nie powiększa. Nigdy na to nie dostałam żadnych leków. Więc
                  nic nie rozumiem już?
                  • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bulldogdsl.com 18.05.07, 08:43
                    No bo nie dostaje się globulek na samą grupę II- w Twoim przypadku i innych.
                    Globulki dostaje się na nadżerkę-jeśli lekarz stwierdzi,że można ją leczyć
                    farmakologicznie, albo na jakiekolwiek stany zapalne. II gr to normalka, można
                    ją mieć stale, grunt to kontrolować zdrowie.
    • ozana_1 Re: nadzerka i II gr cytoligii 18.05.07, 12:44
      żadnych globulek nie dostałam. Ja miałam takie wyniki przed ciazą. Lekarz
      wiedział, że planujemy dziecko i mówieł że do tematu nadżerki wrócimy po
      ciązy. Tak też się stało, jestem już po wypalance i mam I gr. !
      U Ciebie ta II grupa jest z powodu nadżerki, są tam już komórki wymagające
      usunięcia (nie myśl, że rakowe!) Ja bym radziła zrobić wypalankę i mieć spokój
      • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bulldogdsl.com 18.05.07, 22:08
        Poczytaj ty sobie najnowsze wyniki badań na temat nadżerki-wypalanek itp,
        itd....
        Ja mam II gr zawsze i nadżerki nie mam

"są tam już komórki wymagające
        > usunięcia (nie myśl, że rakowe!) "
        Przeczysz sama sobie-komórki wymagające usunięcia to właśnie rakowe, a nie
        inne...kto usówa te nie-rakowe i po co?
        • ozana_1 Re: nadzerka i II gr cytoligii 19.05.07, 19:24
          Znam najnowsze artykuły na temat nadżerek ponieważ sama niedawno stałam przed
          wyborem jej usunięcia. Chciałam więc wiedzieć czy są inne możliwości pozbycia
          się jej i jak to przebiega. Istnieje jeszcze (druga po wypalance najczęściej
          stoaowana) możliwość wymrożenia nadżerki tzw. krioterapia nie dająca jednak
          takiego efektu jak wypalanka. Myśle tu o efekcie dłuższego czasu bez
          konieczności powtarzania zabiegu.
          Oczywiście jest możliwa II gr. bez nadżerki lecz autorka postu jednak ma
          nadżerkę i II gr. (czytaj dokładniej).
          Odnośnie komórek wymagających usunięcia (a nie rakowych) mam na myśli komórki,
          które w przyszłości mogą zezłośliwieć tzn. przekształcić się właśnie w
          nowotworowe i niestety spowodować raka szyjki macicy.
          Mam nadzieję, droga emko że nie użyłam w swojej wypowidzi sformułowan Tobie
          niezrozumiałych i bez pomocy słownika będziesz mogła swobodnie zinterpretować
          moją wypowiedź, z czego z całego serca Ci życzę.
          Pozdrawiam Ozanka.
          • jola_ep Re: nadzerka i II gr cytoligii 19.05.07, 21:52
            > Znam najnowsze artykuły na temat nadżerek

Jakie były wyniki badania kolposkopowego?

Pozdrawiam
            Jola
          • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bb.sky.com 19.05.07, 22:41
            W przeciwienstwie do ciebie nie musze siedziec z zadnymi slownikami-to takn
            marginesie.
          • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bb.sky.com 19.05.07, 22:41
            W przeciwienstwie do ciebie nie musze siedziec z zadnymi slownikami-to takn
            marginesie.
            • magda1998 Re: nadzerka i II gr cytoligii 20.05.07, 22:38
              ja tez mam dziewczyny II grupe i mam nadzerke,wiec juz sama z tego nic nie
              rozumiem,dostałam globulki i tylesmile
              • Gość: ??? Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.chello.pl 21.05.07, 10:03
                A ja mam II grupe zawsze i nie mam nadżerki!
                • Gość: ??? Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.chello.pl 21.05.07, 10:06
                  Dziewczyny skończcie juz z tą nadżerką, nie ma takiego pojęcia.
                  Poczytajcie sobie i raz na zawsze zapamiętajcie, dobry artykuł:
                  www.kolposkopia.com/index.php/__Nadzerka_-_mity._legendy_i_cala_prawda/
                  • Gość: elka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 10:32
                    Tak , moja przedmówczyni ??? ma rację !!!!!!!!!
                    link do tej strony powinien być gdzies wklejony na samym początku tego forum, i
                    zaznaczony pogrubioną kursywą smile)
                  • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bulldogdsl.com 21.05.07, 10:42
                    Może i nie ma, ale takiego określenia-terminu używają lekarze-w końcu każda
                    rzecz musi zostać jakoś nazwana-kwestia nazewnictwa.
              • Gość: emka Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.bulldogdsl.com 21.05.07, 10:43
                Leczenie farmakologiczne może zlikwidować nadżerkę, grupę cyt. po zakończeniu
                leczenia możesz mieć I albo nadal II.
          • Gość: magda ozana_1 IP: *.sieci.fonet.pl 21.05.07, 16:18
            Odnośnie komórek wymagających usunięcia (a nie rakowych) mam na myśli komórki,
            > które w przyszłości mogą zezłośliwieć tzn. przekształcić się właśnie w
            > nowotworowe i niestety spowodować raka szyjki macicy.

Nadżerka nie ma zbyt wiele wspólnego ze "zezłośliwieniem w przyszłości" jak i
            wywołaniem raka - skąd ci to przyszło do głowy??
    • Gość: Kamisia Re: nadzerka i II gr cytoligii IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.05.07, 15:36
      Ja mam II gr. i stan zapalny, więc dostaję globulki. Jeśli nie masz stanu
      zapalnego to raczej nie ma co leczyć wink
      Ale to juz lekarz wie co tam jest a czego nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka