Dodaj do ulubionych

Ciąza pozamaciczna!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:22
Jestem w 5 tygodniu ciąży, byłam na Usg, doktor powiedział że moja ciaza jest
jeszcze w jajowodzie, narazie jestem w domu bo czekamy aż "zejdzie" do
macicy, w środę jadę na kontrolne USG, strasznie sie boję. Powiedzcie czy
możliwe jest żeby 5-6 tyg ciąza była w jajowodzie? Jak było u Was z ciażą?
Jakie są objawy pękniecia jajowodu? Jakie objawy ciaży pozamacicznej? Dodam
jeszcze że robiłam b-hcg jak na ten tydzień wyszło 590, lekarz nie kazał mi
sie przejmować. ale mi sie to wszystko już śni!!! Pomóżcie prosze
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Ciąza pozamaciczna!!! IP: *.tpnet.pl 19.05.07, 10:51
      Coz.. ja mialam ciaze pozamaciczna.. Objawy: wolno rosnaca beta i plamienia
      delikatne... Bóli nie mialam bo wykryta te ciaze wczesnie i nie doszlo do
      pekniecie jajowodu - poszlam do szpitala, gdzie podano mi zastrzyk
      powstrzymujacy rozwoj ciazy - metotreksat.
      Ale objawem ciazy pozamacicznej moze byc silny bol brzucha - wtedy powinnas
      LECIEC do szpitala... bo mozesz sie wykrwawic..
      ALe nie przejmuj sie tak strasznie - ze mna w szpitalu lezala sdziewczyna z
      takim samym podejrzeniem jak ty... i ciaza slicznie po kilku dniach zeszla do
      macicy smile
      Czego i Tobie zycze..
      Ale obserwuj sie i badz czujna..w razie czego - do szpitala.
    • Gość: Renata Re: Ciąza pozamaciczna!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:29
      Znów plamie, to już 3 raz w tym miesiącu... Co mam robić? I boli mnie ramię i
      brzuch ale to chyba ze stresu!!!
      • agnieszka.krak Re: Ciąza pozamaciczna!!! 19.05.07, 17:03
        Lekarz chyba kretyn, jak ciaza moze byc w jajowodzie, skoro masz bete pozytywna
        to zarodek jest zaimplantowany ( dodatnie hcg 48 h po implantacji), a to jest
        mozliwe TYLKO w maciciy. Przy becie 590 NAPEWNO nic nie widac w obrazie usg,
        nawet na najlepszym sprzęcie. Przy becie 1000 moze byc widac pechrzyk ciazaowy,
        a przy 7000-9000 zaczyna byc widac bijace serduszko. Rozumiem ze 5 tc liczysz
        od ostatniej miesiaczki, jesli tak to wszystko wyglada raczej ok, powtorz bete
        i zobacz jak przyrasta bo to jest najwazniejsze ( prawidlowy przyrost
        przynajmniej 66% w ciagu 48 h). jesli plamisz - lez!!!! na bole brzucha no-spa,
        poza tym na palmienia powinnas dostac jakis lek z progesteronem np luteine,
        duphaston.Powodzenia i koniecznie zmien lekarza
        • agnieszka.krak Re: Ciąza pozamaciczna!!! 19.05.07, 17:05
          a jesli to ciaza pozamaciczna to zupelnie inna sprawa, wymaga inetrwencji
          lekarza, zreszta na ten czas to chyba trudno stwierdzic. Ciaza nie
          moze "schodzic" z jajowodu do macicyQ!!!!!
          • Gość: Renata Re: odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:23
            Dziekuję Ci bardzo. Tydzień ciaży liczę od dnia zajścia. a bete miałam robioną
            w poniedziałek, a to już prawie tydzień. Nie robiłam drugi raz, bo zaufałam
            lekarzowi. W sumie byłam u dwuch, mówią podobnie, tylko ten drugi stwierdził że
            ciaza nie schodzi do macicy, czyli to co Ty! Ja już nie wiem, chyba zaczekam do
            środy. bo też juz usłyszałam że ciąża widoczna jest na usg w macicy około 8
            tygodnia ciąży. nawet nie wiesz jak sie boję! Nie boli mnie brzuch, trochę
            ramiona ale to chyba od tego że dużo siedze na komputerze i czytam o ciążach
            różnego "rodzaju".
            • Gość: Renata Re: odpowiedz dla agnieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:25
              Aaaa i wiesz naprawdę lekarz mi tak powiedział, że poczekamy tydzień aż ciaża
              zejdzie do macicy!!! Też mi sie to trochę dziwne wydawało, ale on jest
              specjalistą, a idąc do niego oczekuję jasnej sytuacji!
        • pandemonia69 do agnieszka 20.05.07, 13:53
          jezu, kto ci takich bzdur nagadał??? nie wprowadzaj innych w błąd przynajmniej,
          jeśli nie grzeszysz wiedzą. Skąd ten pomysł, że beta jest dodatnia po
          implantacji???? Beta jest dodatnia PO ZAPŁODNIENIU, przy pozamacicznej też,
          tylko inaczej przyrasta!!!!!! Poważnie bym się zastanowiła kto tu jest
          kretynem. Poza tym naprawdę nigdy nie słyszałaś, że ciąza schodzi do macicy z
          jajowodu? Nie uważałaś na biologii czy po prostu nie chodziłaś do szkoły?
          Litości, ale aż się flaki wywracają jak się czyta takie farmazony
          • agnieszka.krak Re: pandemonia69 lekcja bilogii 20.05.07, 18:29
            Zapłodniona komórka jajowa zaczyna dzielić się i jednocześnie przesuwa się w
            kierunku jamy macicy( zarodek). Jego wędrówka jest uwarunkowana ruchami rzęsek
            skurczami mięśniówki jajowodu. Do jamy macicy wchodzi, gdy jest podzielone na 8
            lub więcej komórek, czyli po 3-4 dniach od zapłodnienia. Podział komórek
            postępuje, a jednocześnie (około 6-7 dnia) dochodzi do implantacji
            zapłodnionego jaja (zagnieżdżenia) w odpowiednio przygotowanym endometrium.
            Wkrótce po implantacji tkanki trofoblastu (z nich powstaje później łożysko)
            zaczynają wydzielać hormon zwany ludzką gonadotropiną kosmówkową (hCG) wykrycie
            tego hormonu w porannej porcji moczu stanowi podstawę standardowych testów
            ciążowych, gdyż jest to hormon specyficzny niemal wyłącznie dla ciąży. W ten
            sposób można stwierdzić tzw. przypadki przedkliniczne ciąży, gdy nie
            sygnalizuje jej jeszcze opóźnienie miesiączki, a wiec przed upływem 14 dnia od
            zapłodnienia.

jak widzisz droga kolezanko ciąża " nie schodzi" do macicy, a jedynie
            zapłodniony zarodek,a proces ten trwa zdecydowanie krócej niz 5 tygodni, o
            których pisze autorka postu. HCG nie wydziela sie w momencie zapłodnienia, a od
            momentu implantacji. Jesli idzie o ciąże pozamacicczne to owszem, wówczas
            rozwniez hcg jest wydzielane, a implanatacja nie nastepuje w maciciy ale np w
            jajowodzie, jamie brzusznej, czasem w jajniku, jednak wtedy taka ciąza tez "
            nie schodzi",a wymagana jest pomoc lekarska.
            Liczba przy Twoim nicku to rok Twojego urodzenia????I kobieta majaca tyle lat
            zachowuje sie jak wydzierajaca sie przekupa. Bez komentarza.
            • pandemonia69 Re: pandemonia69 lekcja bilogii 20.05.07, 19:42
              to, że zacytowałaś ksiązkę do biologii to nie znaczy, że cokolwiek z tego
              rozumiesz, bo jak sama napisałaś
              "jak ciaza moze byc w jajowodzie, skoro masz bete pozytywna
              to zarodek jest zaimplantowany ( dodatnie hcg 48 h po implantacji), a to jest
              mozliwe TYLKO w maciciy", za chwilę piszesz, że przy pozamacicznej
              niekoniecznie i chyba sama nie wiesz co chcesz przekazać, bo twoja wypowiedź to
              jeden wielki bełkot wprowadzający pytającą w bład. Chyba nie miałaś się przed
              kim wiedzą pochwalić, ach jak mi przykro.
              • soltyska11 Re: pandemonia69 lekcja bilogii 20.05.07, 21:26
                Wiecie co dziewczyny, widzę że mój post stał się lekcją biologii smile) A ja
                naprawdę mam problem, od wczoraj znów plamie, dzwoniłam do swego lekarza, mówił
                że tak ma być, że mam czekać, troche pobolewa mnie prawy jajnik, myślę jednak
                że to bedzie ciaza pozamaciczna, jeżeli do jutra plamienie mi nie przejdzie ( a
                to juz trzecie w ciagu miesiaca) to zaiwaniam do lekarza na usg raz jeszcze.
                Miałam jechać dzisiaj, ale nie chciałam fatygować mojego lekarza! Nie wiem czy
                postąpiłam źle czy dobrze? To sie okaże! Naprawde juz boje sie spać, a tym
                bardziej jeść! Chyba jakaś deprecha mnie wzieła, z tego stresu moze plamię!
                Ach!!! JUż sama nie wiem. Wiecie co mam prawie 30 lat a zachowuje sie jak
                dziecko, poprostu uzasadniam to tym że pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, a
                po drugie to mnie przerasta! Pozdrawiam i dziekuję za lekcje biologii wink)))
                Renata
    • Gość: Renata Re: Co to znaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 09:37
      Jak byłam u lekarza dostałam skierowanie na oddział z taką diagnozą: grav.
      ectopia susp. Co to znaczy, moze ktoś się orientuje? Proszę o odpowiedz.
      • Gość: aga Re: Co to znaczy? IP: *.tpnet.pl 20.05.07, 11:04
        to oznacza "podejrzenie ciazy pozamacicznej"
        • Gość: anka Re: Co to znaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 17:56
          Miałam takie objawy przy ciąży pozamacicznej, dwukrotnie i w każdym przypadku
          nie doszło do zejścia ciąży do macicy.Pierwszy raz słyszę o czymś takim /zmień
          lekarza/. Musiałam być operowana, dla pewności że to ciąża pozamaciczna robiono
          mi punkcję z jajowodu.
    • Gość: mania Re: Ciąza pozamaciczna!!! IP: *.e-wro.net.pl 21.05.07, 18:21
      Kurczę, przecież dziewczyna napisała, że jest w 5 tyg. licząc od zapłodnienia
      czyli ok. 7 t.c. a wtedy już można obejrzeć bijące serduszko dziecka na usg.
      Jeśli nie ma nawe pęcherzyka w macicy na tym etapie no to na 100% pozamaciczna i
      powinna jak najszybciej jechać do szpitala na zabieg. Przecież w takim wypadku
      im szybciej tym lepiej, nie ma co zwlekać!!
      • soltyska11 Re: Ciąza pozamaciczna!!! 21.05.07, 20:40
        Jutro jadę do szpitala, dziś miałam ale lekarz powiedział że jutro mam być,
        boje sie niesamowicie, ale cóz takie życie! Odezwę sie jak wrócę, choć nie wiem
        kiedy to będzie. Pozdrawiam Renata
        • edyta1177 Re: Ciąza pozamaciczna!!! 21.05.07, 21:24
          Trzymaj sie mocno, zycze Ci zeby wszystko dobrze sie skonczylo.
          • soltyska5 Re: Ciąza pozamaciczna!!! 24.05.07, 11:55
            Właśnie wróciłam ze szpitala, okazało się że nie byłam w ciąży ani
            pozamacicznej ani normalnej, dzisiaj mnie wyczyścili i puścili do domu! Przez 3
            tyg zżyłam w takim stresie że chyba mam załamanie nerwowe! A lekarz jeszcze
            ośmielił sie powiedzieć że nie dał by sobie dziecka zrobić! Paranoja. Lekarze w
            woj. lubuskim są do d...!
            Dziewczyny trzymajcie się ciepło, pozdrowioneczka smile))
    • edyta1177 Re: Ciąza pozamaciczna!!! 24.05.07, 18:08
      Renatko wpsolczuje ginekologa;/ gdzie on widzial ta 5tygodniowa ciaze sie
      zastanawiam?? ciesze sie ze juz jestes po wszystkim i zycze wszystkiego
      dobregosmile
      • soltyska5 Re: Ciąza pozamaciczna!!! 25.05.07, 10:05
        Według nich miała to być ciąża 8 tyg. Wiesz nie współczuję sobie tylko innym
        kobietom które idą do tego lekarza, choć też dużo przeszłam przez te ostatnie
        24 dni, niepewność, stres, to chyba jest najgorsze, Będąc w szpitalu,
        rozmawiałam z pewnym lekarzem, powiedział że nieliczne ciąże pozamaciczne się
        rozwijają, poprostu jajowody są tak skonstruowane, że mogą "wchłonąć" taką
        ciąże, nie wiem czy mówił prawdę czy nie, ale to chyba możliwe, a ja mam prawo
        się na tym nie znać! Pozdrowioneczka. Renata
        • smutna55 Re: Ciąza pozamaciczna!!! 06.06.07, 21:48
          Aniu piszesz, że miałaś ciąze pozamaciczna dwukrotnie?????? ja mialam raz i tak
          strasznie sie boje, aby sie to nie powtórzyało. Wyleczyłam chlamydie (bo ona
          mogla byc przyczyną) ale i tak sie boje, bo nigdy nie ma pewności...A lekarze
          mowia ze drugi raz sie nie zdarzy! Ja widac Ty piszesz co innego. Czy miałaś
          drugi raz operacje? laparo?
          • Gość: aga Re: Ciąza pozamaciczna!!! IP: *.tpnet.pl 06.06.07, 21:55
            Smutna, wybacz, ale twoj lekarz chyba troche chce cie pocieszyc. Tez jestem po
            ciazy pozamacicznej (wpisalam sie na tym watku) i czytalam na ten temat wiele
            publikacji... i prawda jest taka, ze niestety po jednej ciazy pozmacicznej
            WZRASTA ryzyko kolejnych pozamacicznych.
            Tez sie tego balam... ale jestem teraz w 9 miesiacu ciazy jak najbardziej
            wewnatrzemacicznej....
            Generalnie samo zjawisko ciazy pozamacicznej jest rzadkie i czasami trafia na
            takie "szczesciary" jak my... ale trzeba wierzyc, ze kolejnym razem zarodek
            trafi w macice. I tego ci zycze. I nie stresuj sie... to nic nie da. Trzeba byc
            optymista bo nerwy szkodza i w poczynaniu dziecka i w rozwoju.
            Glowa do gory, nastepnym razem Ci sie uda smile
            • smutna55 Re: Ciąza pozamaciczna!!! 06.06.07, 23:07
              Dziękuję za szybki odpissmileTylko ten kto to przeżył wie jaki to lęk, smutek i
              żal.... Też dużo o tym czytałam, ale nie znalazłam akurat takiej info ze ryzyko
              wzrasta (?) Gratuluję Ci "udanej" ciąży i trzymam kciuki!!!!
              • Gość: anka Re: Ciąza pozamaciczna!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:47
                W moim przypadku chyba zawinił lekarz, bo za szybko kazał starać się o dzidzię.
                Ja miałam zrosty w jajowodach, wysłał mnie na leczenie borowinowe do Połczyna i
                po przyjezdzie zapisał clostylbegyt i kazał starać się o ciążę. I niestety nie
                udało się, ponownie miałam pozamaciczną. Ale to były dawne czasy, moja koleżanka
                z pracy miała 3 razy ciążę pozamaciczną 2 x jajowodową i 1 x brzuszną. Nie martw
                się, bo jak już wspominałam to było dawno, teraz medycyna jest na takim poziomie
                że tobie to nie grozi. Myśl pozytywnie, wszystko będzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka