Dodaj do ulubionych

pęcherzyki na palcach

IP: *.mos.gov.pl 11.06.07, 15:02
zawsze latem, jak zaczyna sie robić gorąco pojawiają się w niektórych
miejscach na moich palcach dłoni maluteńkie pęcherzyki jakby z wodą.
Specjalnie mi to nie przeszkadza bo ich wogóle nie widać, tzn ja widze bo
wiem, że tam są (skóra jest po prostu lekko szorstka), ale zastanawiam się co
to może być. Jestem alergikiem czy to może być z tym związane?
Obserwuj wątek
    • mloda99 Re: pęcherzyki na palcach 11.06.07, 15:13
      Ja tez od pewnego czasu mam ten problem,pojawiaja sie i znikaja a pozniej
      luszczy mi sie skura na dloni. moj chlopak mowi ze to prawdopodobnie egzema i on
      tez to mial dawno temu ale jakos wyleczyl chociaz jest to trudne.nie wiem co
      moze byc tego przyczyna,na necie czytalam ze srodki chemiczne ja pracowalam w
      hotelu za granica wiec chyba to od tego!!
      • Gość: styks Re: pęcherzyki na palcach IP: *.mos.gov.pl 11.06.07, 15:17
        Mi się skóra nie łuszczy i w zasadzie mam to w tej chwili na jednym palcu na
        obszarze wielkości ziarnka kawy, więc maleństwo. Może rzeczywiście od
        chemikaliów, mam dość wrażliwe ręce na detergenty. Dzieki za podpowiedź.
        • Gość: olgaaa Re: pęcherzyki na palcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 16:20
          No ja tak miałam jak byłam dzieckiem, potem był spokój, no i teraz znowu mam.
          Mi równiez pojawiły się na te ciepłe dni. Może to jest poprostu od potu.
          • gomama Re: pęcherzyki na palcach 12.06.07, 00:15
            ja również miałam w dzieciństwie i teraz znów się pojawiły
            któraś wie jak to się leczy i czy w ogóle, i czy jest to zaraźliwe (mam małe
            dziecko)?
    • mamalgosia Re: pęcherzyki na palcach 11.06.07, 21:18
      też to miewałam, zapytałam przy okazji lekarza - podobno podczas upałów
      następują jakieś zaburzenia limfatyczne i limfa gromadzi się w pod naskórkiem -
      właśnei ona jest w tych pęcherzykach. Śmieszne, choć u mnie to nieładnie
      wyglądało- rozdrapywałam to i w efekcie miałam strupki
      • Gość: Aga Re: pęcherzyki na palcach IP: *.elsat.net.pl 11.06.07, 22:38
        A ja mam nie tylko kiedy są upały,gdy przegryzam to potem mam ranki i strupki :]
        nie wiem co to może być tak na prawde :]
        • Gość: styks Re: pęcherzyki na palcach IP: *.acn.waw.pl 11.06.07, 22:41
          dobrze wiedzieć, że nie jestem sama z pęcherzykami :]
          generalnie da się z tym życ wink
          • Gość: ka Re: pęcherzyki na palcach IP: *.rcb.vectranet.pl 18.06.07, 19:08
            Ja też to mam. I wydaje mi się, że to kontakt z chemikaliami je powoduje-od roku pracuję w laboratorium i mniej więcej od tego czasu pojawiają się częściej sad
            • Gość: miczka Re: pęcherzyki na palcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 19:21
              Dziewczyny wiem o czy m mowicie ja ma to od zawsze!Pecherzyki robia mi sie z
              uczulenia na nikiel czyli skaldnik ktory wystepuje w monetach metalowych czy
              sztucznej bizyterii!gdy tylko w lecie jak jest upal potrzymam chwilke pieniadze
              w dloni to wieczrem ,a szczegolnie rano strasnzie swedza mnie palce i twoarza
              sie takie wlasnei pecherzyki,gdy nosilam pierscionki ze sztucznego srebra swiad
              byl poprostu potworny dlatego zrezygnowalam!Te pecherzyki nasila takze jak juz
              wspomnieliscie kontakt z detergentami...ja jak tlyko wypiore np bielizne
              recznie w proszku to moje dlonie i palce staja sie zaczrewienione i swedzą!
              Kobitki jak macie jakies pytanai na ten temat to chetnie odpowiem bo mam ten
              problem na codzien!
    • cainea To nie musi byc alergia 19.06.07, 01:24
      Przewlekle na alergie choruje, pecherzyki pojawiaja sie wylacznie po wewnetrznej
      stronie dloni (malutko, doslownie 1-2) a najwiecej miedzy palcami i oczywiscie
      na palcach od spodu i od gory. Czasem miewalam wrazenie, ze uparlo sie na palce
      u dloni. Na stopach tylko po wewnetrznej stronie piet, pod kostkami. Nigdy na
      palcach, czy podeszwach stop.
      Wystepuja grupowo i dokladnie wtedy gdy pojawiaja sie upaly. Rok - dwa lata temu
      szukalam pomocy tutaj i na innych forach - nikt nie potrafil mi pomoc,
      dermatolog zbagatelizowala zrzucajac na alergie i odmowila skierowania na
      badania (chcialam, by pobrano plyn do zbadania).
      Smarowalam dlonie mascia z hydrocortizonem i nie bylo zadnych zmian, czyli to
      nie alergia.
      Clotrimazolum nie dzialalo. Myslalam wiec, ze nie grzybica, ale sie pomylilam..
      po prostu za krotko stosowalam
      Zniknelo po Lamisilacie. Juz po 1szym zastosowaniu przestaly sie namnazac i
      zrobily sie jakby bardziej plaskie. Calkiem zniknely po ok 7-8 dniach. Skora
      potem sie luszczy i jest w dotyku jak odcisk, jak ktos opisywall.
      Zaczyna sie ogolnym swedzeniem w miejscu wystapienia babelkow, swedzenie jest
      jednorazowe i wystepuje nawet na kilka dni przed pojawieniem sie zmian.
      Przebicie babla powoduje namnozenie w okolicy przebicia. Wkurzalo mnie to, mimo,
      ze nie przeszkadzalo fizycznie. Wizualnie nie moglam tego zniesc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka