Gość: Donna M. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 15:17 Jak mogę dbać o własne serce? Spacer, rower, jedzenie - jakie? Czy wystarczy? Kiedy pierwsze badanie serca trzeba zrobić? poradźcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e1982 Re: profilaktyka? 27.07.07, 15:24 ile masz lat? ja akurat leczę się na serce,a wykryto wadę jak miałam ok. 14 - 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donna M. Re: profilaktyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:55 ja nie mam żadnej wady serca, albo inaczej: nie wiem że nie mam nigdy nie miałam robionych badań "sercowych" mam 33 lata, nie czuje się źle, ale ostatnio czasem czuję takie dziwnie jakby strasznie szybkie bicie serca zaczęło mnie to niepokoić i dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
dobroczynca2 Re: profilaktyka? 08.08.07, 14:29 to co opisujesz to może być kołatanie serca. to rezultat tzw. przedwczesnych - przed skurczem w ramach prawidłowego rytmu - skurczów dodatkowych, odczuwane jest jako silne, przyspieszone bicie serca, czasem niemiarowe; według mnie twoje serce po prostu woła o pomoc!koniecznie zrób sobie najpierw podstawowe badania: -tzw. profilu lipidowego, czyli stężenia całkowitego cholesterolu we krwi, zarówno frakcji LDL, jak i HDL oraz trójglicerydów -systematycznie mierz ciśnienie, poziomu cukru we krwi co jeszcze? przejdź na zdrową sercu dietę,uważaj na nadmierny stres, regularnie uprawiaj jakiś sport Odpowiedz Link Zgłoś
toffie Re: profilaktyka? 08.08.07, 16:17 Moim skromnym zdaniem profil lipidowy powinnaś mieć w swoim wieku zrobiony przynajmniej kilka razy. Pierwsze skierowanie na to badanie wydaje się w 20 roku życia. Ale nie wydaje mi się, żeby lipidy w jakikolwiek sposób zmieniały częstośc pracy serca. Są one ospowiedzialne za miażdżycę naczyń, również wieńcowych, ale nie ma to większego znaczenia dla tego, jak szybko bije serce. Wydaje mi się, że powinnaś raczej zbadać poziom TSH i sprawdzić tym samym, czy wszystko jest dobrze z tarzcycą. Takie dodatkowe skurcze są częsro wynikiem nadaktywności układu współczulnego, co może wiązać się z nadmiarem wydzielania katecholamin - w tym adrenaliny. Warto zatem jeszcze trochę się wyciszyć (możesz stosować delikatne, ziołowe leki uspokajające albo zgłosić się do lekarza po coś mocniejszego) Unikałabym bardzo dużego wysiłku fizycznego. Ćwicz, jeśli chcesz, codziennie, ale tylko tak, żeby Twoje tętno nie przekraczało 140 / minutę w czasie wysiłku fizycznego (po prostu co kilka minut je badaj). Najpier jesnak badania Wysiłek fizyczny czasem może być dla nas zgubny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś