Dodaj do ulubionych

Ja i zawał? Niemożliwe!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 12:56
jakiś czas temu nagle bez powodu zaczęłam się dusić, byłam całkowicie
bezradna, nie wiedziałam co się dzieje!to było przerażające uczucie;
po paru chwilach starań odzyskałam normalny oddech i wszystko wróciło do normy
ostatnio przy okazji wizyty u lekarza zrobiłam EKG. na jego podstawie lekarka
stwierdziła ze przeszłam mikrozawał!!!

na szczęście to nie moja historia ale znajomej. ja napisałam to tylko po to by
ostrzec was. Powszechne jest przekonanie,że choroby serca to domena mężczyzn.
Nieprawda- kobiety tak samo są zagrożone i trzeba mieć świadomość że na
miażdżycę może zachorować każdy - niezależnie od wieku.

przestrzegam i namawiam do dbania o swoje serce!

-----

najpyszniejsze pomysły: 10am.tv/
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 21.08.07, 13:58
      Kobiety mają gorzej, bo objawy zawału u nich nie przypominają tych męskich spektakularnych uncertain
      Mogą być pomylone właśnie z dusznością, niestrawnością.

> jakiś czas temu nagle bez powodu zaczęłam się dusić, byłam całkowicie
      > bezradna, nie wiedziałam co się dzieje!

Przeżyłam kiedyś coś podobnego i do dziś się zastanawiam czy to aby nie był mikrozawał. Ale nie ma co przesadzać i wmawiać sobie wszystkiego.
      • superapteka_pl Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 13.09.07, 21:16
        trzeba uważać w swoim życiu....
    • lilith76 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 21.08.07, 16:30
      www.resmedica.pl/ffxart5001.html

"Z licznych badań wynika, że u kobiet rzadziej niż u mężczyzn rozpoznaje się "przyłóżkowo" zawał serca, ponieważ opis dolegliwości zgłaszanych przez kobiety doznające zawału serca często rozmijają się z klasyczną definicją bólu wieńcowego (zawałowego). Nierzadko zdarza się, że ich dolegliwości mają bardzo niespecyficzny charakter, a ich umiejscowienie bywa nietypowe albo trudne do określenia.

Szczególnie dotyczy to młodszych kobiet, u których na dodatek lekarze, statystycznie podchodzący do norm wiekowych, są skłonni rozpoznawać całkiem co innego, nie zaś zawał serca.

Mężczyźni bardziej precyzyjnie opisują swoje dolegliwości, zwracając uwagę na uczucie ciężaru, rozpierania, zlokalizowanego w środkowej części mostka, promieniującego od środka klatki piersiowej do barków, szyi lub rąk. Kobiety są mniej precyzyjne w opisie swoich doznań. Bóle odczuwane przez nie mają czasem charakter gniecenia, silnego ucisku, a czasem jest to ból w dole przełyku, który można pomylić ze zgagą i nadkwasotą. Lokalizacja bólu doznawanego przez kobiety bardzo często dotyczy różnych miejsc w klatce piersiowej i szyi. Promieniowanie bólu także bywa określane w sposób niepewny. Niemal stałą dolegliwością zgłaszaną przez kobiety jest brak tchu, duszność, którą wiązać trzeba z pojawieniem się niewydolności serca.

Czasem duszność jest traktowana przez chore kobiety synonimicznie z bólem. Nie potrafią one werbalnie różnicować tych dwóch przecież całkiem odmiennych symptomów.

Mówiąc o różnicach w odczuwaniu dolegliwości zawałowych między kobietami i mężczyznami, pamiętać należy także o już wcześniej wspomnianym zjawisku częstszego występowania u kobiet tzw. niemego (bezbólowego) zawału serca."

Rany, przy tym schiza ciążowa to pierdułka. Ja zaczynam mieć schizę zawałową wink
      • lucapuca Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 16.10.07, 22:22
        1.5 roku temu przeszlam zawal serca mialam 41 lat i 23 lata palenia
        papierosow za soba jest to bardzo bolesne stracilam przytomnosc i
        przezylam smierc kliniczna od tamtego czasu nie pale i rok mialam
        depresje i strach przed nastepnym zawalem przestrzegam wszystkich
        przed paleniem i stresem szkoda zdrowia
        • Gość: zz Re: 41 lat i 23 lata palenia IP: *.lanet.net.pl 18.10.07, 14:01
          bardzo Ci współczuję -dobrze że napisałaś o papierosach,
          pracuję z ludźmi chorymi i wiem ze dopiero coś drastycznego w ich
          życiu(np.zawał) wywołuje reakcję która już wcześniej powinna nastąpić mało kto
          chce dopuścić do świadomości ze wykańcza swój organizm paleniem czy innymi
          używkami , bo przecież ~to spotka kogoś innego nie mnie~
          to że piszą na opakowaniach papierosów to tylko taki slogan itp. rozmawiam z
          palaczami i widzę że żadne pogadanki nie skutkują , pokazywanie zdjęć czy tym
          podobnych rzeczy to dla nich tylko obrazki , dopiero jak lekarz mówi pacjentowi :
          -proszę pana (pani)noga będzie musiała być obcięta bo pana choroba już jest
          tak bardzo zaawansowana -
          wtedy nagle z dnia na dzień rzucają
          -lecz już niestety cofnąć miażdżycy zarostowej nie da się i noga musi być
          amputowana , wcześniej są różne zabiegi, udrażnianie i nadzieja że się uda coś
          powstrzymać lecz niekiedy a nawet b.często to już proces nieodwracalny,
          u mężczyzn miażdżyca u kobiet nowotwór lub zawał u obu płci -to konsekwencje nałogu.
          Sama paliłam przez 15lat lecz przyszedł dla mnie ten dzień kiedy zdałam sobie
          sprawę jak wiele moich bliskich kobiet-teściowa ,ciocie , zmarło z powodu
          nowotworu a dokładnie raka sutka -wszystkie paliły nałogowo-
          że postanowiłam nie być kolejną ofiarą nikotyny i można powiedzieć z dnia na
          dzień rzuciłam faje
          -bo nałóg tkwi w naszym mózgu i czynnik który zadecydował o niepaleniu został
          uruchomiony ,
          ps. jest parę pań- aktorek ,osób popularnych które też rzuciły papierosy lecz
          dopiero wtedy gdy zdiagnozowano u nich raka sutka -większość żyje i wyzdrowiało
          lecz znamy kilka osób które niestety nie żyją , nie chcę wymieniać z nazwiska
          lecz wiele osób na pewno wie o kogo chodzi bo o ich chorobie pisały pisma -
          prawie wszystkie przyznały się do palenia papierosów,

wiem ze to żadna przyjemność słuchać kazań ale kiedyś może któraś będzie musiała
          wspomnieć te słowa - nie życzę,
          bądźmy niezależne nie pozwólmy aby ktoś(nałóg) nami rządził !
          • lucapuca Re: 41 lat i 23 lata palenia 20.10.07, 16:52
            wlasnie dopuki nic sie nie dzialo sluchalam tylko tych osob ktore
            palily i dawaly przyklady osob palacych dozywajacych sedziwego wieku
            ale teraz wiem ze itak mialam duzo szczescia ze wyszlam z tego jest
            wiele osob ktore nie przezywaja dlatego prosze was nie palcie po co
            sobie dokladac gwozdz do trumny
    • mama04 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 22.08.07, 10:54
      wiedziałyście że:choroby serca i zawały zabijają tyle samo kobiet co mężczyzn??
      ja zawsze myślałam że choroby serca to domena facetów.. uncertain

wysoki poziom cholesterolu jest bardzo niebezpieczny bo podnosi on ryzyko
      wystąpienia chorób serca – mimo to większość ludzi nie wie, że ten problem ich
      dotyczy, tym bardziej że nie powoduje on widocznych objawów ostrzegawczych.
      dlatego trzeba sobie robić badanie kontrolne! obowiązkowo
      • l81 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 23.08.07, 13:21
        A czy możzecie podpowiedzieć jakie badania konkretnie przejść, aby
        dowiedzieć się czy serce jest o.k.Dzięki.
        • lilith76 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 23.08.07, 14:07
          Na pewno można sobie zbadać poziom cholesterolu.
          Ja rok temu poszłam do lekarki pierwszego kontaktu, pogadałam, pomarudziłam, pościemniałam i zrobiła mi podstawowe badania krwii. Na szczęście zły cholesterol mam niski, dobry - wysoki. Inne wyniki też podręcznikowe. Raz na 2-3 lata powinno się takie badania zrobić.
          I ja jestem nerwicowiec, więc duszności i trudności z oddechem to u mnie żadna nowina uncertain
    • Gość: lenka Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 13:40
      Błędnym jest także przekonanie, że szczupła budowa ciała zwalnia od
      poddawania się badaniom i że można jeść co sie komu żywnie podoba.
      Miażdżyca jest jedną z dolegliwości, którą się dziedziczy, a
      szczupła sylwetka wcale nie świadczy o właściwych proporcjach
      różnych frakcji cholesterolu.
    • maly_drewniany_pajacyk Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 24.08.07, 15:51
      Pierwsze badanie poziomu cholesterolu i jego frakcji zaleca się 20-
      latkom. To podstawowe badanie jest bardzo ważne. Jestem tego
      najlepszym przykładem - w wieku 20 lat mój cholesterol wynosił 250
      przy normie 200 (we frakcjach było jeszcze gorzej). Dieta, jaką
      stosowałam, była niskocholesterolowa, nigdy nie spożywałam
      bogatotłuszczowych potraw. Co do sportu - uprawiałam go zawsze
      regularniesmile Więc dlaczego?? Nie wiem tego do tej pory. Zaczęłam
      jednak więcej ćwiczyć i jeszcze zdrowiej się odżywiać. Pomogło, ale
      i tak trzymam się ciągle górnej granicy normy.

Moje naczynia krwionośne na pewno już dostały do wiwatu przez te
      wszystkie lata, kiedy miałam wysoki cholesterol.....

Dlatego trzeba wykonać koniecznie to badanie!! Jest najważniejszym
      badaniem w życiu dbającego o siebie człowieka, bez względu na wiek.
      Należy jeszcze zaznaczyć, że im młodszym się jest, tym cięższe są
      skutki zawału. Młodzi ludzie do 40 roku życia najczęściej nie
      przeżywają zawału. Starsi przechodzą go natomiast znacznie lepiejsmile

Dbajcie o siebie...
      • Gość: hh Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: 80.54.27.* 26.08.07, 14:31
        wynik ekg moze sugerować , że przebyło sięzawał - dla uzupełnienia
        diagnostyki potrzeba badania echokardiograficznego a następnie
        koronarografia - wtedy ma się 100% pewność.
        • l81 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 27.08.07, 10:36
          Mi chodzi głównie o żyły i układ krwionośny. Jakie można zrobić
          badania oprócz cholesterolu, aby dowiedziec się, że jest ok.dzięki.
          • Gość: AlicjA Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 14:23
            można zrobić:
            *elektrokardiogram -pozwala na ocenę rytmu i częstości pracy serca oraz
            umożliwia wykrycie uszkodzenia mięśnia sercowego u osób które przeszły lub
            właśnie przechodzą zawał serca;
            *echo serca -USG serca, czyli badanie ultrasonograficzne dzięki niemu możemy
            ocenić wygląd serca - jego wielkość, wielkość jam, kurczliwość mięśnia sercowego.
            *test wysiłkowy-pozwala na wykrycie zmian czynności elektrycznej (świadczących
            np. o niedokrwieniu mięśnia serca) pojawiających się w czasie wysiłku
            *Koronarografia -pozwala ocenić stopień zwężenia naczyń wieńcowych
            (odżywiających serce).
            • white.rabbit1 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 28.08.07, 12:14
              takie badania to zrobisz tylko ze skierowaniem do specjalisty kardiologa.. a ile
              się naprosisz żeby lekarz pierwszego kontaktu ci wypisał takie skierowanie -
              szkoda gadać sad
              W dzisiejszych czasach coraz więcej przecież ludzi umiera na zawały, wylewy lub
              innego typu schorzenia serca. Niby są darmowe badania ale trzeba na nie długo
              czekać ...
              Dlatego ważne jest, że takie instytucje jak Instytut Flory organizują bezpłatne
              badania kariologiczne

• Gość: zz Re: IP: *.core.lanet.net.pl 05.09.07, 14:53
      > przestrzegam i namawiam do dbania o swoje serce!

jesli będziemy (kobiety) dbały o siebie , przede wszystkim
      -nie paliły ,
      nie nadużywały alkoholu ,kawy to zawał w młodym wieku, (przed 45r . ) nie
      będzie nam groził, min.chronią nas estrogeny
      choroby serca zdarzają się coraz częściej ale tez inaczej żyjemy niż nasze
      babcie czy matki
      ,więcej stresów ,szybsze tempo -
      UżYWKI!!! , nadużywanie leków,
      w ten sposób skracamy sobie drogę do chorób które raczej pojawiały się u kobiet
      w okresie menopauzy i po ,tym paniom zaleca się wykonanie badań kontrolnych ,
      proszenie o skierowanie do poradni specjalistycznych czy na badania
      specjalistyczne ,
      ps. niestety najczęściej zaczynamy dbać o siebie kiedy nasze zdrowie jest mocno
      nadszarpnięte , kiedy dostaniemy pierwsze ostrzeżenie od naszego serca ze go nie
      szanujemy ,
      niestety pewne zmiany są już utrwalone i nie da sie ich cofnąć ,

• Gość: rafii Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 17:41
      jak ktoś chce sprawdzić stan swego serca to polecam stronę
      www.pokochajswojeserce.pl- jest tam specjalne narzędzie; trzeba odpowiedzieć na
      pytania testu, a wynik określi w jakim wieku jest serce:
      www.pokochajswojeserce.pl/HeartAgeCalculator.aspx
    • bebe52 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 07.09.07, 12:08
      No ja sie doczekałam zeszłej nocy zaczeły sie bóle w klatce piersiowej potem
      doszło do tego przypływajace fale goraca na koniec omdlenia i drgawki ale
      oczywiscie nie pojechałam do szpitala bo po co chociaz maz nalegał.Rano wybrałam
      sie do lekarza i niemógł u mnie zmierzyc cisnienia gdyz miałam tak niskie i
      znowu zaczeły sie drgawki odrazu wysłał mnie na ekg i co z tego jak wedłóg
      aparatu nic sie nie dzieje z moim sercem jest wszystko ok wiec tu pojawia sie
      pytanie "CO TO BYłO" i dlaczego nikt niewie co mi jest czekam jeszcze na zdiecie
      klatki piersiowej moze tam cos wyjdzie.Dodam ze bóle w klatce piersiowej mam od
      kilku lat ale dopiero od kilku miesiecy dokuczaja mi potwornie.Dziewczyny nie
      czekajcie az cos sie zacznie dziac bo moze byc za pózno.
      • Gość: .. Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 16:29
        Wykonaj wszystkie nie tylko podstawowe badania krwi
        • bebe52 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 07.09.07, 16:55
          Niestety ale musze czekac 2 tygodnie na zdiecie klatki piersiowej to jest
          najwczeniejszy termin do lekarza dopiero wtedy jak nic nie wyjdzie ze zdiecia to
          dostane skierowanie na krew.Tu w Anglii jest wszystko pokrecone i na wszystko
          trzeba czekac w najgorszym wypadku bede wzywac pogotowie bo nadal sie zle czuje
          i watpie zebym wytrzymała 2 tygodnie.
          • Gość: .. Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 01:25
            Mnie tez cos serce ostatnio za bardzo daje znac o sobie:/Ogolnie sie cala
            sypie,ale to ze stresu...
            Zycze zdrowia!Pozdrawiam
            • Gość: christii Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 14:57
              stres... wiem coś o tym- potrafi nieźle czlowieka "zeżreć"
              i wiecie co? do niedawna winą za zawały serca obarczano przede wszystkim
              cholesterol, a równie niebezpieczny jest silny stres!
              pod wpływem stresu naczynia zwężają się, co utrudnia przepływ krwi, może
              również spowodować oderwanie się od ściany naczynia blaszki miażdżycowej, co
              prowadzi do zawału...
              W silnym stresie podnosi się ciśnienie krwi, zwiększa częstotliwość skurczów
              serca, a wątroba jest pobudzana do zwiększonej produkcji cholesterolu.
              ehh trzeba sobie jakoś cz tym radzić!mi pomaga jak sobie spaceruje z psiakiem po
              parku ...polecam
    • genova51 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 28.09.07, 21:42
      oprócz zwykłego EKG, kardiolog zaleca zrobienie EKG wysiłkowego
      • Gość: balbinka88 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.telnet.krakow.pl 10.10.07, 14:06
        zgadzam sie, ze najwazniejsza w tym przypadku jest profilaktyka. ja sie
        zapisalam juz na bezplatne badania w ramach kampanii na rzecz zdrowego serca. w
        poradni instytutu flory bedzie mozna od 10 pazdziernika zrobic bezplatne
        badania, a kardiolog pomoze w oszacowaniu ryzyka zachorowania na serce. popieram
        takie akcje i polecam dalej.

• Gość: sundry Re: Ja i zawał? Niemożliwe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 18:21
          Kurcze,ja też mam kłopoty z sercem,mam tachykardię i skirowanie do kardiologa,a
          mam 22 latauncertain
          • balbinka88 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 24.10.07, 09:49
            mi na tym badaniu wyniki cholesterolu wyszly w normie, wiec nie mam sie czym
            martwic. wzielam sobie takze do domku poradnik instytutu flory i zastanawiam
            sie, jak przez tyle lat moglam byc taka ignorantka.
            teraz dbanie o serce to jeden z moich priorytetow!!
            • datura333 Re: Ja i zawał? Niemożliwe! 25.10.07, 12:56
              teraz nawet w szkolach organizuja akcje dbania o serce. instytut kardiologii
              wzial sie do roboty! to dobrze bo lekarze zamiast zapisywac leki powinni
              tlumaczyc mechanizmy powstawania chorob serca, badac czynniki ryzyka u kazdej
              indywidualnej osoby i trabic, ze aktywnosc fizyczna i dieta, w ktorej organicza
              sie tluszcze, zwlaszcza zwierzece jest niezbedna dla utrzymania dobrej kondycji
              naszego serducha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka