Dodaj do ulubionych

zatem do jur_gor....:)

14.01.05, 19:59
aha:) zatem jur_gor: proszę o odpoqwiedz, dzieki, pozdr.:)
Obserwuj wątek
    • karolina.g Re: zatem do jur_gor....:) 14.01.05, 19:59
      chodzi o pytanie, ktore zadałam wcześniej:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=19454511
      sorry, coś pomieszałam:)
    • grrrrw Re: zatem do jur_gor....:) 15.01.05, 00:15
      A co jur_gor sadzi o termometrze Scaneo www.dkkmed.com.pl ?
    • jur_gor Re: zatem do jur_gor....:) 17.01.05, 11:14
      Jeżeli chodzi o mierzenie PTC w ustach to najlepszym sposobem jest mierzenie w
      pochwie:) Usta to średnie miejsce pomiarowe. Przeciagi itp :)
      Zasadniczo sygnał termometru elektronicznego nie kończy pomiaru on informuje
      tylko o tym, że wzrost temperatury jest wolniejszy niż np. 0.1 st na 16s.
      Termometry elektroniczne to urządzenia typu maximum pokazują maksymalną
      zmierzoną temp. sygnał nie kończy pomiaru.
      Co do tego termometru na podczerwień to na razie nie mam zdania, jeszcze
      takiego nie miałem w rękach - trochę są drogie. Fakty są jednak takie, że błona
      bębenkowa to powierzchnia ciała, a tam z powtarzalnością pomiarów bywa marnie.
      Ale (jak zwykle:) mam jeden dziwaczny pomysł - nie dało by się TYM mierzyć w
      pochwie? Co prawda wyniki mogą być głupawe (jeżeli chodzi dokładność czyli
      oddanie temp. rzeczywistej), ale to akurat nie ma znaczenia w NPR. Może warto
      spróbować, w końcu 1 sekundowy pomiar to rzecz kusząca. Czy ktoś się zgłasza na
      ochotnika? :)
      • burczykowa Re: zatem do jur_gor....:) 17.01.05, 13:05
        Hmmmmm, o ile mi wiadomo, to były robione eksperymenty z mierzeniem PTC w uchu
        i jednocześnie innym termometrem w innych częściach ciała. Wyniki były
        miarodajne i obiecujące. Nie był to eksperyment medyczny, ale warto sie pokusić
        o badania masowe.
        • jur_gor Re: zatem do jur_gor....:) 17.01.05, 17:14
          Nie słyszałem o tym, a kto to robił, kiedy i czym?
          • burczykowa Re: zatem do jur_gor....:) 17.01.05, 18:41
            Były to tylko pojedyncze doświadczenia kilku osób- dla ich prywatnego uzytku.
            Żadnych badań z zasadami naukowymi nie było, nie były one publikowane, ale coś
            mi się zdaje że może gdzieś w 2001 lub 2002 roku ktoś coś pisał na ten temat
            w "NPRze" i były tam nawet wykresy. Nie pamietam dokładnie, a w domu nie
            posiadam numerów archiwalnych, więc nie moge podać konkretnie.
            • burczykowa Re: zatem do jur_gor....:) 17.01.05, 18:49
              No i dla ścisłości podam- to był termometr douszny i tam był dokonywany pomiar.
              Może się okaże, że nie tylko styk błon sluzowych mozna wykorzystać w NPRze?
              Korciły mnie dawno badania na ten temat, ale juz 2 razy uwalili mi temat w
              KBNie , który zawierał m.in. taki problem i trzeci raz próbować nie będę.A
              szkoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka