Dodaj do ulubionych

tablatka a wchłanianie

10.07.03, 18:39
jak i jest zcas wchłoniecia sie tabletki antykoncepcyjnej? (czy informacja na
ulotce opakowania jest kompetentna w kazdym przypadku? czy te 4 godziny
wystarczą na wchłonięcie się tabletki?
Ostatnio po 8 godzinach od połkniecia tabletki miały miejsce wymioty...czy
aby napewno nie musze się niczego obawiac? Prosze o odpowiedz? czy spozywanie
jakis pokarmów moze utrudnic wchłanianie sie tabletki?
Obserwuj wątek
    • kamaoka Re: tablatka a wchłanianie 10.07.03, 22:33
      hej mam ten sam problem, ostatnio mialam biegunke (i to taka ostrasmile ...
      godzine PO wzieciu tabletki!!! wiesz jak ja sie boje?! czekam teraz te 2 tyg az
      skoncze opakowanie, nienawidze tego czekania z drzeniem serca na okres, brrr...
      • annuczek Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 00:30
        Jezeli sensacje wystapily po godzinie - to pigulka sie raczej nie wchlonela. Na
        Twoim miejscu zazylabym nastepna - albo stosowala dodaktowe metody.

Te 4 godziny - to minumum jednak, zeby byc potym pewnym, ze wszystko jest ok.

Nie mniej - mam nadzieje, ze Ci sie udalo, ale nastapnym razem - stosuj sie do
        informacji na ulotce - dla oszczedzenia sobie nerwow.
        • kamaoka Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 13:45
          Dzieki za odp, i tak juz w sumie nic na to nie poradze, ale czy mozesz mi
          dokladnie wytlumaczyc jak to bys wziela nastepna, chodzi ci o to ze wzielabys
          tabletke przewidziana na nastepny dzien? A najgorsze jest to ze w sumie moglam
          jeszcze uratowac ta sytuacje, bo moja mama bierze te same tabletki i kiedys nie
          skonczyla jednego opakowania i ona je sobie zostawila, tak na wszelki wypadek,
          i na dobra sprawe gdybym ja wiedziala ze ta tabletka sie nie wchlonela to
          moglam wziac ta tabeltke od mamy, kurde, ale ja nie bylam pewna czy moge tak
          zrobic, bo moze juz tamta zaczela sie czesciowo wchlaniac.... mialam gdzies
          wizytowke do swej ginekolog z nr kom, ale moja mama ja zgubila, bo tak to bym
          do niej zadzwonila i sie zapytala, trudno, teraz czekam....
          • annuczek Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 18:15
            W takich przypadkach trzeba postepowac tak, jak w sytuacji pigulki zapomnianej.
            Tu pigulka.schering.pl/ulotka.php - znajdziesz dokladny schemat
            postepowania. Pozdrawiam.
    • justy1 Re: tablatka a wchłanianie 10.07.03, 22:47
      skapula napisała:

> jak i jest zcas wchłoniecia sie tabletki antykoncepcyjnej? (czy informacja na
      > ulotce opakowania jest kompetentna w kazdym przypadku? czy te 4 godziny
      > wystarczą na wchłonięcie się tabletki?
      to w sporym stopniu zalezy od tego, czy łyknęłaś pigułkę na cczo, cy też po
      jakimś posiłku i jaki to był posiłek. ale standardowo pigułak wchłania się do 4
      godzin.

> Ostatnio po 8 godzinach od połkniecia tabletki miały miejsce wymioty...czy
      > aby napewno nie musze się niczego obawiac?
      po 8 godzinach pigułek na bank nie było już dawno w żołądku, nie masz sie czym
      przejmować
    • monika.antepowicz Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 14:58
      Uważa sie ze jeśli wymioty wystąpią po upływie 4 godzin od połknięcia pigułki
      to nie mają wpływu na jej wchłanianie. Pokarmy nie maj a wpływu na wchłanianie
      leków- wpływ moga mież rózne zioła przyspieszajace perystaltkę jelit (
      dziurawiec, kruszyna , czerwona herbata itp.
      • justy1 Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 15:40
        monika.antepowicz napisała:

> Pokarmy nie maj a wpływu na wchłanianie
        > leków

sama Pani pisała, że podejrzewa sie, że pokarmy bogate w błonnik mogą
        ograniczać wchłanianie pigułek...

jeśli chodzi o inne leki to jak najbardzirej niektóre z nich wchodzą w
        interakcje z pożywieniem, co moze zmnienić lub znieść działanie leku-
        klasycznym przykładem jest połącznie tetrracyklin z pokarmami bogatymi w wapń,
        np. meliem.
      • skapula Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 15:43
        czerwona herbata???
        Tak właśnie zastanawiałam się zapijając się nią...czy aby napewno moge ją pić
        przyjmujac jednoczesnie pigułki...domyślałam się, ze może nie byc
        wskazana...ale bardzo ja lubię. czy moge ja pić np. rano, gdy biore pigułkę
        wieczorem?
        A jescze mam jedno pytanie. Podczas barania pigułek mam problem z zaparciami..z
        którym radze sobie w ten sposób, ze zawsze na śnadanie jem mieszankę płatków z
        rodzynkami, bananem, dużą ilością otrębów z jogurtem, co dość skutecznie
        likwiduje problem zaparć.Czy otręby rónież moga mieć jakis wpływ (wywołując
        efekt przeczyszczający)na wchłanianie się pigułki.(zznaczam, ze tabletkę lykam
        zawsze póżnym wieczorem)
        • justy1 Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 15:51
          jeśli w ciągu 4 godzin od połknięcia piguki nie następuje biegunka
          (przeczyszczenie) i jeśli nie łykasz pigułek bezpośrednio po posiłku z otrębami
          to wszystko powinno być OK.
          • the_kami Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 19:31
            justy1 napisała:

[...]

> i jeśli nie łykasz pigułek bezpośrednio po posiłku z otrębami
            > to wszystko powinno być OK.

Eeee...???
            A co otręby mają do wchłaniania pigułki?!
            Zdarzało mi się łykać tabletkę po drugim śniadanku, złożonym z jogurtu
            zasypanego 'na gęsto' otrębami.
            O co tu chodzi?!

K.
            • justy1 Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 21:05
              the_kami napisała:

> justy1 napisała:
              > A co otręby mają do wchłaniania pigułki?!
              > Zdarzało mi się łykać tabletkę po drugim śniadanku, złożonym z jogurtu
              > zasypanego 'na gęsto' otrębami.
              > O co tu chodzi?!

otręby =błonnik
              błonnik może czasmi ograniczać wchłanianie niektórych leków, ale w przypadku
              antykoncepcji nic mu nie udowodniono (z tego, co wiem); o otrębach napisałam na
              wszelki wypadek, w ramach dmuchania na zimne- nie przejmuj się zbytnio
        • the_kami Re: tablatka a wchłanianie 11.07.03, 19:36
          skapula napisała:

> czerwona herbata???
          > Tak właśnie zastanawiałam się zapijając się nią...czy aby napewno moge ją pić
          > przyjmujac jednoczesnie pigułki...domyślałam się, ze może nie byc
          > wskazana...ale bardzo ja lubię. czy moge ja pić np. rano, gdy biore pigułkę
          > wieczorem?

Hm...
          Miałam kilkumiesięczny okres picia ogromnych ilości czerwonej herbaty. I w
          ciążę nie zaszłam. Nie podejrzewam też zaburzenia wchłaniania, bo jak kiedyś
          zdarzyło mi się zapomnieć tabletki - natychmiast miałam plamienie.

[...]

> Czy otręby rónież moga mieć jakis wpływ (wywołując
          > efekt przeczyszczający)na wchłanianie się pigułki.

A czy otręby naprawdę przeczyszczają? Bo pomijam fakt, że na mnie one tak nie
          działają, i jadam je raczej dlatego, że są fajnym 'zapychaczem', to zawsze
          czytałam, że one mają usprawnić pracę układu pokarmowego, poprawić perystaltykę
          (?), a nie _przeczyścić_...

K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka