Dodaj do ulubionych

antykoncepcja PO

16.07.03, 14:24
Kochani,
Czy znacie jakąś sprawdzoną metodę twz. 'antykoncepcji po'. Nie chodzi mi tu
w żadnym wypadku o aborcję ani środki poronne.
Interesuje mnie, co zrobić, gdy dam się ponieść uczuciu i spędzę noc z
chłopakiem (a okres sprzyjać będzie zajściu w ciążę) a nie mogłam się
wczesniej odpowiednio zabezpieczyć, bo nie mogę przyjmować regularnie
tabletek antykoncepcyjnych z powodów zdrowotnych.
Słyszałam jednak, że przyjęcie np. następnego dnia rano 3 - 4 pigułek
zapobiegnie zajściu w ciążę.
Czy to prawda? Są jeszcze jakieś inne metody? Pomóżcie proszę......
Obserwuj wątek
    • magda010 Re: antykoncepcja PO 16.07.03, 16:54
      Nie slyszalam, zeby przyjecie tabletek nastepnego dnia mialo skutek antykoncepcyjny. Raczej musialabys wziac Posterion, jezeli jeszcze nie doszlo do zaplodnienia, to nie dojdzie. A jezeli doszlo, to zaplodniona komorka nie zagniezdzi sie w macicy.
      • wariacja Re: antykoncepcja PO 16.07.03, 18:56
        Chyba miałaś na myśli Postinor.
        • wariacja Re: antykoncepcja PO 16.07.03, 18:59
          A co do zwiększonej dawki zwykłych pigułek sprawa wygląda tak
          Jak najwczesniej po stosunku ( do 24 h ) należy przyjąć
          4 tabletki jednego z preparatów zawierających 30-35 ug Estrogenów (np. Cilest,
          Femoden, Marvelon, Microgynon, Minulet, Rigevidon, Triquilar)
          lub 2 tabletki jednego z preparatów zawierających 50 ug Estrogenów (np.
          Anteovin, Gravistat, Loveston, Minisiston, Restovar). Po 12 h od przyjęcia 4
          pigułek należy zjeść kolejne 4.
          Czy działa? Nie mam pojęcia, nie stosowałam i raczej nigdy nie będe ponieważ
          biorę pigułki. Pozdrawiam
    • yuka22 Re: antykoncepcja PO 16.07.03, 23:55
      Jedyny taki preparat to Postinor. To duza dawka hormonow. Jest tylko na
      recepte, trzeba ją wziąć do 72 godzin od stosunku. Więc szybko do lekarza!!!! smile
    • x.e.n.a Re: antykoncepcja PO 17.07.03, 09:51
      Jesli teoretyzujesz "co by było gdyby" - to może lepiej, zamiast myslec o
      pigułce "po", nosic przy sobie prezerwatywę/-y. Duzo tańsze rozwiązanie. A
      jesli już zdarzył Ci się niezabezpieczony stosunek - to jak najprędzej leć do
      lekarza po receptę na Postinor. Nie musi to być ginekolog, wystarczy lekarz
      pierwszego kontaktu. Przyjmowanie zwiększonej dawki tabletek anty to chyba
      mniej skuteczne rozwiązanie.
      • limes6 Re: antykoncepcja PO 17.07.03, 10:13
        Nie wiem jak ty, ale ja nie ufam w skutecność prezerwatywy w 100%. Stąd moje
        wątpliwości.
    • magda010 Re: antykoncepcja PO 17.07.03, 19:01
      Rzeczywiscie mialam na mysli Postinor, pisalam przedtem komus o Posterisanie na hemoroidy i mi sie pomylilo. Ja tez uwazam, ze myslenie o antykoncepcji po, zanim sie cos wydarzy, jest bez sensu. Ta tabletka ma bardzo duza ilosc hormonow, nie mozna jej przyjmowac byle kiedy i z byle powodu. Jest naprawde awaryjna, zaburza gospodarke hormonalna. Dlatego bardzo sie dziwie, ze nie myslisz o antykoncepcji przed. Prezerwatywa nie jest tak nieskuteczna, jak Ci sie wydaje, poza tym mozesz dodatkowo uzyc globulki, kremu lub pianki antykoncepcyjnej, a takze prezerwatywy z plynem plemnikobojczym. No i mozesz zaczac brac tabletki. To na pewno lepsze niz liczenie na Postinor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka