Gość: as IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 11:11 Czy coś wiecie o tej chorobie, jakie są objawy? Jak się leczy\? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to_jaaa Re: choroba Raynauda 29.10.07, 11:20 www.raynaud.medserwis.pl/nm.asp?p=5,67,8 Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: choroba Raynauda 29.10.07, 11:33 To bol i zblednięcie rąk pod wplywem zimna bądź rzadziej czynnikow emocjonalnych. Moze występować samodzielnie, bądź towarzyszyć innym chorobom. Nieraz o kilka lat wyprzedza pojawienie się objawów innych chorób, zwlaszcza neurologicznych i reumatologicznych ( m.in twardziny, tocznia itp). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: choroba Raynauda IP: 62.121.129.* 29.10.07, 14:55 > To bol i zblednięcie rąk pod wplywem zimna bądź rzadziej czynnikow > emocjonalnych Ściślej biorąc, sekwencja zblednięcie-zasinienie-przekrwienie, której towarzyszy ból. Poza tym choroba Raynauda ma zawsze charakter pierwotny (bez uchwytnej przyczyny), wtórny do innych chorób lub leczenia objaw Raynauda nazywamy zespołem Raynauda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: choroba Raynauda IP: 62.121.129.* 29.10.07, 16:00 Myślę, że poprawna terminologia i tak mało kogo obchodzi i rzeczywiście, w tym przypadku - jest sprawą absolutnie drugorzędną... Odpowiedz Link Zgłoś
kinia235 Re: choroba Raynauda 03.12.14, 21:55 Witajcie, chciałabym prosić o pomoc potrzebuje namiary na angiologoa we Wrocławiu mam chorobę Raynauda i szukam specjalisty a jestem z z innego miasta gdzie nie ma takich specjalistów Odpowiedz Link Zgłoś