Gość: sara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 23:39 Właśnie rozpoczełam kuracje tymi lekami i czuję się po nich fatalnie. Uczucie w przełyku -jakbym gulneła sobie coś żrącego, domestos czy coś a na poważnie to dziwne i nieprzyjemne uczucie, może powinnam je odstawić. Czy ktoś z Was zna te leki??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: gasprid i lanzul... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 07:17 To zależy na co je bierzesz i jakie objawy chcesz zwalczyć. Ja mam przepuklinę rozworu przełykowego i najgorsza dla mnie jest zgaga i bóle (ucisk) w okolicy mostka, a dzieje się to tylko wtedy, gdy nie wezmę rano na czczo leku. Biorę go od wykrycia przepukliny przez gastroskopie 4 lata temu i będę brac do monca zycia. Zaczynałam od ORTANOLu 20mg-był dla mnie bardzo dobry, pózniej lekarka zmniejszyła dawke do 10mg-a ze nie ma ortanolu 10mg to bralam HELICID i równiez byl bardzo dobry, chociaz okazal sie po jakims czasie za slaby. Pozniej dostalam lanzul-jest podobno najbardziej oczyszczonym lekiem, wiec dobry, ale i drogim-bralam 15mg i rzeczywiscie dzialal bez zarzutu. A ostatnio lekarka zapisala mi jego tanszy odpowiednik-LANSOLEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa c.d. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 07:22 Brałam przez tydzien ten LANSOLEK i myslalam, ze zwariuje tak mnie brzuch bolal, zgaga palila, burczalo w zolądku, po prostu cos okropnego. Teraz znowu biore HELICID tym razem 20mg i jest dobrze. Nie wiem o jakie objawy Ci dokladnie chodzi, ale byc moze nie tolerujesz lanzoprazolu tak jak ja. Idz do,lekarza i powiedz jak sie czujesz. Mozliwe, ze to przez to iz lanzoprazol jest slabszy niz omeprazol i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 14:02 witaj, moja dolegliwość to choroba refluksowa. Helicyd i polprazol brałam jednak zadnej poprawy. Gastroskopie robiłam 5 lat temu i teraz dostałam skierowanie na koleja ale muszę czekac rok czasu. Dzisiaj juz czuję się lepiej po tym leku, moze to taka początkowa reakcja organizmu. Myślę, że jest dobrym lekiem bo jak narazie moja dolegliwość nie daje o sobie znać. No właśnie leki są drogie, wydałam 40zł a kuracja miesięczna wyniesie mnie 80zeta ponieważ biorę tabletki 2razy dziennie. Dziwny był ten lekarz gastrolog, zapewniał mnie bez badania, że mam nadżerki w przełyku a te leki je zlikwidują. Boże...czy ja muszę brać te leki przez całe życie? Ponoć specjalny zabieg może zlikwidowac przepukline na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Re: gasprid i lanzul... IP: *.domainunused.net 30.10.07, 22:34 Z tego co wiem to Gasprid zostal wycofany w USA w 2000 roku ze wzgledu na przypadki poważnych powiklan z sercem - ja po nim miałam przyspieszone tętno i kłucia w sercu. Po Lanzulu bolał mnie brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś