2hanah2 08.08.03, 13:50 Mam pytannie do p. doktor lub doświadczonych "ciężarówek": Czy podczas ciąży, jesli zacznę brać preparat witaminowy materne (nie jestem pewna czy prawidłowo podałam nazwę) powinnam odstawić folic? pzdr H. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: materne(a) +/- folic? 08.08.03, 14:30 Niby tak, ponieważ materna zawiera już w swoim składzie kwas foliowy. Ale ja brałam akurat prenatal, który tez zawiera kwas a oprócz tego sam kwas 4 mg. Moja ginka wytłumaczyła mi ,że nadmiar kwasu jest wydalany z moczem i nie kumuluje się w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: materne(a) +/- folic? 09.08.03, 11:20 nie grozi Ci nadmiar wasu foliowego, więc nie odstwaiaj przynajmnije do końca 4 m-ca ciąży - gdy już się wykształci cewa nerwowa dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: materne(a) +/- folic? 10.08.03, 11:30 Nie ma potrzeby przyjmowania foliku, bo 3e maternie jest obecny kwas foliowy. Zresztą przyjmowanie kwasu foliowego jest konieczne raczej przed ciążą i w jej pierwszych dwódh-trzech tygodniach, później wpływa tylko na prawidłową molrfologie, ale nie ma znaczenia jeśli chodzi o zapobieganie wadom cewy nerwowej u płodu Odpowiedz Link Zgłoś