Dodaj do ulubionych

Skurcze w lydkach

12.07.08, 12:22
Od pewnego czasu mam bolesne skurcze w lydkach szczegolnie w nocy i
nad ranem. Czy jest sposob, zeby sie tego pozbyc?
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: Skurcze w lydkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 12:51
      magnez
    • mma_ramotswe Re: Skurcze w lydkach 12.07.08, 14:02
      Uzupełnić magnez. A najlepiej z witaminą B6 w zestawie
      • aneta0303 Re: Skurcze w lydkach 13.07.08, 01:24
        Dziekuje slicznie i pozdrawiam
        • minniemouse Re: Skurcze w lydkach 13.07.08, 06:50
          raczej POTAS. jedz duzo bananow.

Minnie
          • claratrueba Re: Skurcze w lydkach 13.07.08, 07:48
            Powody mogą być: brak magnezu, brak potasu zwykle zw. również z niedostatecznym
            nawodnieniem. Najlepsze są pomidory- zawierają i pierwiastki i wodę. Z tabletek
            aspargin ale te tabletkowe magnezy i potasy wchłaniają się b. słabo. Banany
            zawierają pierwiastków dużo- fakt, ale są b. tuczące. Polecam też "Muszyniankę"
            to chyba jedyna woda mineralna w Polsce o sporej zawartości magnezu. Natomiast
            te pseudo wody mineralne "żywiec zdrój" czy "kropla beskidu" zawieraja mniej
            pierwiastków niż woda z kranu i mogą tylko pogorszyć sprawę.
            • little_emma Re: Skurcze w lydkach 13.07.08, 13:53
              Ja też mam problem ze skurczami w łydkach. Słyszałam opinię, że to od braku magnezu. Ale nie wiem, ile w tym jest prawdy, bowiem często suplementuję magnez poprzez tabletki a skurcze dalej sie pojawiają. Może przyczyna tego jednak jest fakt, że suplementuję go poprzez tabletki, a wtedy, jak to zostało napisane wyżej, słabiej się on wchłania niż gdy podaje się go w postaci naturalnej. Na pewno warto zadbać, aby w diecie znalazły się produkty bogate w magnez, potas i wodę (jak już doradziła claratrueba). I przy okazji zapytać lekarza pierwszego kontaktu o powody takiego stanu rzeczy. Może chodzi jeszcze o coś innego.
              Pozdrawiam
              Emma
    • Gość: xxx Re: Skurcze w lydkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 20:03
      Zrezygnować z tabletek antykoncepcyjnych
      • Gość: k Re: Skurcze w lydkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 14:23
        A gdzie autorka wątku pisze o tabletkach antykoncepcyjnych?
        • Gość: xxx Re: Skurcze w lydkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.08, 22:14
          Zupełnie nigdzie o tym nie pisze, ale to może być powód. Ty
          napisałaś: magnez, a przecież autorka nigdzie nie napisała, że nie
          bierze magnezu
    • kasiak37 Re: Skurcze w lydkach 14.07.08, 22:39
      magnez.
      • Gość: s Re: Skurcze w lydkach IP: *.as.kn.pl 15.07.08, 01:16
        co sie uparlyscie na magnez ... mialam ciagle skurcze w lydkach. dziwilam sie bo bralam codziennie tabletke MAgne b6 ale nie pomagalo. dowiedzialam sie ze jak ma sie niedobor to aby go uzupelnic trzeba brac 3 razy dwie tabletki dziennie. smile bralam miesiac asparagin . Magnez juz jest w normie ale skurcze dalje sa. potas tez w normie... no wiec skad te skurcze sad
        • 41polska51 Re: Skurcze w lydkach 16.01.15, 18:12
          Wlasnie czy na pewno trzeba brac magnez czy potas czy wystarczy w podstawowym wyzywieniu?. Ja od dwoch lat nie mialam skurczy. Dzis wlasnie obudzil mnie straszny bol spowodowany skurczem lydki prawej. Przeanalizowalam, ze dzien wczesniej pilam duzo herbaty, calodzienne stanie na nogach, zmiany cisnienia i bol podbrzusia i jeszcze w ten dzien nie pilam prawie nic. Dodam, ze biore tabletki na nadcisnienie i na choresterol. Na nadcisnienie biore niedawno tak ze nie wiem czy one nie powoduja skurczy. Ale z moich experymentow wyglada ze tabletki na choresterol powoduja u mnie te skurcze ale nie jestem 100% pewna. Wiem ze ludzki organizm jest kazdy inny i ciezki do wykrycia co szkodzi albo czego nie mamy w organizmie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka