Dodaj do ulubionych

PANI DOKTOR PROSZE O WYPOWIEDZ!!!!!

04.10.03, 21:21
lekarz stwierdzil u mnie zespół policystycznych jajników.lecze sie juz 6
miesiecy,biorę siofor 3 razy dziennie,na noc bromocorn.mam 23 lata i
chciełabym zajsć w ciąże ale czy to bedzie mozliwe z moim problemem.dziekuje
za wypowiedz!!!!
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: PANI DOKTOR PROSZE O WYPOWIEDZ!!!!! 07.10.03, 11:12
      nie wiem co to jest siofor?!
      • valkiria11 Re: PANI DOKTOR PROSZE O WYPOWIEDZ!!!!! 07.10.03, 11:22
        pani doktor,siofor500 jest doustnym lekiem przeciwcukrzycowym.substancja
        czynna jest metformina.zaznacze ze nie mam cukrzycy,ale lekarz powiedzial ze
        ta sie stosuje w leczeniu policystycznych jajnikow,czy warto skorzyatac z
        porzdy innego specjalisty??jakie badania powinnam wykonac aby dowiedziec sie
        ze mam owulacyjne cykle?dziekuje pani za odpowiedz
        • iwonka50 Re: PANI DOKTOR PROSZE O WYPOWIEDZ!!!!! 07.10.03, 15:09
          Przede wszystkim czy miałaś badania hormonalne? Bo bez tego ani rusz. Chyba
          jednak nie jest to dobre leczenie. Metforminę lekarze czasem przepisują
          szczególnie otyłym pacjentkom, ale jest to leczenie pomocnicze. Powinnaś mieć
          zrobione USG. Przy stwierdzonym braku owulacji bierze się klomifen
          (Clostilbegyt) na wywołanie jej i pomocniczo Duphaston. Jeżeli to nie pomaga to
          stosuje się hormony przysadkowe lub laparoskopię. Często jednak wystarcza sama
          farmakologia. Pozdrawiam.
          • valkiria11 Re: PANI DOKTOR PROSZE O WYPOWIEDZ!!!!! 07.10.03, 15:53
            dzieki za wypowiedz.tak wiec biore takze duphaston od 17 dnia cylku do 27.w
            tym miesiacu wybieram sie w 12 i 14 dniu cyklu na usg,aby stwierdzic ze jest
            jajeczkowanie.a czy ty mialas albo masz problemy z pco????
            • iwonka50 Re: PANI DOKTOR PROSZE O WYPOWIEDZ!!!!! 07.10.03, 16:09
              Ja nie ale mam koleżankę w pracy, która się z tym boryka. Brała rok Metformax,
              Duphaston i nie pomaga. Najważniejszym tu lekiem jest jednak Clostilbegyt.
              Dobrze, że masz tę kontrolę owulacji bo jest to ważne. W zależności od wyników
              monitorowania lekarz podejmie dalsze decyzje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka