Dodaj do ulubionych

macica dwurozna

10.10.03, 09:23
Dowiedzielismy się, iż zona ma rzadką wadę macicy tj. macicę dwurożną. Żona
jest w 9 miesiącu ciąży. Jak duże jest ryzyko poronienia i co można zrobić,
aby je zminimalizować.
Obserwuj wątek
    • sachib Re: macica dwurozna 10.10.03, 09:50
      "Podciagam wątek"-bardzo proszę o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami osób z
      podobnym problemem.
      • burza_gradowa Re: macica dwurozna 10.10.03, 10:00
        czesc.. od razu zaznaczam -nie znam sie moze za bardzo na sprawach ciaży i
        wplywu budowy macicy na nią, ale tak na logike.. jeśli Twoja żona jest w 9
        miesiacu to gdyby coś miało być nietak, cos mialo nastąpic to juz dawno by się
        to stało. 9 miesiąc to w zasadzie gwarancja sukcesu w tej chwili nawet gdyby
        mialy wystapić trudności przy porodzie to zawsze lekarze mogą sie zdecydować na
        cesarkę, więc ja bym się juz tylko cieszyła, ze lada moment pojawi się na
        swiecie nowa istotka.
        pozdrawiam, życzę powodzenia i z ciekawością czekam na inne odpowiedzi
        • sachib Re: macica dwurozna 10.10.03, 11:06
          Sorry nie w miesiącu tylko TYGODNIU
    • buba1 Re: macica dwurozna 10.10.03, 10:48
      9 miesiąc przy dwurożnej, ho ho, dałeś mi nadzieję że to możliwe. Przygotowuję
      sie do ciąży i jestem pełna obaw, bo też mam taką "urodę".
      Ale słyszałam o zakończonych ciążach blizniaczych przy takiej macicy, każde z
      dzieci miało swój własny róg!
      • sachib Re: macica dwurozna 10.10.03, 11:09
        Sorry wielkie ale z tych nerwów palnąłem głupotę TYDZIEŃ. A może to nie tylko
        życzeniowe myslenie ale przepowiedzenie.
      • sachib Re: macica dwurozna 10.10.03, 11:14
        Aha, trochę jeszcze poszukałem po necie i wygląda na to, że może być różnie.
        Myślę więc, że wszystko będzie O.K. Pozdrowienia, dzięki za odpowiedzź
        • nicol-e Re: macica dwurozna 10.10.03, 12:28
          Hej!
          Też mam macice dwurozna i 9 miesięcznego synka. Nic mi nie groziło- po prostu
          dziecko mialo ograniczone ruchy i nie mogło sie przekręcać- był ułozony
          posladkowo przez ostatnich 5 m-cy i miałam cesarke. o wadzie dowiedziałam sie
          podczas usg- chyba 4-5 m-c ciąży. Podobno 1 kobieta na 100 ma taką wadę,
          podobno nie ma ona wpływu na samo zajście w ciaże, gdyż macica powiększa sie
          dopiero w trakcie samej ciąży i wówczas robi sie zamiast "balonika" cos w
          rodzaju "serca"- aha, zapomniałam, że ja mialam macicę dwurożną z przegrodą
          pozdrawiam- Aurelia
          • sachib Re: macica dwurozna 10.10.03, 12:55
            Dziekuję bardzo!
            Zona się bardzo tym zamartwia, jest w dołku. Twoja wiadomość na pewno doda jej
            otuchy!
    • monika.antepowicz Re: macica dwurozna 12.10.03, 18:46
      Mysle,że skoro juz jest pani w terminie porodu- to wszystko odbywa się
      prawidłowo- przed erą usg kobiety z takimi wadami macicy donosiły ciaze bez
      problemów, czesto sie dowauiadujac otym na przykład przy cieciu cesarski.
      Rzeczywiscie ryzyko poronienia moze być nieco wyzsze ale pozostaja wszelkie
      szanse na prawidłowy rozwój ciazy
      • bogibogi Re: macica dwurozna 12.10.03, 21:11
        A co z podwójną macicą?
    • marlena16 Re: macica dwurozna 13.10.03, 13:54
      moja mama ma dworozna.Zaznaczam ,ze urodzila kilkoro dzieci i zadna ciaza nie
      byla zagrozona poronieniem.Raczej tu krztalt macicy nie ma nic do rzeczy.
      Jednak to co wiem od mamy , to nigdy nie urodzilaby sama tylko z pomoca
      lekarska.Tak jak ona twierdzi zawsze dziecko uciekalo w´" jeden rog"
      macicy.Lepiej by bylo gdyby twoja zona porozmawiala ze swoim lekarzem-
      ginekologiem.On chyba wie najlepiej i napewno twoja zone zapewni,ze nie taki
      straszny diabel jak go opisuja. Zawsze lekarz moze zalecic cesarke,ale nie
      sadze aby byla konieczna w tym przypadku,a twierdze tak na przykladzie mojej
      mamy.Pozdrawiam i powodzenia!
      • sachib Re: macica dwurozna 14.10.03, 09:48
        Dzieki!
        Bylismy u innego ginekologa i rzeczywiście nie ma powodu do aż tak wielkich
        obaw. Bardzo miły Pan stwierdził, iż ryzyko nie jest takie wielkie, jak
        nakreśliła to Pani doktor, u którj bylismy poprzednio. Swoją drogą nie uważam,
        żeby takie straszenie pacjenta było własciwe. Szczególnie żona była przerażona,
        uzyskanymi informacjami. Z Twojego listu wynika, że nawet cc może nie być
        konieczne, bardzo nas to cieszy.
    • sachib Re: macica dwurozna 15.03.04, 16:14
      sachib napisał:

>Dzięki wszystkim za pomoc. Informuję, że jak do tej pory jest wszystko w
      porządku. Aktualnie - 32 tydzień ciąży. Z badania USG wynika, iż nasze dziecko
      jest dziewczynką smile

Dowiedzielismy się, iż zona ma rzadką wadę macicy tj. macicę dwurożną. Żona
      > jest w 9 tygodniu ciąży. Jak duże jest ryzyko poronienia i co można zrobić,
      > aby je zminimalizować.
      • asia.su Re: macica dwurozna 15.03.04, 21:21
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=10948663&a=10948663
        podobny wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka