cosmolinka 09.09.08, 19:37 W zeszły poniedziałek wyrwałam ósemkę u chirurga szczękowego. Dostałam antybiotyk, który po 6 dniach skończyłam a teraz ząb mnie boli jak... Właściwie to nie wiem co mnie boli, ząb, dziura "po" czy dziąsło Czy to normalne? Jak długo będzie bolało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tyssia Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 09.09.08, 20:02 Antybiotyk po wyrwaniu?? pierwszy raz słysze.. ja nigdy nie dostałam. Wez sobie jakies tabletki silniejsze jak boli Odpowiedz Link Zgłoś
duende1 Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 09.09.08, 20:07 ja usuwalam dwie rownoczesnie i po wyrwaniu bolalo bardziej niz przed... antybiotyku nie dostalam, ale wiem, ze czasem daja. moze boli cie tak, bo zrobil ci sie tzw. "suchy zebodol"...? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 09.09.08, 21:53 wiesz tysiu, to moze uslyszysz i ode mnie, mialam rwana siodemke z dlutowaniem 2,5 h wyrywali mi jednego zeba w ruch szly wszystkie narzedzia lacznie z wiertarka skonczylo sie na kilku szwach w miejscu zeba i antybiotyku w jakiejs ogromnej dawce i tak wszystko gowno dalo bo zrobil mi sie suchy zbeodol, wiec czasem ten antybiotyk to koniecznosc... ostatnio po skaplikownaym wyrywaniu osemki dostalam metronidazol, doba i zab przestal bolec... Odpowiedz Link Zgłoś
mearulezz Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 09.09.08, 20:05 moj maz tak mial -za szybko mu odpadl krwiak i zrobil sie SUCHYZEBODOL malo co nie umarl z bolu. wiem ze to malo pocieszajace ale lec kobieto szybko do stomatologa bo nie doczekasz rana jesli to jest to co mial moj piekny. RANY nie chce cie strASZYC tylko zyczliwie ci radze pozdrawiam i zycze poprawy )))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 09.09.08, 21:51 mialam suchy zebodol, porod przy tym to maly pikus, na szczescie to szybko mozna zalatwc nawet na pogotowiu dentystycznym wkladaja cos do srodka i przestaje z miejsca bolec ale kurde bol potworny jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 10.09.08, 07:29 Ja pamietam bolal mni echyba z miesiac Poszlam z bolem wlasnie 8, stomatolog mowil, ze mi wyrwie, ale na moja odpowiedzialnosc, bo 8 wyrywa tylko chirurg. Tak mnie rwal ten zab ze chyba nawet jakby to kowal robil to byloby mi to obojetne. Niestety nie udalo sie i byl wzywany chirurg, bylo dlutowanie itd. Wyszlam po prawie 2h mokra i wyczerpana - nei zakladal szwow, powiedzial ze po 3 dniach sprawdzi, bo moze uda sie bez szwow. Rwalo jak cholerka - antybiotyki plus srodki przeciwbolowe. Ze moja watroba i zoladaek to przezyly to sie dziwie. Mam do wyrwania jeszcze 2 8-mki i sie boje jak diabli Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: na przelomie 2003/2004 roku... 10.09.08, 10:32 usuwalam dwie dolne osemki. z lewa nie bylo zadnych prblemow, ale z prawa... juz wczesniej moja stomatolog( tez chirurg szczekowy) mowila, co mnie czeka z ta nieszczesna osemka. ledwo mowilam, bo mialam szczekoscisk. nie moglam mowic, musialam robic cuda, zeby usta otworzyc, aby cokolwiek zjesc. przez tydzien sie z tym cholerstwem meczylam, ale przeszlo. wszystko co prawa jest do przezycia, ale jesli ten bol bedzie sie ciagnal, odwiedz babke ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmolinka Po rozmowie z dentystą :) 10.09.08, 21:42 Dzisiaj sobie do niego zadzwoniłam i powiedziałam mu jak się sprawy mają. Uspokoił mnie i powiedział, że skoro w nocy śpię i bólu nie czuję a tylko właściwie przy jedzeniu lub tuż po nim to to jest normalne Zresztą przypomniał mi, że uprzedzał, że trochę będzie mnie ona bolała, bo to dolna ósemka a tydzień czasu to za mało aby przeszło. A antybiotyk dał mi od razu, bo już rwąc widział co się dzieje, uprzedził, że będzie obrzęk (faktycznie był) i lepiej abym od razu tabletki jadła to do zakażenia i innych historii nie dojdzie. A mój ból - faktycznie jest do wytrzymania jak ja jedna czy dwie tabletki na dobę wezmę to chyba nie jest źle? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Po rozmowie z dentystą :) 10.09.08, 22:01 To po co szum robisz, jeśli boli cię tylko przy jedzeniu? Trzeba tak było od razu. Ach, rozumiem, efektu by nei było. Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 10.09.08, 22:01 Kilka lat temu wyrywałam siódemkę u chirurga szczękowego (godzina na fotelu, dłuta, piły i inne tajemnicze narzędzia, plus szwy i antybiotyk)- bolało jakieś dwa dni. W zeszłym roku wyrywałam ósemkę u zwykłego stomatologa - zabieg trwał jakieś 10 minut, zero szwów, antybiotyk zbędny, a bolało cholerstwo równe dwa tygodnie. I też się zastanawałam, czy przypadkiem nie zrobił mi się suchy zębodół - ale nie, wszystko było w porządku. Gdzieś na forum wyczytałam, że rana po ósemce bardzo często tak długo boli.. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Wyrwałam ósemkę a boli :( 10.09.08, 22:38 Nie miałaś kiedy tego wątku zakładać,teraz to już chyba padnę ze strachu...Jutro mam wizytę u chirurga i dwie ósemki do wycięcia(wcale mi nie wyrosły) Odpowiedz Link Zgłoś