ewa_r1 21.10.03, 10:04 Dawno temu, gdy byłam pierwszy raz u lekarza ginekologa usłyszałam, że mam małą macicę, co to oznacza? Czy ma to wpływ na przebieg ciąży, czy wiąże się to z jakimś ryzykiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neti87 Re: mała macica 21.10.03, 10:13 Też mam taki problem, choć moja pani ginekolog twierdzi, że po kuracji (brałam hormony w różnych dawkach, a teraz już regularnie biorę) macica urosła. Nie znam się na tym, ale mnie to wystraszyło. Skoro jednak rośnie, to dobrze. Moja lekarka twierdzi, że to nie jest przeszkoda do zajścia w ciążę (ja mam do tego PCO, więc się boję), a po ciąży i porodzie macica już będzie na pewno OK. Tyle mogę Ci pomóc, bo mnie bardziej niestety martwi moje PCO niż mała macica, która jednak urosła (leczenie trwa już ponad 4 lata i był ten plus, że leczenie podjęłam wtedy, gdy jeszcze nie myślałam o dziecku. Obyło się bez stresu dodatkowego). Pozdrawiam. Mam nadzieję, że ktoś Ci pomoże. Jeśli skorzystasz z wyszukiwarki, to znajdziesz takie wątki, już było o tym na Forum! Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: mała macica 21.10.03, 10:37 Ja w/g lekarza mam macice jak u 12 latki, nawet po porodzie. Ciaza i porod bez zadnych problemow. Coreczka tylko juz od 24 tyg byla ulozona glowkowo, bo miala malo miejsca na harce no i skrzywione odrobine stopki (ktore swiczylismy 2 tyg po porodzie i wrocily do normy), bo miala malo miejsca w brzuszku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yolak Re: mała macica 21.10.03, 10:50 przy pierwszej wizycie też powiedziano mi, że mam małą macicę i mogę mieć problemy z zajściem w ciążę. Wcale nie miałam, udało się za pierwszym razem a wcale nie brałam żadnych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: mała macica 21.10.03, 11:17 Spokojnie, też każdy lekarz mówił mi że mam taaaką malutką macicę. Żadnego leczenia nie proponowali, z zajściem w ciąże nie miałam żadnych problemów, teraz kończę 6 miesiąc i wszystko jest ok. Dzidzia ma miejsca ile trzeba, skacze po całym brzuchu jak dzika. Jedyne co może jakoś odbiega od normy to to że przy tych okresach (mam tak od samego początku ciąży) kiedy dostrzegam największe powiększenia brzuszka wtedy miewam silne bóle w dole podbrzusza, jak zaopiniował lekarz - powiększanie się miednicy i innych przyległości. Ale to nic strasznego ani groźnego tylko trochę niemiłe. Ale już niedługo nagroda w postaci dzidzi pozdrawiam, życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek10 Re: mała macica 25.10.03, 14:38 Mnie lekarz też tak powiedział miałam wtedy 21 lat, przepisał mi 3 cykle Diany i więcej nie usłyszałam u ginekologa o małej macicy. A tak się wtedy wystraszyłam! Nie warto się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: mała macica 25.10.03, 14:49 Jeśli wówczas była Pani nastolatka, młodzutką dziewczyną nie ma to znaczenie. Zreszta mała macica nie ma tak naprawde żadnego znaczenia prognostycznego- wazne jest czy zachowane są proporcje między długoscią sjmki i trzonu macicy ( 1:2), jeśli zaś jest małą macica i szyjka dłuższa niz trzon to mozna sie obawiać,mze macica jest tzw hiupoplastyczna i w ciazy moze być powodem wystapienia przedwczesnych skurczy Odpowiedz Link Zgłoś
moniccc Re: mała macica 30.10.03, 23:25 Ja też miałam mała macicę (hipoplastyczną) o wymiarach zaledwie 1,9 na 3,1. Lekarz przy badaniu USG tak po prostu walnał, że mam niedorozwó jmacicy. Przestraszyłam się i rozpłakałam, bo myślałam, że to nieuleczelne, dopóki mi wszystkiego nie wyjaśnił. Przepisał mi Mercilon i po roku brania tego leku mam ładniutką macicę 4,6 na 3,5 Zatem nic strasznego, da sie wyleczyć Pozdrawiam. Monika Odpowiedz Link Zgłoś