Gość: ktosik IP: 91.193.160.* 07.01.09, 14:01 czy na badaniu kolposkopowym można wykryć, stwierdzić HPV??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emka Re: kolposkopia a HPV IP: 91.104.79.* 07.01.09, 14:27 Nie. Badanie pozwala na wykrycie zmian wskazujących na obecność wirusa. Samego wirusa i jego DNA określa badanie-pobiera się wymaz z szyjki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: kolposkopia a HPV IP: 91.193.160.* 07.01.09, 14:55 czyli cytologia moze wykazac HPV?? Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: kolposkopia a HPV 08.01.09, 17:03 Cytologia może pokazać, że w komórkach masz zmiany typowe dla zakażenia HPV. Odpowiedz Link Zgłoś
aniusia_u Re: kolposkopia a HPV 07.01.09, 18:32 nie cytologia nie wskazuje czy ktoś ma HPV! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: kolposkopia a HPV IP: *.chello.pl 07.01.09, 19:04 Żeby stwierdzić hpv robi się test DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka-kajka Re: kolposkopia a HPV IP: 217.153.178.* 08.01.09, 15:22 Zrob test na DNA jak radza inne Panie. W ubieglym roku mialam zle wyniki cytologii (III gr), w badaniu kolposkopowym wyszly w opisie cechy HPV, zrobilam test na HPV i okazalo sie, ze nie wykryto DNA wirusa, potem mialam pobierane wycinki a ostatecznie konizacje szyjki, teraz mam II gr z prawidlowymi komorkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: kolposkopia a HPV IP: 87.105.182.* 08.01.09, 12:10 Ale poczekajcie Ja mialam kolposkopie po takim wyniku cytologii, ktory wykazal komorki ASCUS, i wlasnie w badaniu kolposkopowym lekarz stwierdzil ZNAMIONA INFEKCJI HPV. Oczywiscie to jest diagnoza, a nie pewnik, ale tak stiwerdzil. Zalecil cytologie po pol roku i badanie DNA. Badanie DNA wykazalo, ze istotnie wirusa mam, natomiast tego najmniej groznego, bo ani ten nowotworowy, ani od kłykcin. A pozniejsza cytologia wykazala, ze organizm zwalczyl wirusa i mialam II grupe. Umow sie do DOBREGO lekarza na kolposkopie! Ja bylam u dwoch, pierwszy uznal, ze te zmiany na szyjce, to nadzerka, ktora nalezy wymrozic, ja juz wtedy wiedzialam co nieco o nadzerce i ektopii i poszlam do innego lekarza, z lepszym kolposkopem, ktory nie rysowal mi na kartce, co i jak, tylko zrobil zdjecia, zabronil wymrazania zmian, co do ktorych nie ma pewnosci, jakiego sa pochodzenia. Okazalo sie, ze to rzeczywiscie infekcja HPV, ktora, jak powtorze, organizm zdolal zwalczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: kolposkopia a HPV IP: 91.104.72.* 08.01.09, 13:06 Cytologia!!!! wykazała,że organizm zwalczył wirusa? Nie czaruj.... To może stwierdzić tylko kolejne badanie na DNA wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: kolposkopia a HPV IP: 87.105.182.* 08.01.09, 13:44 Spokojnie, nie denerwuj się Na pewno masz rację, chodzilo mi o to, ze lekarze powtarzali mi, ze nic tu nie pomoze na te "nadzerkopodobna" infekcje na szyjce, ze organizm musi sam. No i dal, mam dobra cytologie, bez ASCUS. Byc moze wirusa w organizmie mam nadal, ale nie ma objawow. Byc moze sie przyczail, a moze juz go nie mam. Clou mojego postu to - do dobrego lekarza na kolposkopie, ona wiele pokaze i wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś