10.11.03, 13:43
DZien dobry!
otoz moj ginekolog przepisal mi tabletki diane35.mam 18 lat.dostalam je na
moje bole(dolegliwosci PMS) przed i w czasie miesiaczki, a takze na
nadmierne owłosienie(szczegolnie na twarzy, szyi, nogach).biore je od
wczoraj wiec jeszcze nic nie moge powiedziec o skutkach ubocznych, ale
chcialabym sie czegos dowiedziec i jakie jest zdanie pani jako lekarki.mam
leczone nadcisnienie (lekiem Bisocard) i jest uregulowane (przecietnie
120/70). czego moge sie spodziewac?czy w moim przypadku cel leczenia moze
zostac osiognety?? prosze o informacje bo ulotka dołączona do diane35 nie
jest wystarczająca , pozatym słyszałam róże opinie i mnie to niepokoi
z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • kamaoka Re: Diane35 11.11.03, 12:19
      dolaczam sie do pyt., rowniez mam 18 lat, diane biore od roku, czy jesli przed
      braniem tabletki mialam bole glowy (moja mama leczy sie na nadcisienienie i tez
      bierze diane), teraz te bole jakby wystepuje czesciej to czy powinanm
      zastanowic sie nad zmiana tabletek?
      jakie sygnaly podczas brania tabletek mozna uznac za niepokajce i powinny
      sugerowac ich zmiane?
      pzdr
      kama
      • morfa1 Re: Diane35 11.11.03, 16:59
        hej ja chyba znam kilka odpowiedzi na twoje pytania
        mianowicie slyszalam ze jesli w czasie brania tych tabletek(zwłaszcza
        dłuzszego) w chwili gdy dochodzi do bolow glowy o podlozu migrenowym (ale to
        rozpozna juz tylko lekarz) nalezy natychmiast przerwac zazywanie diane 35.

i mam pytanie do ciebie kama: jak Twoja mama czuje się z nadciśnieniem i
        diane?? ja mam ta sama sytuacje smile

pozdrawiam smile
        • kamaoka Re: Diane35 14.11.03, 23:51
          przepraszam ze tak pozno odpowiadam, ale troszke zabiegana bylamsmile, zatem moja
          mama czuje sie tak srednio, tzn. nie mysli o zmianie, ale do tego dowiedziala
          sie ze ma chorobe niedokrwienna serca i dalej bierze, zatem u niej stan
          zdrowai ogolny nielaczy sie z tabletkami, nie wiem, teraz sie jej nie moge
          spytac (bo spismile, ale ona juz ma 47 lat, ale ma troszke tradziku rozowatego,
          moze od tego tez bierze, czy zeby hormony na "starosc" no nie wiem, jesli
          dcalej cie to intersuje to napisz a ja sie jej zapytam (w weekand jestem czesto
          an forum, wiec szybko odpowiem)
          Kama
    • kamaoka Re: Diane35 11.11.03, 12:20
      aha, dodam jeszcze, ze zaczelam brac diane nie ze zwzgledu na zla ilosc
      horomonow (co prawda nie mialam ich badanych, ale miesiaczki przed braniem
      mialam bardzo regularne), tylko na jej cene (to ze jest refudnowana) i przy
      okazji chcialam podleczyc tradzik.
      Kama
      • landrynka75 Re: Diane35 11.11.03, 18:22
        Witajcie,
        jesli chodzi o Diane 35, to ja ja osoboscie polecam, ale to zawsze indywidalna
        sprawa kazdej z nas i naszego organizmu.
        Ja zazywalam Diane przez okolo 2 lata i nadal ja zazywam. Czuje sie po niej
        bardzo dobrze. Nie przytylam po niej ani dkg, wlosy sa lsniace, nie
        przetluszczaja sie, cera bez wypryskow, samopoczucie ok.
        Moj lekarz przepisal mi Diane, poniewaz moje miesiaczki byly bolesne,
        nieregularne i testosteron za wysoki (lekki wasik). Z czasem przyjmowania
        Diane wszystko ustapilo i sie uregulowalo. Oczywiscie skutkiem ubocznym jest
        antykoncepcja, ktora chyba w Waszym wieku (18 lat) jest wskazana...
        Ja jestem "troszke" starsza smile i zaczelam myslec o dziecku... ale okazalo
        sie, ze mam pewne zaburzenia hormonalne i potrzebne jest leczenie.
        Czasem sie dzis zastanawiam, czy za dlugie i za wczesne sieganie po hormony to
        dobry wybor. Decyzja zalezy od kazdej z Was.
        Jesli chodzi o nadcisnienie to nie mam pojecia czy Diane ma na nie wplyw.
        Aha, jesli przy braniu tabletek antykoncepcyjnych wystepuja bole glowy
        (migrena) to oznaka zlego dobrania tabletek.
        I ostatnia rada, kontrolujcie regularnie watrobe, jesli zazywacie tabletki
        antykoncepcyjne (proba watrobowa).
        To wszystkie moje radysmile moze sie przydadza.
        Pozdrawiam,
        Magda
    • malwinkax Re: Diane35 11.11.03, 18:26
      Ja też cierpię z powodu owłosienia,mam także nadciśnienie.A lekarz nie chciał
      przepisać mi Diane35,powiedział,że te tabletki są mało skuteczne,przpisał mi
      Microgynon 21.Nie wiem dlaczego on jest przeciwny Diane35.pozdrawiam
    • kingaolsz Re: Diane35 11.11.03, 20:03
      Ja bralam od 16 roku zycia. Powody: zbyt duze owlosienie, bardzo trudny w
      leczeniu tradzik, bolesne, dlugie i silne miesiaczki i antykoncepcja
      pozadana. Jesli chodzi o powyzdze to bardzo dobrze mi sie sprawdzilo, cera
      byla po 4 miesiacach czysta, wloski slabe, miesiaczki lekkie no ale ja jestem
      migrenikiem ( wtedy jeszcze nie wiedzialan o tym) i niestety sprawa sie bardzo
      mocno pogorszyla. Zawsze rowniez mialam wyzsze cisnienie ok. 140/95 a z czasem
      ( na Dianie) wzroslo do nawet momentami 160/110. Obecnie nie stosuje ani Diane
      ani innej tabletki bo na mnie one zle dzialaja.
      Ale jak juz ktoras kolezanka napisala, kazdy organizm jest inny i trzeba wziac
      na to poprawke.
      Zobacz jak bedziesz sie sama czula po 2 czy 3 miesiacach, bo wtedy bedziesz
      wiedziec napewno.
      Aha ja nie przytylam nic.
      Pozdrawiam
      • ainer1 Re: Diane35 11.11.03, 22:18
        Przepisano mi Diane 35 po gruntownych badaniach - hormony w normie, ale tradzik,
        bolesne i nieregularne miesiaczKi.
        Przepisal ja lekarz ginekolog-endoktrynolog, ktory zlecil wszytkie badania,
        wlacznie z USG piersi i macicy.
        Bralam przez trzy lata - pod koniec tego okresu kolejny juz raz zrobilam
        gruntowne badania wlacznie z proba watrobowa - wszystko w normie. W czasie 3
        lat: nie przytylam, miesiaczki byly mniej bolesne (dokladnie krwawienie z
        odstawienia), tradzik ustapil calkowicie.
        Zastaniawialam sie nad zmiana srodka na inny tez dzialajacy antykoncepcyjnie - z
        4 skonsultowanych lekarzy 2 bylo jak najbardziej za dalszym przyjmowaniem Diany
        a 2 niechetnych, ale nie mieli argumentow w postaci moich zlych wynikow. Wiem,
        ze istnieja badania na grupie pzryjmujacych Diane 35 do 3 lat(wyniki pozytywne -
        bez efektów ubocznych), a wiec dalsze przyjmowanie nie jest zdiagnozowane.
        Dodam, ze w drugim cyklu po odstawieniu Diane35 udalo mi sie planowo zajsc w
        ciaze - za pierwszy podejsciem, z czego bardzo sie ciesze.
        Przez miesiac po odstawieniu Diane35 - cera ponownie zaczela sie tluscic, wlosy
        przetluszczac, po zajsciu w ciaze - wszystko sie unormowalo ponownie.
        pozdrawiam,
        Renia
        • morfa1 Re: Diane35 12.11.03, 08:30
          dziekuje ci serdecznie za wpis smileno tak słyszałam jzu tym ze lekarstwa
          lekarstwami a najlepiej i tak sie zdrowieje po ciążysmile ja jednak nie zamierzam
          narazie z tego korzystacsmile

kuracje diane mam narazie zapalnowana na rok wiec moze nie bede miec zadnych
          zlych skutkow ubocznych na cale zyciesmile
      • morfa1 Re: Diane35 12.11.03, 08:23
        dziekuję Ci bardzo za informacjesmile
        no właśnie podstawą jest to że każdy organizm jest inny. no cóż najbardziej
        obawiam się tych skoków ciśnienia ale nie wiem jak Ty ale ja jestem na
        tabletkach na nadciśnienia mam je leczone więc może to jakoś ze sobą się
        dograsmile

a co do tych plusów z tej tabletki to mam nadzieje ze również mi sie
        powiedzie smile
        pozdrawiam
    • monika.antepowicz Re: Diane35 13.11.03, 18:41
      Jeśli ciśnienie jest uregulowane i nie bedzie skakać po zastosowaniu pigułki to
      wydajemi sie,że o ile są wskazania włąsnie ze straony sylwetki hormonalnej to
      właściwie nie ma przeciwskazań do kontynuacji terapii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka