Dodaj do ulubionych

cytologia za 260zl

24.01.09, 21:11
Dziewczyny, byłam u gina w zeszłym tygodniu. Chciałam zrobić cytologię, a oprócz tego przypałętała mi się jakaś infekcja.
No i z racji infekcji o cytologii z panią doktor tylo porozmawiałyśmy, a umówiłyśmy się na następną wizytę.
I okazało się, że moja gin nie robi już 'zwykłej' cytologii, tylko jakąś ekstra, która kosztuje, bagatela, 260zł i starczta na 5 lat.
Słyszałyście o czymś takim? Co to za cytologia na 5 lat???
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: cytologia za 260zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 21:15
      jak cytologia moze przewidywac przyszłość?
    • Gość: Magdalena Re: cytologia za 260zl IP: *.wroclaw.mm.pl 24.01.09, 21:15
      JAKAŚ KOMPLENA BZDURA
    • mmda4o Re: cytologia za 260zl 24.01.09, 21:21
      Jak widzi taką sumkę to jej się jasnowidzenie włączasmile
      a tak na poważnie to pierwsze słyszę.
    • sarenka83 Re: cytologia za 260zl 24.01.09, 21:24
      wow!!! Ta cena rzeczywiscie moze dziwic, ale badanie za nastepne 5 lat jeszcze bardziej!!! Mieszkajac w Polsce musialam robic regularne co pol roczne badanie ginekologiczne i do tego cytologie, poniewaz jestem w podwyzszonej grupie ryzyka jezeli chodzi o zachorowanie na raka(z obu stron w rodzinie choroba wystepowala). Wyjechalam do Angli, gdzie kiedy udalam sie do lekarza ogolnego i poprisilam o cytologie(wyjasnilam daczego), to lekarz byla bardzo zdziwiona i powiedziala, ze "tutaj" nie wykonuje sie cytologii u kobiet ponizej 25 roku zycia(byl m-c do moich 25 urodzin), wiec powiedzialam, ze ten 1 m-c chyba nie zrobi roznicy i nalegam na zrobienie badania.Poza tym przeciez, to wlasnie kobiety do 25 roku zycia sa najbardziej narazone na raka szyjki macicy...Po zrobieniu badania okazalo sie, ze wszytko jest w porzadku, a nastepne badanie wyznaczono na 2011 rok!!!
      Szok !!! wiec teraz widze, ze w Polsce rowniez wprowadza sie podobna "rzecz" Sama nie wiem co o tym sadzic, wiem natomiast, iz aby sie dowiedziec czy jest sie zdrowym czy tez nie trzeba zaplacic az 260 zl , to lekka przesada !!! pozdrawiam
      • sarenka83 Re: cytologia za 260zl 24.01.09, 21:26
        dodam jeszcze tylko, ze tutaj na szczescie wykonuja je za darmo smile
      • Gość: gość Re: cytologia za 260zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 21:48
        > Poza tym przeciez, to wlasnie kobiety do 25 roku zycia sa najbardziej narazone
        na raka szyjki macicy...

skąd takie dane?
    • Gość: hę? Re: cytologia za 260zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 22:00
      czyli niby jaka? taka co mówi - "o, 3 grudnia 2011 roku zachoruje pani"? no, to
      chyba problem raka by się skończył raz na zawsze?
      • sarenka83 Re: cytologia za 260zl 24.01.09, 22:09
        Gość portalu: hę? napisał(a):

> czyli niby jaka? taka co mówi - "o, 3 grudnia 2011 roku zachoruje pani"? no, to
        > chyba problem raka by się skończył raz na zawsze?
        Przepraszam, ale w ogole nie zrozumialam o co Pani pyta?
        Co do poprzedniego postu, nie pamietam skad i nie chce nikogo wprowadzic w blad,
        ale slyszalam lub czytalam, iz wlasnie kobiety do 25 roku zycia sa najbardziej
        narazone na zachorowanie. Byc moze pomylilam sie i chodzilo o szczepionke, ktora
        jest dla kobiet do 25 lat. Przepraszam jezeli sie pomylilam...
        • Gość: hę? Re: cytologia za 260zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 22:12
          pytam jak taka cytologia, co starcza na 5 lat, miałaby niby działać???

a pomiedzy szczepionką a zachorowalnością jest dość zasadnicza róznica - i tak
          się tworzą forumowe legendy

więc chętnie poznałybyśmy dokładne słowa lekarza, bo może tez tak było jak z tą
          szczepionką - głuchy telefon

• Gość: hę Re: cytologia za 260zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 22:16
            no tak, sarenko, przecież to nie było do ciebie - nie widzisz układu postów? ale
            pytanie - jak ta cytologia ma niby działać, wciąz pozostaje otwarte
            • sarenka83 Re: cytologia za 260zl 24.01.09, 22:23
              Oczywiscie, ze nie do mnie smile Mysle jednak, ze pytanie jest dobre! Sama
              chcialabym wiedziec dlaczego kolezance powiedziano, ze nastepne badanie ma byc
              po nastepnych 5 latach, jak rowniez sie zastanawiam dlaczego mnie wyznaczono
              badanie na 2o11 rok(robilam w 2008), czyli za 3 lata, choc jestem w grupie
              zagrozenia... Poza tym mozliwe, ze teraz robia jakies bardziej dokladne i
              zlozone badania wydzieliny, ktore pozwalaja byc bardziej pewnym. Poniewaz rozwuj
              choroby nie przebiega, az tak szybko badanie mozna robic rzadziej???
              • Gość: m Re: cytologia za 260zl IP: *.elk.mm.pl 24.01.09, 22:32
                Też odebrałam cytologię, a tam przy dobrym wyniku napisane,że następna za 3
                lata. Co prawda była na NFZ i nic dodatkowo nie płaciłam. I wiesz co? Nie
                wierzę, że twoja lekarka robi jakieś cudo-cytologię, raczej naciąga cię na spoty
                wydatek.
                • Gość: agiee1988 Re: cytologia za 260zl IP: 79.191.228.* 24.01.09, 22:37
                  to chyba jest juz szczyt sciagania kasy od pacjentki, wrrr crying

ja bym zrobila normalna, szczegolnie ze nie byloby mnie stac na nia(tzn stac
                  moze i mnie, ale po co az tyle pakowac kasy?)

nie slyszalam o takiej cytologi, a nie jestem jakas "madra" w tych dziedzinach
                • kropla_beskidu Re: cytologia za 260zl 24.01.09, 22:45
                  Wynik cytologii odbiera się po kilku dniach. Możesz go otrzymać w dwóch wersjach: opisowej (tzw. system oceny Bethesda) lub w nadal niestety częściej stosowanej u nas klasyfikacji oceniającej wymaz w pięciostopniowej skali według Papanicolau, informującej, którą masz grupę cytologiczną - im niższa, tym lepiej.

Co oznaczają poszczególne grupy w klasyfikacji Papanicolau?
                  I grupa – w rozmazie występują wyłącznie prawidłowe komórki nabłonka płaskiego i gruczołowego. Gdy dostaniesz taki wynik, następną cytologię wykonaj za 2–3 lata.

II grupa – jest najczęściej spotykana, zwłaszcza u kobiet, które prowadzą życie seksualne. Taki rozmaz uznaje się za “niepodejrzany”. Obok komórek obecnych w grupie I są tu także komórki zapalne. Nie widać jednak komórek nieprawidłowych, charakterystycznych dla stanu przedrakowego. Taki wynik często mają kobiety, u których pojawiła się nadżerka. Nadżerkę należy wyleczyć i powtórzyć cytologię. Jeśli lekarz podejrzewa stan zapalny, przepisze środki przeciwzapalne i ginekologiczną kontrolę po leczeniu. Cytologię powtarza się za 1–2 lata.

III grupa - to już wynik zaliczany do “podejrzanych”. W rozmazie widać komórki nieprawidłowe (tzw. dysplastyczne, które mogą się przekształcić w nowotworowe). Cytolog określa stopień dysplazji jako: mały, średni lub duży. To ważne m.in. dlatego, że zmiany małego stopnia są niekiedy wynikiem silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć po leczeniu. Przy średniej lub dużej dysplazji lekarz zleca zwykle dodatkowe badania, np. kolposkopię (oglądanie szyjki macicy przez specjalny przyrząd) lub biopsję (pobranie wycinków z szyjki macicy do badania histopatologicznego, pod mikroskopem).

IV grupa – informuje o obecności tzw. komórek atypowych. Mogą one świadczyć o istnieniu raka przedinwazyjnego, czyli takiego, którego komórki występują na razie tylko w nabłonku. Ten nowotwór wcześnie wykryty jest w 100 proc. wyleczalny.

V grupa – świadczy o wykryciu zmian złośliwych (jest to tzw. rak inwazyjny). Jeśli atypowe komórki nie są liczne i szybko zdecydujesz się na leczenie, masz spore szanse na uratowanie życia.

• sarenka83 do Kropli Beskidu 24.01.09, 22:50
                    Dziekuje Ci Kropelko Beskidu, teraz juz wiem jak to wyglada i teraz tez rozumiem
                    dlaczego badanie zostalo mi wyznaczone dopiero za 3 lata smile
                    Pozdrawiam serdecznie smile
                    • kropla_beskidu Re: do Kropli Beskidu 24.01.09, 23:12
                      Nie ma za cosmile.
                      • elam1 Re: do Kropli Beskidu 25.01.09, 08:34
                        A co oznacza zdania w wyniku:
                        - brak komórek z kanału szyjki,
                        w wyniku opisowym Grupa II i zaproszenie na badania przesiewowe za 3
                        lata.

Podkresliłam to sobie w wyniku ale jeszcze nie konsultowałam.
                        • kropla_beskidu Re: do Kropli Beskidu 25.01.09, 12:32
                          Brak komórek z kanału szyjki - to ocena techniczna rozmazu. Nie można też do końca oceniać zdania wyrwanego z kontekstu, więc to co niżej napisane nie musi oznaczać Ciebie w 100%.
                          System oceny rozmazu cytologicznego u Ciebie zastosowany polega na obiektywnej ocenie komórek nabłonka części pochwowej szyjki macicy. Jeżeli
                          cytolog dopuścił go do dalszego etapu to uznał, że spełnia ostre kryteria
                          amerykańskie (Bethesda) i nadaje się do analizy. Informacja, że jest to rozmaz
                          ubogokomórkowy i że nie widzi w nim komórek szyjki macicy wcale nie oznacza, że
                          jest to rozmaz nieprawidłowo pobrany czy utrwalony. Po prostu informuje lekarza
                          o kryteriach oceny zastosowanej przez patomorfologa/cytologa. Być może lekarz
                          pobierał rozmaz nie szczoteczką tylko wacikiem. Gdyby oceniający miał
                          wątpliwości, zdyskwalifikował by rozmaz lub podwyższył grupę cytologiczną,
                          zwłaszcza, że najprawdopodobniej dysponował informacją o poprzednim wyniku
                          cytologicznym, a wiec zwrócił szczególną uwagę na aktualną cytologię. Widocznie lekarz nie odczuł powodu do niepokoju stąd następna za 3 lata.
                          • elam1 Re: do Kropli Beskidu 25.01.09, 14:46
                            Dziekuję.
    • Gość: gość płynna cytologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 23:32
      Poczytajcie sobie o płynnej cytologii. Badanie kosztuje ok. 250zł, więc pewnie
      to o to chodziło.

Nie wiem, skąd się lekarce to 5 lat wzięło, być może ma to jakieś uzasadnienie.
      • frodolin Re: płynna cytologia 24.01.09, 23:47
        ja miałam robione badanie na obecność HPV kosztowało ok 300 pln,
        robi się go podobnie jak cytologię, czyli pobiera wymaz z pochwy, na
        ulotce którą dostałam od gina napisane było że jeżeli wynik wyjdzie
        negatywny to napewno nie grozi mi zachorowanie (i tu nie jestem
        pewna) przez ok 2-5 lat, oczywiście gin nic nie mówił aby nie
        wykonywać tradycyjnej cytologii, bo przecież nie ntylko HPV wywołuje
        raka, pozdr.
    • fanny Re: cytologia za 260zl 25.01.09, 00:19
      madzix88 napisała:

> Dziewczyny, byłam u gina w zeszłym tygodniu. Chciałam zrobić cytologię, a opróc
      > z tego przypałętała mi się jakaś infekcja.
      > No i z racji infekcji o cytologii z panią doktor tylo porozmawiałyśmy, a umówił
      > yśmy się na następną wizytę.
      > I okazało się, że moja gin nie robi już 'zwykłej' cytologii, tylko jakąś ekstra
      > , która kosztuje, bagatela, 260zł i starczta na 5 lat.
      > Słyszałyście o czymś takim? Co to za cytologia na 5 lat???

Chodzi z pewnoscia o liquid-based cytology. Ale ona powinna byc robiona tak samo czesto jak zwykla, czyli w przypadku dobrego wyniku raz na 3 lata.

f.
      • agiee1988 Re: cytologia za 260zl 25.01.09, 01:37
        >Ale ona powinna byc robiona tak samo czesto jak zwykla, czyli w przypadku
        dobrego wyniku raz na 3 lata.

hmm, a jesli wynik zly to beda "zmarnowane" pieniadze ?!

no to skoro raz na 3 lata sie robi cytologie, to po co ja sobie glowe zaprzatam
        co roku - jak wynik mialam 2(bez dodatkowych wskazan lekarskich)?
        • edor67 Re: cytologia za 260zl 25.01.09, 16:36
          Caraz bardziej naciągają nas lekarze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka