kasia_werr 25.01.09, 21:23 pijecie mleko?słyszałam różne wypowiedzi na temat mleka, złe i dobre.czy w ogole daje cos picie mleka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ??? Re: mleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 21:34 kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,96856,5885397,Bezcenna_droga_mleczna.html Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: mleko 25.01.09, 22:54 Doniesienia są oczywiście sprzeczne Oczywiście, bo raz słyszę, ze dobre, a za chwilę, ze fatalne. Więc trzeba zastosować złotą zasadę - wszystko w umiarze Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: mleko 26.01.09, 10:32 Doniesienia są sprzeczne, bo nie każdy może pić mleko (świeże), niektórzy nie mają laktazy. Moim zdaniem kampania "pij mleko, będziesz wielki" jest szkodliwa z tego właśnie powodu - tym osobom mleko wyrządza więcej szkód niż przynosi korzyści. Wystarczyłoby głosić "pij napoje mleczne" i byłoby OK, bo fermentowane mleko (jugurty, kefiry) może pić niemal każdy (laktoza została w nim rozłożona przez bakterie), a zawartość pożytecznych składników jest w nich taka sama. Wiem, co mówię - w dzieciństwie karmiona mlecznymi zupami (mleko gotowane!) cierpiałam na chroniczne mdłości i brak apetytu oraz ciągłe infekcje. Kiedy zaczęłam w końcu te zupy zwracać, karmienie nimi się skończyło. skończyły się też infekcje, mdłości i zniknęły wystające żeberka (miałam wtedy około 12 lat!). W mojej rodzinie jest sporo osób "bezmlecznych". Więc lepiej uważać i nie zmuszać nikogo do picia mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenna86 Re: mleko IP: *.radzionkow.net 26.01.09, 11:26 Zgadzam się. Pij mleko bedziesz wielki, nie ma nic wspólnego z nauką dzieci zdrowego stylu życia. To czysta komercja, sposób koncernów mlecznych na zarobienie kasy. Osobiście uważam, że każdy szanujący się lekarz nie powinien polecać ludziom picia mleka krowiego, bo nasz organizm nie jest z natury przystosowany do trawiena go. Ja dostałam od mleka nieswoistego zapalenia jelita. Nieuleczalnego. Okazało się, że mam jakąś alergię na mleko, bardzo lekką w tym sensie, że nie miałam żadnych objawów typu wysypki/wymioty a zapalenie stawów (przyczyny choroby oczywiście nikt nie upatrywał się w mleku), która ujawniła się dopiero w wieku dorosłym. Niestety jelito było już tak zniszczone w tym momencie, że już go nie doleczę. Co do jogurtów itd, to nie jest tak, że każdy może je jeść/pić. OK, ktoś z nietolerancją laktozy może sobie na to pozwolić, ale dużo ludzi ma także alergię na tłuszcze mleczne. Wtedy nie wolno spożywać ani jogurtu ani śmietany. Nietolerancja i alergia to dwie różne rzeczy. "Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego to dwa różne stany chorobowe. (...) Najprościej mówiąc alergia (pokarmowa) jest to nieprawidłowa reakcja (odpowiedź) immunologiczna na spożyte składniki pokarmowe (alergeny - białka). W organizmie stwierdza się przeciwciała dla pokarmów wywołujących alergię. Natomiast nietolerancja to nieprawidłową reakcją na pokarm, w którą nie jest zaangażowany system immunologiczny. W nietolerancji nie stwierdza się przeciwciał dla pokarmów ją wywołujących. Rozpoznanie alergii lub nietolerancji jest w diagnostyce dość trudne. Alergii na białko mleka krowiego może towarzyszyć alergia na białka soi i mięsa wołowego. Warto również na pewien czas odstawić produkty zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto). Alergia na białko najczęściej dotyczy dzieci. " Zainteresowanych odsyłam do całego tekstu z dokładnym wyjasnieniem chorób: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=4076 lub www.vegamedica.pl/html/diety/dieta_bezmleczna.html Odpowiedz Link Zgłoś
annataylor Re: mleko 26.01.09, 12:14 a nie zastanawia Was, ze mleko to pokarm dla ZWIERZAT???? nigdy przez mysl Wam nie przyszlo, ze mleko zawiera substancje potrzebna dla rozwoju mlodych krow??? o tym nikt nie mowi... z drugiej strony skoro mleko jest tak dobre, to powinnismy pic raczej mleko ludzkie, a nie zwierzece... Odpowiedz Link Zgłoś