Dodaj do ulubionych

bóle brzucha przed miesiaczka

30.11.03, 23:30
Mam pytanie do wszystkich dziewczyn. Czy odczuwacie bóle podburzusza przed @?
Bo mnie brzuch zaczyna bolec juz jakies 3 dni przed okresem a czasem nawet
wczesniej. To nie sa jakies silne bole, są podobne do miesiączkowych ale
znacznie słabsze i nie towarzysza im zadne plamienia. Mam je co miesiąc, juz
od dawna, ale nie zawsze tak bylo. Zastanawiam sie czy takie bóle są
normalne, czy to sygnal jakichś klopotów. Napiszcie jak jest u was. A moze
Pani Doktor się wypowie jak to powinno byc...
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 01.12.03, 12:49
      mam to samo, tylko, że niekiedy nawet i 10 dni przed miesiączką. kilka dni temu
      byłam na wizycie u ginekologa i on stwierdził, że to mogą być cykle
      bezowulacyjne - nie mam pojęcia dlaczego. mam skierowanie na usg dopochwowe, w
      II fazie tego cyklu, w którym mam bóle. licząc na państwową służbę zdrowia
      chyba się tego nie doczekam i raczej pójdę prywatnie.
      • wanilia33 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 01.12.03, 14:49
        No do 10 dni to jeszcze u mnie nie dochodzi ale 5-6 dni zdarza się. Ale gdyby
        to świadczyło o cyklach bezowulacyjnych, to znaczyłoby że już ponad rok nie mam
        wcale owulacji, bo te bóle odczuwam przed kazdem okresem conajmniej od roku. A
        objawy owulacji jednak obserwuje. Przynajmniej tak mi się wydaje. Więc chyba to
        nie to... Sama nie wiem. W kazdym razie zapytam lekarza przy najblizszej
        wizycie.
        Może ktoś jeszcze sie na ten temat wypowie. Czekam niecierpliwie. Pozdrawiam
        • lilith76 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 01.12.03, 15:37
          niedawno założyłam nieco podobny wątek i jedna z dziewcząt napisała, że u niej
          podobne objawy świadczyły o rosnącym i wchłanianym spowrotem pęcherzyku graffa.
          czyli owulacja jest, ale nie do końca. warto się przejść do lekarza.
      • atlantis75 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 02.12.03, 16:16
        lilith76 napisała:

> mam to samo, tylko, że niekiedy nawet i 10 dni przed miesiączką.

U mnie identycznie 10-12 dni przed

kilka dni temu
        byłam na wizycie u ginekologa i on stwierdził, że to mogą być cykle
        > bezowulacyjne - nie mam pojęcia dlaczego.

Cykle bezowulacyjne sad
        • lilith76 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 02.12.03, 16:26
          zdarzają się gorsze rzeczy. już sobie nawet endometriozę wmawiałam. w
          ostateczności, nie tylko te zrodzone z własnego ciała są do kochania.
        • camaieu Re: bóle brzucha przed miesiaczka 04.12.03, 12:47
          Mam podobnie, ale nie zdawałam sobie sprawy, że mogą to być cykle
          bezowulacyjne. Dlaczego i jak duże jest prawdopodobieństwo, że to właśnie to?
          Czy ktoś wie?
          • lilith76 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 04.12.03, 13:06
            całkiem niedawno pytałam na tym forum dlaczego brak owulacji może powodować ból
            brzucha i nic konstruktywnego nie przeczutałam. dla mnie to dziwne.
            PS: właśnie zaczął boleć brzuch i mam nadzieję, że doczekam się @ w weekend a
            nie za tydzień.
    • liste_k Re: bóle brzucha przed miesiaczka 01.12.03, 17:05
      Ja tez mam takie bóle przed mesiączką i to jest całkiem normalne. Można to
      nazwać "syndromem napięcia przedmiesiączkowego". U mnie takie bóle
      sygnalizują, że za dzień, dwa dostanę okresu. Obserwuj swój organizm, a dużo
      możesz się od niego nauczyć. Pozdrawiam i powodzenia
      • wanilia33 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 01.12.03, 17:31
        No właśnie, ja też zawsze uznawałam to za napięcie przedmiesiączkowe i chyba
        tak rzeczywiście jest smile Ale jak sie człowiek o tych wszystkich chorobach
        naczyta to zaraz zaczyna cos u siebie wynajdywac wink Pozdrawiam
        • fionam Re: bóle brzucha przed miesiaczka 02.12.03, 21:43
          Na pewno trzeba i?ć do lekarza, ja już byłam,zrobił mi usg i okazało się,ze mam
          zespół policystycznych jajników pco ... ale nie wykluczył u mnie owulacji i
          zaj?cia w cišżę...ale na razie muszę poczekać na owulację i będe miała jeszcze
          badania hormonalne w 7 potem 14 i 21 dniu cyklu + wymazy więc zobaczymy
          • wanilia33 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 02.12.03, 22:22
            Tak czy siak wybieram sie do lekarza w poniedziałek. Ciekawa byłam tylko czy te
            moje bóle mogą być powodem do niepokoju, czy nie. Zapytam o to oczywiście
            lekarza. Nie chcialabym tylko wyjść na hipochondryczke jesli to jest norma wink
            Rozumiem, że Ty też miałaś podobne bóle przed @. Czy miałaś jakieś inne, poza
            obrazem usg, objawy pco?
            Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
            • fionam Re: bóle brzucha przed miesiaczka 02.12.03, 23:20
              mialam poczawszy od owulacji-tak ksiazkowo 14 dzien-do samego okresu najgorszy
              byl bol pierwszego dnia krwawienia,a bole bardziej przypominaja objawy
              zapalenia wyrostka
    • mamalgosia Re: bóle brzucha przed miesiaczka 04.12.03, 13:58
      też tak kiedyś miałam - widocznie macica kurczy się już wcześniej. Po porodzie
      minęło
      • anita53 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 04.12.03, 23:44
        Witam
        przed @ ok 5 dni czuje sie "spuchnieta" boli mnie brzuch w okolicach jajnikow,
        ostatnio doszlo do tego plamienie (@dosc obfite czasami z skrzepami). Dodam, ze
        biore caly czas duphaston (ktory podobno ma mi ulatwic zajscie w ciaze) oraz
        bromergorn (przedtem mialam za duzy poziom prolaktyny teraz 3,6 a norma
        zaczyna sie od 3.4). Jak to wszystko ma sie do checi powiekszenia rodziny? Czy
        sa jakies szanse? Podobno mam owulacje-usg. Szczerze mowiac nie wiem co dalej
        robic. Zmienic lekarza?
    • monika.antepowicz Re: bóle brzucha przed miesiaczka 07.12.03, 08:40
      Tak- wiele osób zaczyna miec skurcze macicy juz przed miesiaczką- dzieje sie
      tak gdyz przed miesiaczka maleje produkacja progesteronu gdyż zanika ciałko
      żółte miesiaczkowe - progesteron ma działanie relaksujace macicę i pojawiająsie
      produkowane przez błonę śluzową macicy porosytaglandyny- stad bolesne skurcze
      • osiczka77 Re: bóle brzucha przed miesiaczka 07.12.03, 16:40
        Szczerze mówiąc mam bóle na 3,4 dni przed @ od kiedy pamiętam i nigdy się nad
        tym nie zastanawialam, zawsze odbieralam to jako znak że @ sie zbliża... Mialam
        juz USG i inne badania z powodu innych dolegliwosci i nikt nie zwróci uwagi na
        jakiekolwiek nieprawidowości, które mogyby spowodować te bóle i myślę ze Pani
        doktor ma 100% racji poprostu te bóle są normalne.

Pozdrawiam
        • kariba Re: bóle brzucha przed miesiaczka 07.12.03, 21:55
          Ja też uważam, że bóle przed miesiączką to objaw napięcia przedmiesiączkowego.
          Gdyby było inaczej to znaczyłoby, że przez wiele lat nie miałam owulacji.
          Dopiero kiedy skończyłam 29 lat (dokładnie w sierpniu tego roku)zdarzyło mi się
          dwa razy nie mieć bólu przedmiesiączkowego tak bolesnego jak kiedyś. Wydawało
          mi się że to właśnie były cykle bezowulacyjne.Nie wiem jednak co teraz o tym
          sądzić. pozdrawiam kariba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka