IP: *.chello.pl 12.05.09, 00:26
Od urodzenia jestem alergikiem.
Ale od kilku miesięcy walczę ze straszną alergią (chyba jest to alergia, tak została postawiona diagnoza). Niestety mam ją na powierzchni wewnętrznej dłoni. Lęczę się u dermatologa (byłam u kilku). Maści sterydowe niestety pomagają na krótko. Często pod skórą robią mi się pęcherzyki, które potem pękają tworząc bolące i trudno gojące się rany. Bardzo dbam o ręcę, myję tylko specjalnym mydłem, natłuszczam. Muszę się przyznać, że dobija mnie ta sytuacja, leczenie daje słabe efekty, choć minął już ponad rok. Martwię się, czy to jest na pewno alergia. CZy ktoś może miał lub ma podobną sytuację? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Inka Re: AZS? IP: 80.50.238.* 12.05.09, 09:58
      mam dokładnie to samo.
      Byłam u lekarza, zdiagnozował atopowe zapalenie skóry.
      Po maści którą mi zapisał jest lepiej
      Polecam wybranie się do alergologa. Ja chodziłam tez dość długo do dermatologa,
      który niewiele mi pomógł.
      Jeśli jesteś z Warszawy polecam wizytę u dr. Zawiszy - drogo, ale skutecznie
      Pozdrawiam
      Inka
      • Gość: Gaba Re: AZS? IP: *.genericrev.cantv.net 12.05.09, 10:53
        Ja dostalam od dermatologa skierowanie do alergologa i sie okazalo, ze mam AZS i
        praktycznie takie same objawy, jak Ty. Dostałam maść, co prawda na bazie
        sterydów ale bardzo pomaga, do tego leki przeciwalergiczne i masę zaleceń, co do
        pielęgnacji. Gorzej, że mam dziecko, któremu tez sie takie zmiany zaczynają
        pojawiać i podejrzewam, że to to samo. Kąpiele w krochmalu bardzo pomagają,
        trzeba pamiętać żeby nosić przewiewną, bawełnianą odzież, nawet pościel mieć
        delikatną, najlepiej kupić przeciwalergiczną. Moj synek ma Feretti, jest
        idealna, z włóknem kukurydzianym, ale niestety tylko dla dzieci. Ja mam Estiq,
        też ok, ale nie tak fantastyczna. Musisz zrobić testy alergiczne i bardzo
        obserwować się, kiedy się reakcja nasila i starać się eliminować alergeny. Co do
        lekarzy może się przyda:
        www.atopowe.pl/lekarze/specjalizacje/alergolog/
    • Gość: gość Re: AZS? IP: *.chello.pl 14.05.09, 14:40
      dziękuję Wam za pocieszenie i rady. Niestety, u mnie stres jest bardzo silnym katalizatorem. Każdy stres od razu przekłada się na pękające ręcę. Macie racje z ubraniami- ja na przykład nie mogę nosić ubrań z wełny jak mam "atak". A czym smarujecie ręcę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka