Dodaj do ulubionych

Endokrynolog dla 16 latki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 11:43
Pilnie poszukuje dobrego endokrynologa dla mojej 16-niej córki.
Córka ma okres od 12 roku życia. Nie współżyła jeszcze.Często ma
duże przerwy. Teraz nie ma 3 m-c okresu. Ma uderzenia goraca i bóle
głowy. Byłam z nia u gin. Jajniki ma zdrowe, a endometrium tylko 3.
Pani gin powiedział mi że musi jej podac za 2 tyg. hormon na
wywołanie. Ja nie pozwolę jej podać bez wstepnego zbadania poziomu
hormonów.
Mojej koleżanki córce podano właśnie tak hormony i doszło do udaru
mózgu. Dziewczyna jest pod stałą kontrola lekarza i podejrzeważ że
nigdy nie dojdzie do siebie.
Nie chce piopełnic takiego samego błędu z moją córką. Proszę
podpowiedzcie jakiegos dobrego endokrynologa w Warszawie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: HMM Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.kalisz.mm.pl 01.06.09, 13:34
      Najpierw póki znajdziesz endo zrób na własną rękę badania w kierunku tarczycy
      Tsh, Ft3 i Ft4, oraz Prl (prolaktynę).
      • Gość: Iza Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 14:13
        Dzięki za odpowiedz. Zrobię tak jak piszesz chociaz te podstawowe
        badania. Pozdrawiam
        • Gość: HMM Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.kalisz.mm.pl 01.06.09, 14:24
          Ja swoje pierwsze okresy też miałam i po 55 dniach i po 40, a potem 28-34 dni i
          lekarze zbagatelizowali ten problem, a okazało się, że po pierwszym okresie
          zrobił mi się torbiel na jajniku. Obecnie jak mam jakieś wahania w okresie od
          razu robię tsh gdyż, choruję na zapalenie tarczycy typu Hashimoto i
          niedoczynność. Pozdrawiam.
          • Gość: Iza Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 14:48
            Ja sie właśnie obawiałam że będzie torbiel. Ja mam tendencje do
            torbieli i córka może mieć to samo.Ginekolog powiedziała mi że
            dziewice nie mogą mieć torbieli na jajnikach. Tu gdzie mieszkam to
            nie mam zaufania do lekarzy , oni nie robią podstawowych badań tylko
            prykują od razu hormony.
            • bystra_26 spokojnie 01.06.09, 15:23
              Pakowanie hormonów w 16-stolatkę to pomyłka. Warto pójść do
              zdroworozsądkowego lekarza i wykluczyć choroby tarczycy czy
              podwyższoną prolaktynę.

To, że córka miesiączkuje od 4 lat nie oznacza wcale, że powinna
              mieć już regularne cykle (do 10 dni różnicy w roku). Od pierwszego
              krwawienia nawet przez 2 lata cykle mogły być bezowulacyjne, bo
              szacuje się, że pierwsza prawdziwa poowulacyjna miesiączka pojawia
              się średnio po 1,5 roku po pierwszym krawieniu. /dobrze to tłumaczy
              książka "Ja i mój cykl" Roetzera/ Dopiero po około 5 latach
              owulacyjnych cykli układ hormonalno-płciowy jest dojrzały.

3 miesiące przerwy to dużo, ale w tym wieku może być zupełnie
              normalne. Nawet dorosłe kobiety, z w pełni ukształtowanym układem
              hormonalno-płciowym (powyżej 25 lat) mają czasami mocno wydłużone
              cykle, bo tak organizm reaguje na chorobę, wyjazd, schudnięcie
              (!!!), nieregularny tryb życia (dłuższe niedosypianie potrafi nieźle
              rozregulować cykle), niezblinsowaną dietę itd.

Zastanówcie się z córką, czy w ostatnich 3 miesiącach nie miała
              takich zakłóceń, bo zwykle gdy mijają, cykle się normalizują.

www.iner.pl; zakładka NPR
            • Gość: HMM Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.kalisz.mm.pl 01.06.09, 16:21
              O kur*a to chyba największa głupota jaką słyszałam, że dziewice nie mogą mieć
              torbieli...ja okres dostała w wieku 12 lat i 2 miesięcy i znana profesor (po
              późniejszej historii) pow., że u mnie torbiel pojawiła się właśnie po pierwszym
              okresie...Boże głupota lekarzy jest porażająca. Obecnie mam 28lat i raz na 2/3
              lata mam torbiel (u mnie obecnie objawem torbieli są mdłości i zaburzony cykl).Pzdr
              • Gość: Iza Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 09:28
                Ja równiez uważam , że to głupota. Ale oni sie uważaja za
                najmądrzejszych i co zrobić. Nie można im nic powiedzieć. Coraz
                bardziej martwie sie o córkę. Wczoraj miała jakieś plamienia
                brązowe . Może zbliża sie miesiączka.Chociaz na usg - endometrium
                wyszło 3 , czyli za mało żeby wystapiła miesiaczka. Wezmę
                skierowanie w tym tygogniu na hormony tarczycy. Zobaczymy co tam
                wyjdzie. Może to to jest przyczyną.Pozdrawiam.

• and-a Re: Endokrynolog dla 16 latki 02.06.09, 09:50
                  Skierowanie lekarz da Ci najwyżej na TSH, dobrze byłoby (ktoś już o
                  tym pisał) zrobić też FT3 i FT4 (nie t3 i t4!!!).Niestety płatne!
                  Moim zdaniem rozwiązaniem byłby na tym etapie dobry lekarz ginekolog-
                  endokrynolog, ewentualnie jak wyniki tarczycowe wyjdą dobre (w
                  normie nie koniecznie oznacza,że wszystko ok, kwestia interpretacji
                  przez doświadczonego lekarza i analizy objawów)-ginekolog.
                  Poczytaj fora, posprawdzaj, bo inaczej i Ty i córka wpadniecie w
                  nerwicę, a ty trzeba diagnozy i działania, może okaże się,że
                  leczenie jest proste (oby!).

powodzenia
                  Anda
                  • bystra_26 po co płacić? 02.06.09, 10:17
                    Anda, nie nakręcaj medycznego biznesu. Po coś te składki płacimy i
                    coś z tego powinniśmy mieć.

Lekarz pierwszego kontaktu lub gin mogą skierować na bezpłatne tylko
                    TSH, ale jak zobaczą niepokojący wynik, to kierują do endo, a ten
                    może juś wystawić bezpłatne FT3 i FT4. Idealne TSH i brak objawów
                    klinicznych nie są przesłanką do dalszej diagnostyki chorób tarczycy.
                    • Gość: and-a Re: po co płacić? IP: 195.117.29.* 02.06.09, 10:29
                      Nie nakręcam, nie mam w tym interesu. Może gdzieś są lekarze
                      kierujący w ramach państwowej służby zdrowia na FT3 i FT4,ale ja o
                      nich nie słyszałam (na forum tarczyca też pewnie taka opcja wzbudzi
                      wesołość).Ja akurat jestem przypadkiem TSH w normie i problemów z
                      przemianą t4 w t3, więc jak są zaburzenia hormonalne to szuka się
                      przyczyny gdzie można...

pzdr
                      Anda
                      • Gość: Iza Re: po co płacić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 11:33
                        Właśnie rozmawiałam z pania doktor - pediatrą. Powiedziała mi że
                        może mi dac tylko skierowanie na badanie TSH. Trudno za te pozostałe
                        zapłacę. Musze je zrobić. Naprawde nie znacie jakiegoś dobredo
                        endokrynologa w Warszawie???? A w Centrum Damiana? Ja tam sie leczę
                        u ginekologa , ale nie znam godnego polecenia endokrynologa.
                        • and-a Re: po co płacić? 02.06.09, 11:37
                          Ja jestem akurat z Gdańska, więc tu nie pomogę. Poszukaj może na
                          forach kogo polecają albo jeśli masz zaufanego lekarza niezależnie
                          od specjalizacji to po prostu pójdź do niego z tekstem,że
                          potrzebujesz pomocy, masz do niego zaufanie i czy mógłby Ci kogoś
                          odpowiedzialnie polecić.
                          U mnie to działa.

powodzenia!
                          Anda
                        • bystra_26 o Damianie 02.06.09, 11:48
                          Wybierz kogoś, kto jest i endo i ginem.

Napisz do mnie maila, to Ci o kilku nazwiskach napiszę.
                          • Gość: Iza Re: o Damianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 13:00
                            Znam tylko dr Załucką. Ona jest gin.-endo. , ale nie wiem czy do
                            niej się z tym udawać. Ona szuka najpierw przyczyny dopiero daje
                            leki. Tylko jest bardzo niedostępna . Szukam w internecie może
                            jeszcze kogos znajde. Pozdrawiam
                  • Gość: HMM Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.kalisz.mm.pl 03.06.09, 20:41
                    100% racji. Tsh może być w normie ale Ft3 lub Ft4 nie teges... Ja płacę za tsh
                    18zł i za Ft3 lub Ft4 20zł w zależności jakie badania mam robić. I ja właśnie
                    leczę się u ginekologa-endokrynologa i endo w innej przychodni ale i tak
                    ostateczne zdanie ma engo-gin,
                    • Gość: Iza Re: Endokrynolog dla 16 latki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:20
                      Witam! Własnie byłam z córką u pediatry. Dostałam skierowanie na
                      TSH, FT3 FT4. Pani doktor pileciła mi endokrynolagów na Karowej.
                      Znalazłam kilku lekarzy: Kunicki, Skórzewska i Radowicki. Może
                      znacie kogoś z nich co jest godny polecenia. Najlepsze opinie mna
                      KUNICKI.Pozdrawiam
                      • maranka Re: Endokrynolog dla 16 latki 04.06.09, 16:37
                        moją córkę z torbieli wyleczyła dr. Anna Dąbrowska- Jakubiak gin.
                        endo. wiem , że zajmuje sie w szpitalu właśnie młodymi dziewczynami,
                        przyjmuje na Łuckiej i w przychodni na Rondzie Babka naprzeciwko
                        Arkadii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka