Dodaj do ulubionych

problemy z pamięcią

IP: *.centertel.pl 16.06.09, 11:35
Witam, chciałabym się poradzić w sprawie kłopotów z pamięcią.
Zauważyłam, że od pewnego czasu- mniej więcej kilka miesięcy, dużą
trudność sprawia mi zapamiętywanie i przypominanie sobie pewnych
algorytmów,kodów, nazw, nazwisk, zapominam słów w rozmowie. Zaczyna
mnie to coraz bardziej martwić, może ktoś wie czym to może być
spowodowane i jak mam sobie pomóc? dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: green Re: problemy z pamięcią IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.09, 12:07
      Gdy miałam problemy z przysadką, nie potrafiłam normalnie rozmawiaćuncertain Brakowało
      mi słów, ciężkawo mi się myślało. Niedoczynność przysadki spowodowała objawy
      menopauzy. Może w tym tkwi przyczyna?
      • Gość: naomi Re: problemy z pamięcią IP: *.centertel.pl 16.06.09, 12:20
        menopazua? mam 27 lat....a jakie badania powinnam zrobić?
        • Gość: green Re: problemy z pamięcią IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.09, 13:08
          Raczej pójść do lekarza. Ginekolog mógłby wykluczyć, czy ma to związek z
          menopauzą. Jeżeli on nie znajdzie powodu Twoich problemów z pamięcią, idź do
          rodzinnego. Może wystarczą leki typu ginkofar, poprawiają ukrwienie mózgu.
          Moją "menopauzę" miałam w wieku 26 latsmile
    • just-for-fun Re: problemy z pamięcią 16.06.09, 13:08
      Na początek podsatawowy zestaw badań - krew, mocz, tarczyca,
      hormony. A dopiero jak lekarz zobaczy wyniki i będą nieodpowiednie
      to on zleci konkretniejsze badania.
      Zacznij łykać magnez i jedz dużo orzechów, one wpływają na pamięć.
      • amoremio7 Re: problemy z pamięcią 16.06.09, 21:58
        zbadaj tarczycę
    • Gość: naomi Re: problemy z pamięcią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 14:51
      nie, nie miałam żadnej operacji. Dzięki za pomoc,na pewno zrobię badania
    • marzena604 Re: problemy z pamięcią 17.06.09, 22:21
      Nie jesteś przemęczona? Ja tak mam po kilku tygodniach (czasami nawet
      kilka dni wystarczy) niedosypiania, siedzenia do późnej nocy, ślęczenia
      przed komputerem, wstawanie wcześnie i ciągłej bieganiny. Mi pomada
      kilka dni odpoczynku (zwykle weekend to za krótko, chyba, że jest
      długi).
      Pozdrawiam
      • Gość: lejdi111 Re: problemy z pamięcią IP: 195.205.12.* 19.06.09, 09:30
        a może to przez stres? W moim przypadku tak było. Długotrwała stresująca
        sytuacja doprowadziła do kłopotów z pamięcią do tego stopnia że mówiłam a nagle
        zapominałam na jaki temat mówię i co chcę powiedzieć dalej brrrr. Pozbyłam się
        stresa a pamięć wróciła(na szczęście).
        • Gość: psotka Re: problemy z pamięcią IP: *.chello.pl 19.06.09, 11:17
          Pewnie stres. Miałam tak, to był koszmar. Do lekarza poszłam jak zabłądziłam pod domem. Podejrzenie demencji starczej wykluczono (kilka badań w tym i tomografia mózgu). Zmieniłam pracę i po pol roku wróciłam do normy ale nie powiem czasami jak się zdenerwuję to cholerstwo wraca.
          Może być przyczyną brak witaminy b12.
          • Gość: wera Re: problemy z pamięcią IP: 188.33.4.* 15.07.09, 13:42
            Ten stres wydaje mi się tu jak najbardziej prawdopodobny... Bardzo ważna jest
            też odpowiednia ilość snu, jak i właściwa dieta- więc może na początek tu
            zacznij szukać przyczynysmile
            Powodzeniasmile
            • Gość: po przejściach Re: problemy z pamięcią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 15:27
              Ja miałam tak dwa razy - raz, przy problemie z tarczycą, drugi -
              przy kandydozie (poantybiotykowe wyjałowienie spowodowało przerost
              drożdżaków w jelitach - mówiąc po ludzku - grzybicę jelit). Częsta
              przypadłość, nieudolnie diagnozowana.
              Wybrałam się do lekarza, żeby mu powiedzieć, że mam problemy z
              pamięcią - czytałam to z kartki, którą zapisałam ,,dla pamięci''.
              Tyle że ,,ściągę'' zostawiłam w domu (bo zapomniałam), przypomniało
              mi się - więc wróciłam i... zapomniałam po co. Napatoczyłam się na
              nią w końcu przez przypadek i cała skomplikowana operacja
              powiadomienia lekarza o problemach z pamięcią zakończyła się pełnym
              sukcesemsmile. Lat miałam 31. Poczytaj forum candida.
    • steniaj666 Re: problemy z pamięcią 17.07.09, 18:15
      Ja również mam ten sam problem. Co robić .
      • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 23:41
        Na stronie memo.pl jest dużo info na temat pamięci. Jak dla mnie najważniejsze
        jest codzienne ćwiczenie pamięci, w tym jest trochę podobna do mięśni tongue_out
      • Gość: mariancik Re: problemy z pamięcią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:52
        Miałem podobny problem. Znalazłem portal www.memo.pl i tam trochę jest
        informacji o pamięci. Zrób też badania i skonsultuj się z lekarzem.
        • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.nat.student.pw.edu.pl 23.07.09, 03:44
          Wizyta u lekarza nie zaszkodzi smile Odpowiednia dieta, dużo snu i praca nad
          pamięcią. Tak można sobie oszczędzić sobie wielu problemów na starość.
          • wintage100 Re: problemy z pamięcią 23.07.09, 09:45
            a napewno nie zaszkodzi, racja, ale to chyba teraz normalne ze w
            tym pędzie się zapomina czesto np gdzie klucze czy że ktos o coś
            prosił, niestaty często też tak mam smile,,,wiazanie supełków nie
            pomaga,,
            • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.nat.student.pw.edu.pl 24.07.09, 03:31
              Ja kiedyś w jakimś programie usłyszałem sposób na nie gubienie kluczy. Najlepiej
              zapamiętać jakiś charakterystyczny przedmiot przy którym kładziemy klucze. Na
              przykład zielona ramka do zdjęcia, albo żółta doniczka, a nie kominek, czy
              parapet. Potem mózg dużo łatwiej kojarzy. Po jakimś czasie wchodzi w nawyk.
              Pamięć bardzo wdzięcznie reaguje na treningsmile
              • wintage100 Re: problemy z pamięcią 24.07.09, 11:32
                a to dobry sposób, akurat z kluczami to ja mam już taki nawyk że wchodzę do
                domu, zamykam na górny zamek, a klucz do dolnego zamka, w ten sposób zawsze wiem
                gdzie jest smile
                a jak zdejmuję biżuterię to mam jedno miejsce, taki kuferek gdzie odrazu
                odkładam, inaczej pojawia się problem... gdzie ja to mam...
                • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.nat.student.pw.edu.pl 24.07.09, 23:40
                  Ja też mam takie miejsca w pokoju, nie cierpię jak ktoś mi posprząta moje
                  rzeczy, bo wtedy nic znaleźć nie mogę tongue_out
                  A co do ćwiczenia pamięci to świetne są gry logiczne. Takie jak w ćwiczeniach na
                  stronce memo.pl .
    • Gość: Maylea Re: problemy z pamięcią IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.09, 23:53
      Mam to samo, jest to strasznie denerwujące o tyle bardziej, że nigdy nie miałam
      z tym problemu, a teraz, pomimo czytania wielu ksiażek, czasem mam wrazenie, ze
      nie potrafie sie wysłowić, bo nie pamietam słów, zanim cos powiem to poprzedzę
      to serią "yyy", pomimo, że chodzi mi np. o odkurzacz czy coś sad A wyniki
      podstawowych badań mam w normie, nie wiecie, co jeszcze mogłabym badać?
      Zauwazyłam, że jak biorę magnez, to trochę gorzej się czuję sad Jestem też w
      trakcie badań serca, bo moge mieć jakies problemy z zastawkami. Macie jaieś
      pomysły? sad
      • Gość: wintage100 Re: problemy z pamięcią IP: *.centertel.pl 26.07.09, 12:36
        mnie też czasami zdaży się że brakuje slowa,,zastanawiam sie moment
        i jakos idzie, lub czyjeś imię czy nazwisko,,,w pracy szczególnie to
        denerwujące bo chce sie coś ladnie składnie i szybko powiedzieć a
        wychodzi czasem yyy, aaa
        • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 14:00
          To, że wypadnie komuś słówka to chyba całkiem normalna sprawa. Jeżeli to zdarza
          się częściej, to może to powodować całkiem sporo rzeczy. Zmęczenie, nieregularny
          tryb życie, zła dieta, mało snu. Odwiedź stronę memo.pl, tam jest co nieco na
          temat.
          • mariankcn Re: problemy z pamięcią 27.07.09, 18:26
            ta stronka memo.pl spoko jest. Ja używam kalendarza.zapisując i przeglądając
            więcej pamiętam i ćwiczę pamięć. Będę grał w te gry z tej strony
            • Gość: wintage100 Re: problemy z pamięcią IP: *.centertel.pl 27.07.09, 22:58
              a tak te ćwiczenia niezłe sa na stronce,,, a i uporządkowanie tez
              dużo daje,,, ważne informacje czy rzeczy zawsze w tym samym
              miejscu wink0
            • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 14:32
              Regularny tryb życia pomaga, ale zapisując na kartkach zwalniasz pamięć z
              obowiązku pewnego. Lepiej zapamiętywać, mniejsza gwarancja, ale za to ćwiczenie
              dla pamięci
              • Gość: wintage100 Re: problemy z pamięcią IP: *.centertel.pl 28.07.09, 21:31
                tak to racja,
                ale generalnie fajnie że jest taka stronka i że prowadzone sa różne
                akcje i programy informacyjne, i że znani ludzie nie boją się o tym
                mówić i utożsamiać z problemem
                • Gość: lalamidowawa Re: problemy z pamięcią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 22:54
                  Bardzo dobrze że są, trochę się ludzią rozjaśni.O tym memotropilu słyszałem
                  że lekarze na poprawę pamięci przepisują i jest nizły. Zauważyłem u mojej
                  samotnie mieszkającej dalekiej ciotki objawy pogorszenia pamięci i chyba się
                  przejdę i zapytam o ten lek. Może ktoś o nim słyszał?
                • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.07.09, 12:33
                  Rozpowszechnianie informacji na temat problemów z pamięcią, oraz pokazanie
                  społeczeństwu, że jest to problem powszechny, jest potrzebne. Jeżeli osoby
                  starsze dowiedzą się, że można poprawiać swoją pamięć, i jest to problem
                  powszechny, może zaczną pracować nad tą pamięcią.
                  • Gość: Wintage100 Re: problemy z pamięcią IP: *.centertel.pl 29.07.09, 22:31
                    Oczywiście święta racja, takie programy czy akcje społeczne sa
                    potrzebne, a jeśli jeszcze biorą w nich udział osoby znane i
                    lubiane, w tym wypadku jak Pani Beata Tyszkiewicz, ma to swoje
                    znaczenie,,, co do leku ktory byl wspomniany to sama jestem ciekawa
                    czy dobry, myślę tu o swojej babci,,tylko nie wiem czy z lekami na
                    nadcisnienie mogla by go brać,, ale przy okazji wizyty u lekarza
                    poproszę żeby zapytała
                    • mariankcn Re: problemy z pamięcią 30.07.09, 19:14
                      Osoba medialna zawsze bardziej przekonuje ludzi. Memotropil jest dobrym lekiem,
                      który poprawia krążenie w mózgu..Lekarza na pewno dobierze odpowiednio. Ale
                      jeśli chodzi o pamięć to pamiętaj że musi to być specjlista
                      • Gość: Raiss Re: problemy z pamięcią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 22:24
                        Ja w ogóle jestem za tym, żeby zawsze chodzić do specjalisty. Szczególnie, że
                        teraz nie jest to wyjątkowo drogie, a specjalistyczne poradnie są coraz częściej
                        spotykane. A leki pobudzające krążenie mózgu pomagają poprawiać pamięć, ale
                        jednak trzeba nad tym popracować. Same leki nic nie dadzą
                        • Gość: wintage100 Re: problemy z pamięcią IP: *.nette.pl 30.07.09, 22:33
                          Jeśli leki to dokładnie tylko po konsultacji ze specjalistą,,, bo
                          tak sami to jakieś tam witaminki, magnezy i inne możemy sobie
                          brac,,, ale moim zdaniem są to tylko takie tzw placebo,, bardziej
                          wpływa na podświadomość niż pomaga,a prawdziwy lek musi być
                          sprawdzony i zbadany.
                          • Gość: kalafiorek Re: problemy z pamięcią IP: *.nette.pl 09.08.09, 14:09
                            a tam mnie żadne magnezy nie pomagały,,,może inne leki
                          • wintage100 Re: problemy z pamięcią 09.08.09, 14:11
                            zgadza się w trudnej sytuacji magnezy czy inne mogą nie pomóc,
                            dlatego najlepiej do lekarza
                            • Gość: zapominalska Re: problemy z pamięcią IP: *.centertel.pl 10.08.09, 22:02
                              lekarz lekarzowi nie rowny tak naprawdę jak trafić do dobrego
                              specjalisty? który nie powie mi cytuję: że "głowa jest po to by
                              bolala", to odnosnie problemów z pamięcia i migrenami
                              • mariankcn Re: problemy z pamięcią 12.08.09, 20:33
                                sa juz odpowiednie portale gdzie mozna sie poradzic czy dany lekarz
                                jest dobry. Czasami warto sie przejechac kawalek do fachowca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka