Dodaj do ulubionych

czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze

IP: *.21-79-r.retail.telecomitalia.it 27.07.09, 01:48
witam
Kochani od ponad roku lecze sie na nadczynnosc tarczycy.Dlugo nie bylo
poprawy, dopiero w czerwcu cos drgnelo.
Przedstawiam wam moje wyniki
FT3 - 2,73
ft4- 10
tsh- 0,71

Moj lekarz uznal, ze moglabym sie zdecydowac na dziecko, ale musialby mi
podawac jakas dawke leku. o karmieniu moge zapomniec. i teraz szukam
informacji. wiem ,ze kazdy organizm jest inny, chora przebiega roznie ,a
przede wszystkim nie leczy sie ludzi przez internet. Mimo tego chcialabym
uzyskac kilka informacji. moze ktos mial podobna sytuacje.
Mysle, ze poczekam rok. troche sie podlecze i zdecyduje sie na dziecko. Tylko
czy ktos mnie zapewni,ze chorob nie poglebi sie po kolejnej ciazy. czy bede
mogla karmic.Nie wiem co robic. Bylabym nawet gotowa zaniechac leczenia na
czas ciazy i karmienia, ale boje sie czy nie leczona tarczyca bedzie miala i
tak wplyw na dziecko. a moje zdrowie bedzie bardziej nadszarpane. Czy przy
takich wynikach jak widzicie, mozna zdecydowac sie na dziecko.
zalezy mi na dziecku (mam juz 5 letnia corke, ktora czeka na rodzenstwo , a ja
sama nie jestem juz mloda- 32 lata)
z gory dziekuje za wszelakie informacje i wskazowki
pozdrawiam
marta
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.kalisz.mm.pl 27.07.09, 07:17
      Przenieś się na forum o chorobach tarczycy, tam coś powiedzą.
    • Gość: ? Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.kalisz.mm.pl 27.07.09, 07:19
      tutaj masz linka
      forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Choroby_tarczycy.html
      • Gość: marafioti Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.48-82-r.retail.telecomitalia.it 27.07.09, 09:33
        dzieki
    • alpepe Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze 27.07.09, 09:54
      ja miałam tsh prawie 4, jak zaszłam w ciążę. Potem mi się pogorszyło na 5,25,
      zwiększyłam dawkę hormonu. l-Tyroksynę biorę codziennie, mam hashimoto, dziecko
      karmiłam piersią. W każdym razie poroblemu z utrzymaniem tej ciąży nie miałam,
      tylko kontrolowałam tsh, co by dziecko nie miało kretynizmu. Córka b.
      inteligentna i raczej zdrowa.
      • Gość: ... Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.master.pl 27.07.09, 10:56
        Ty masz nadczynność a ja w ciąży dowiedziałam się o podejrzeniu niedoczynności
        (wskazują na to wyniki badań a teraz czekam na USG tarczycy). TSH miałam prawie
        4 (niby norma), ale podobno u ciężarnych nie powinno przekraczać 2... Zaczęłam
        się leczyć i już jest 1.95 wink, które nadal zbijam (FT3 w normie, ale niskie FT4).
        Miałam trudności z zajściem w ciążę (podobno cudem zaszłam- jak to powiedział
        mój ginekolog). Teraz zaczął się 2 trymestr i ginekolog i endokrynolog są
        zadowoleni, bo ciąża przebiega prawidłowo i leki działają.

Moja endokrynolog na początku ciąży wyjaśniła mi, że przy chorobach tarczycy
        dużo korzystniejsze jest branie leków, niż ich odstawianie- do końca 3 miesiąca
        tarczyca dziecka jeszcze się kształtuje i jeśli Twoja tarczyca nie będzie
        wspomagana, aby dobrze funkcjonować, dziecko może mieć potem problemy ze swoją...

PS Czy naprawdę posiadanie dziecka uzależniasz od tego, czy będziesz mogła
        karmić piersią? Znam wiele zdrowych kobiet, które z rożnych przyczyn musiały z
        tego zrezygnować a ich dzieci się dobrze rozwijają. To, że nie karmi się piersią
        nie jest końcem świata!
        • Gość: marafioti Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 27.07.09, 17:59
          oczywisice nie kwestionuje tego iz karmienie piersia jest lepsze od sztucznego
          mleka. ale wolabym karmic piersia jesli bede miala szanse.jeli nie to cos za cos
    • Gość: MONIKA Tarczyca badania IP: *.chello.pl 27.07.09, 19:34
      Proszę pani a miała pani lub ma regularnie spr usg tarczycy - robi się je raz na
      rok. Czy pani ma zwykłą niedoczynność czy HASHIMOTO? Przeciwciała
      przeciwtarczycowe TG i TPO były robione? Spr pani i spr się regularnie
      prolaktyne=prl? Poza tym podaje się normy do badań - zawsze!
      Zawsze jak ma się niedoczynność trzeba spr czy nie ma się PCO - miała pani to
      wyeliminowane? Najczęściej jest tak to przypadek kobiet które chorują na
      HASHIMOTO, że u niektórych choroba po ciąży albo nabiera /eskaluje tempo/a albo
      właśnie u wielu kobiet stwierdza się choroby tarczycy. Generalnie wszystkie
      choroby auotoimmunologiczne wyciszają się w okresie ciąży a po zaostrzają. Jeśli
      chodzi o problemy tarczycowe - zawsze ewentualnie zwiększa się dawkę! Poza tym z
      całym szacunkiem dla pani jaka pani jest? Niemłoda -z takim myśleniem pani
      wybaczy każdy kładł by się po 30 do grobu - proszę samej siebie nie dołować!
      KONIECZNIE TRZEBA zrobić nawet jeśli pani nie robiła i co gorsza {zgroza} lekarz
      nie widzi potrzeby PRZECIWCIAŁA!!! LEKI się zawsze bierze i czeka pani
      dożywotnie ich branie -nie jest to żadna tragedia mimo, że jak przy wszystkich
      problemach zdrowotnych przewlekłych można mieć spadek formy - zwłaszcza, że zła
      praca tarczycy prowadzi do depresji podobnie jak niskie poziom estrogenów!
      Proszę pani i jeszcze jedna sprawa- totalna głupota -czyli to co pani pisze -nie
      wiem jakiego ma pani lekarza i jaki jest poziom pani wiedzy ale należy sobie raz
      na całe życie coś uświadomić--ODSTAWIENIE LEKU na niedoczynność to szczyt
      kretynizmu -właśnie wiele kobiet w ciąży będąc odkrywa, że ma niedoczynność - i
      ważne jest jakie mają to TSH bo lekarz wtedy zapisuje lek inaczej płód nie
      rozwija się normalnie/może dojść do poronienia. DWA jeśli kobieta jest chora ma
      niedoczynność wie to przed zaciążeniem i lekarz też to nawet modyfikuje sie
      dawke na większą bo pierwszy trymestr jest niezwykle istotny!? Dlatego
      odstawienie leku to po prostu durność. TRZY można karmić biorąc letrox,
      euthyroks etc - nie wiem skąd czerpie pani swe info ale albo trzeba się
      dokształcić albo zmienić lekarza po uprzednim dokształceniu na temat własnej
      choroby! NAWET w ulotce ma pani, że można karmić piersią biorąc leki tarczycowe
      -mam na myśli suplementację hormonem tarczycy a nie lekami na nadczynność czyli
      tyrostatykami hamującymi czynność wydzielniczą tarczycy -pani ma niedoczynność
      WARTO wiedzieć, że leczenie jest dożywotnie {m.in 3 razy w roku odwiedzać trzeba
      endokrynologa robić badania TSH i ft 4 regularnie, raz na rok usg, morfologia
      ,OB lub CRP przed każdą wizytą u endo, cukier, prl=prolaktyna m.in 2 razy w roku
      spr, cholesterol, próby wątrobowe, trójglicerydy, badanie ogólne moczu}
      • Gość: marafioti Re: Tarczyca badania IP: *.30-79-r.retail.telecomitalia.it 28.07.09, 02:19
        duzo tego Pani napisala. oczywiscie postaram sie odpowiedziec. Mam nadzieje, ze
        nie jestem az tak glupia czy nieodpowiedzialna by rezygnowac z lekow na wlasna
        reke - dlatego napisalam na forum. Nie moge tez stwierdzic czy lekarz,ktory sie
        mna opiekuje jest "dobry". Odpowiem jutro na wszystkie pytania.
        dziekuje za zainteresowanie.
        • and-a Re: Tarczyca badania 28.07.09, 10:05
          Przepraszam,że się wtrącam, ale poprzedniczka naprawdę bardzo
          sensownie napisała, może ostro, ale mądrze.Podstawą chorób tarczycy
          jest bardzo dobry lekarz (dobry to za mało) i własna wiedza, która
          bywa bezcenna.Można z tym żyć i to bardzo dobrze (tzn.z chorobą),
          ale trzeba się badać, modyfikować dawki leków, itp.Dodam jedno-
          uważać na kretynów/kretynki (sorry, ale tak myślę) z radami
          typu :odstaw leki, nie truj się hormonami, itp..
          Powodzenia w zdrowiu i ciąży!

Anda
      • Gość: marafioti Re: Tarczyca badania IP: *.50-82-r.retail.telecomitalia.it 28.07.09, 17:02
        nadczynnosci. jak w pierwszym liscie.
    • saba76 Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze 28.07.09, 10:48
      mając nadczynność tarczycy zaszłam w ciąże- bez problemów. Dziecko
      zdrowe, ma w tej chwili 6lat smile. Przez 3-4 mc brałam propanol(?) w
      każdym razie jedyny lek dozwolony dla kobiet w ciąży. Po 4mc okazało
      się ,ze ciąża wpływa zbawiennie na moją tarczyce i do końca obeszło
      sie bez leków- co 1mc konieczna wizyta z badaniami krwi.

Nieleczona tarczyca wpływa na ciąże- we wczesnej grozi poronieniem i
      uszkodzeniem płodu-, dalej nieleczenie moze wpłynąć na rozwój dziecka.

Karmienie- mi powiedziano ,że mogę , tylko dziecko musi być pod
      kontrolą- śladowe ilości leku przedostają sie do mleka matki, ja
      odstawiłam ,zrezygnowałam z karmienia piersią. Moje dziecię karmione
      butelką, wyrosło i chowa sie dobrze.

Jedynie dla Ciebie. Zaraz po urodzeniu musisz zgłosić sie na badania i
      być pod stałą ścisłą kontrolą szczególnie podczas pierwszych 3mc ,
      gdyż wtedy tarczyca może sie odezwać. Ja zaraz po ciąży w 2tyg byłam
      na wizycie z pierwszymi wynikami, że nie karmiłam dostałam metizol-
      lepiej na mnie działa.

Powodzenia, nie jest tak strasznie
      • saba76 Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze 28.07.09, 10:57
        już nie wspomne jak odstawienie działa na leczoną osobę- pogorszenie
        stanu zdrowia, kłopoty z sercem krążeniem, ciśnieniem ,pulsem, później
        z oczami, nerkami... nigdy nie wiadomo ,co tarczyca "chce zniszczyć" ,
        a i nerwy, jak mi spada tsh to od razu jestem jak "niewypał", byle nie
        ruszać ,bo jak ktoś ruszy to.... wybucham

Nie wiem co jest powodem nadczynności- ja mam guza tarczycy. Powodem
        równie dobrze może być zapalenie tarczycy- a to wpierw należy wyleczyć.

Ja 17.08 idę na usunięcie guza, i choć przed sobą mam branie do końca
        życia tabletek, to już nie mogę doczekać się końca męczarni. mimo
        leczenia i ustabilizowanej tarczycy mam: podwyższony puls, kłopoty z
        nadciśnieniem i oczami.
        • Gość: MONIKA Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.chello.pl 28.07.09, 11:42
          Proszę pani byłabym wdzięczna gdyby pani nie pisała że Zapalenie można by
          wyleczyć bo wtedy by ludzie nie mieli GB lub HASHIMOTO - bo jeśli chodzi o te
          dwie choroby to zaburzeń autoimmunologicznych {gdy org. się sam przeciw sobie
          kieruje się nie leczy bo nie wiadomo dokładnie co siadło , tyle tylko, że jest
          zamęt w immunologii i pokazują to przeciwciała które są markerami -świadczą o
          chorobie a nie ją powodują , mogą rosnąć ,maleć i liczy się agresywność samego
          procesu a nie ich ilość można mieć mało przeciwciał lub wcale a i tak np usg
          może wskazywać na zapalenie tarczycy}. Przeciwciała będą wzrastać maleć iść w
          tysiące to nie jest ważne - nie ma się co cieszyć ze coś tam spadną bo to i tak
          nie przemawia za tym, że choroba odpuszcza! GUZ tarczycy nie powoduje problemów
          z nią na Boga! Guzy, torbiele etc są konsekwencją choroby - guzki dzielą się na
          "zimne" i "gorące" te drugie mogą zaburzać dodatkowo pracę tarczycy. Rzeczy
          które pani opisuje towarzysza nadczynności i to niejako norma trzeba kontrolować
          oczy u okulisty bo może pojawiś się wytrzeszcz i inne problemy!
          • Gość: Brawo!!! Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.kalisz.mm.pl 28.07.09, 15:24
            Podpisuję się obiema rękoma...mam Hashi...do końca życia.
        • Gość: MONIKA Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.chello.pl 28.07.09, 11:45
          To co pani opisuje to problemy nadczynności z niedo jest inaczej i odstawienie
          leków powoduje pogłębienie się objawów niedoczynności oraz nowe symptomy.
          • Gość: marafioti Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.50-82-r.retail.telecomitalia.it 28.07.09, 16:51
            zaczelo sie tak. sierpien 2008 wyniki badan
            FT3 6,70 (2.42 - 4.36)
            FT4 21.23 (9.00 - 15.70)
            Ab- tpo 29.4 Iu/ml (0.0 - 35.0) .... nie wiem czy to jest oznaczenie
            zrozumiale dla kogos kto jest lekarzem. Tak mi napisali w jezyku niemieckim,.

Ab-HTG 1120.0 UI/ml (0.0 - 40.0)

potem bylo roznie. zrobiono mi jeszcze okolo 6 badan. Ostatnie badanie z czerwca
            wyglada tak:
            FT3 2.73 pg/ml (2.42 - 4.36)
            FT4 10.0 pg/ml (9.00 - 17,70)
            TSH 0.71 uIU (0.30 - 3.94)

uzywam Tapazole (Tianaziki - Metimazolo) 5mg obecnie jedna tabletka na dzien.
            wczesniej uzywalam 3 tabletki na dzien.
            wczesniej uzywalam tez Inderal (propranolo cloridrato) 40mg 2 razy na
            dzien.obecnie nie uzywam.
            mialam robionie usg i scyntografie.Brak guzkow. lewy plat znacznie powiekszony,
            od prawego (ok 6 cm dlugosci i 2 cm szerokosci ,dokladnie wam nie podam ,bo
            akurat nie mam tego przy sobie).

tyle. to co mnie interesuje to na ile moja tarczyca jest powazna, by nie moc
            karmic dziecka. moj lekarz nie zastrzegl, iz ciaza nie jest wskazana. Trzeba
            bybylo tylko zmiejszyc dawki do minimum. ale zaznczyc ,ze o karmieniu moge
            zapomniec.
            • Gość: MONIKA Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.chello.pl 28.07.09, 17:08
              Nie wiem czemu napisała pani, że ma niedoczynność niedoczynność ma się jak TSH
              jest wysokie pani biorąc pod uwagę badania i leki które bierze pani ma GRAVESA
              BASEDOWA a nie HASHIMOTO czy zwykła niedoczynność. LEKI które pani bierze to
              tyreostatyki czyli leki hamujące nadmierna produkcję hormonów tarczycy -Tapazole
              to inaczej Tiamazol {nazwa handlowa METIZOL} i rzeczywiście karmienie piersią
              nie jest w takim wypadku wskazane - poza tym proszę pani wiele kobiet nie
              może/nie chce karmić dziecka piersią i nie jest to żadna tragedia mam nadzieję,
              że pani nie z tych głupich bo insze określenie mi nie ciśnie się na usta kobiet
              które uważają, że matki butelkowe to nie matki a te co miały cesarkę{często
              gęsto po mękach niemożności urodzenia naturalnie to "gorsze" matki -ręce
              opadają}. To będzie pani miała dziecko którego nie będzie pani karmić
              naturalnie! Pewnych rzeczy się nie przeskoczy! Proszę też pamiętać, że nie może
              pani w żadnym przypadku mieć jako kontrastu podawanego jodu do badan! Trzeba to
              zawsze zgłaszać!
              Radzę się dokładnie doinformować na temat pani choroby bo z całym szacunkiem nie
              jest dobrze jak się nie wie na co się choruje chyb, że ma się mieszaną postać
              GD-HASHIMOTO bo i takie cuda się zdarzają albo po leczeniu radiojodem większość
              kobiet ma dożywotnią niedoczynność {leczona jest w miarę ok jak inne rzeczy są
              dobre -wszystko trzeba tylko reg. spr}. Proszę pani na ile problemy zdrowotne
              pani są poważne to to mówi dr proszę nie zrzucać na innych tego zdania. Czy się
              pogorszy/polepszy - w ciąży może być ok bo jak mówiłam ciąża tłumi choroby
              autoimmunologiczne potem może być troszkę gorzej albo tak samo jak teraz jest.
              Czy źle to nie wiem jak się pani czuje jak morfologia i inne cuda. TSH jest
              teraz dobre - w razie wątpliwości proszę pogadać z prowadzącym panią dr. Jeśli
              jak pani pisze nie widzi przeciwwskazań to sama wie pani "co robić". Pamiętać
              należy żeby dziecku/dzieciom/szczególnie dziewczynkom przed dojrzewaniem zrobić
              badania przeciwciał i TSH oraz jak będą starsze dzieci nawet jak by było ok
              robić około20 lub 15 roku życia takie badania -chociaż samo TSH i obserwować szyję.
          • Gość: marafioti Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.50-82-r.retail.telecomitalia.it 28.07.09, 17:00
            jesli bylabym kretynka, to w ogole bym nie szukala informacji.ale to takie
            polskie powyzywac sobie kogos na internecie. kto bedzie chcial mi w jakis sposob
            pomoc, pomoze bez wyzwisk. nie boje sie ostrych slow ,ale nie uwazam ,ze sa one
            konieczne.
            poza tym po raz kolejny pisze:nie ma zamiaru odstawiac lekow na wlasna reke.
            teraz juz przy najmniej wiem,ze odstawienie moze znacznie poglebic chorobe.a
            masochistka nie jestem.

kto pyta nie bladzi.
            • Gość: Monika Re: czy przy takiej tarczycy szanse na ciaze IP: *.chello.pl 28.07.09, 17:14
              Nie uważam, aby była pani kretynka i proszę nie dorabiać ideologii za dużo się
              mądrości właśnie nasłuchałam i naczytała typu że po lekach się tyje albo ktoś
              nie bierze bo źle reagował to se dal siana! Pani wybaczy ale jak się enty raz
              czyta takie rzeczy a nawet w ulotce od letroxu, euthyroksu są takie dane to ręce
              opadają. Poza tym po to się chodzi do lekarza i jego trzeba dopytywać bo nawet
              najlepszy forumowicz nie ma tytułu naukowego ja wiem ale co z tego ja pani
              leczyć nie będę a w necie tez multum bzdur, niestety!? Jeśli nie ma pani mimo
              usilnych starań ze swej strony dobrych realacji z dr a on się nie zmienia mimo
              działań z pani str. proszę szukać do skutku to pani zdrowie ludzie generalnie
              maja się gdzieś a lekarz tez stety/nie człowiek!
    • Gość: marafioti mam nadczynnosci! IP: *.50-82-r.retail.telecomitalia.it 28.07.09, 17:06
      tak dla przypomnienia jesli ktos nie chcialby sledzic wszystkich postow.smilesmile
      • Gość: Monika Re: mam nadczynnosci! IP: *.chello.pl 28.07.09, 17:23
        No to było od razu pisać że to GB {GRAVES BASEDOW}coś zaczęła pani o tych
        problemach z karmieniem i zakręciło się to wszystko tragicznie! Mając GB i jeśli
        dr nie widzi bo nie ma problemów może się pani starać jeśli chce pani mieć 2
        dziecko. Lekarz panią poprowadzi - dlatego dobrze mieć kogoś dobrego {proszę
        poszukać na forach opinii o swoim dr jeśli mieszka pani w Niemczech to tez tam
        posprawdzać ewentualnie iść na konsultację - jak będzie po nikt pani nie da
        żadnych gwarancji ale pomóc na pewno pomogą}
        • Gość: MONIKA Re: mam nadczynnosci! IP: *.chello.pl 28.07.09, 17:31
          Także ja ze swej strony przepraszam - bo nie dam się zabić ale przeczytałam lub
          zasugerowałam się tym co pani napisała o niemożności karmienia etc i odstawieniu
          leku że pani euthyroks odstawia. DWA prosze na drugi raz tez normy podawać oraz
          całą historię co pani za medykamenty bierze. Także ja przepraszam!
        • Gość: marafioti Re: mam nadczynnosci! IP: *.50-82-r.retail.telecomitalia.it 28.07.09, 17:51
          witam
          Kochani od ponad roku lecze sie na nadczynnosc tarczycy.Dlugo nie bylo
          poprawy, dopiero w czerwcu cos drgnelo.
          Przedstawiam wam moje wyniki
          FT3 - 2,73
          ft4- 10
          tsh- 0,71

oto moj pierwszy post. jw. nadczynnosc

oczywiscie zgadzam sie z Pania co do zakrecenia.
          Absolutnie nie mam zamiaru nikogo oceniac po tym czy karmi piersia czy mlekiem
          modyfikanym. a tym samym siebie nie bede jesli nawet nie bede miala takiej
          mozliwosci.
          co do lekarza,nie narzekam na niego.Z tego co slyszalam cieszy sie dobra opinia.
          w kazdym badz razie wiem co robic , jesli faktycznie nie bylby ok.
          W zwiazku z tym ,ze myslimy o dziecku staram sie czytac by moc potem rozmawiac z
          lekarzem. Bo jesli tak jak Pani mowi, czeka mnie leczenie dozywotne i leki
          ,ktore biore wykluczaja mozliwosc karmienia piersia to poprostu nie bede czekac
          nie wiadomo ile lat by zajsc znow w ciaze. teraz czuje sie o niebo lepiej.
          Generalnie super. zeszlego roku nie mogla nawet wejsc po schodach na 5 pietro.

Prosze mi wierzyc nie podchodze do internetu jak do wyroczni. wiem ,ze nikt mi
          niczego nie zagwarantuje. Teraz przynajmniej kilku rzeczy sie dowiedzialam.
          Pozdrawiam

ps. mieszkam Tyrolu Poludniowym we WLoszech.stad ten niemieckismilesmile
          • Gość: marafioti temat zakonczony:) IP: *.50-82-r.retail.telecomitalia.it 28.07.09, 17:54
            wszystko co dobre szybko sie konczy. jak w bajce. pozdrawiam serdecznie
            i jeszcze raz dziekuje za wszelkie informacje.
          • Gość: Monika Re: mam nadczynnosci! IP: *.chello.pl 28.07.09, 18:05
            Pani wybaczy ja też muszę chyba ze 2 razy przeczytać nim się nakręcę! MEA CULPA!
            Nie ma sensu tak jak pani pisze czekać i czekać jeśli jest pani gotowa i chce
            mieć 2 dziecko. Niestety możliwa jest taka opcja, że jak już nie będzie pani
            chciała dzieci o czym warto pogadać z dr będzie wskazany radiojod -niestety GB
            jest ciężki do leczenia bez tego wtedy po radio wpada się niedoczynność już
            raczej dożywotnią ale GB gorszy potrafi być! Także jak lekarz nie widzi
            przeciwwskazań nie ma co czekać! Ja też pzdr i przepraszam że się uniosłam
            {czasem się takich bzdur naczytam że aż mnie skręca i chyba się zasugerowałam}.
            Wierzę pani choroby tarczycy nie są"miłe" sama choruję to wiem! PZDR dużo
            zdrowia i owocnych prób!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka